success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 9 Kasım 2020

09.11.2020 10:32


Gündemi meşgul eden başkanlık seçimi büyük ölçüde ömrünü doldurdu ve fiyatlamalar da artık ona göre oluşmaya başlıyor. Trump’ın itirazlarının sonuç vermeyeceğini düşünen piyasa belirsizliklerin bir nebze de olsa kalktığını düşünüyor ve hisse endekslerine alım gelmeye devam ediyor. Her ne kadar Cumhuriyetçi senatoya karşılık Demokrat başkan büyük destek paketi, kurumsal vergi artışları gibi Biden’ın yapmak isteyeceği işlerin önünde engel teşkil etse de piyasa şimdilik iyimser fiyatlamayla alıyor. Bu sabah itibarı ile S&P 500 endeksi vadelisindeki %1.70’lik yükseliş Eylül başında test edilen zirvenin tekrar test edileceğini gösteriyor. 3576 seviyesindeki kritik direnç bu nedenle oldukça önemli. Kırılması halinde son 2.5 aydır konsolide olduğu aralığı geride bırakmış olacak ve potansiyel hedef olarak bu aralığın %100 uzantısı olan 3950 bölgesini gündeme getirecektir. Ancak destek paketi haberleri son derece kritik olmaya devam edecektir.

Ayrıca senatoda koltukların dağılımı konusunda hala belirsizlik var. Nitekim Georgia’da hangi partinin senatörlerinin senatoda koltuk kazandığı henüz belli değil ve eşitliğin devamı halinde 5 Ocak’ta sadece bu konu için mini bir bölgesel seçim yapılabilir. Bu da demek oluyor ki senatonun durumu 5 Ocak’a kadar belli olmayabilir. Hal böyle olunca da destek paketi gecikebilir. Henüz piyasanın fiyatlamadığı konulardan birisi bu. Takip edeceğiz.

 

Piyasadaki iyimser havanın sonucunda bu sabah Çin’de teknoloji hisseleri önderliğinde Asya endeksleri güçlü bir şekilde alıcılı işlem görüyor. ABD 10 yıllıkları bu sabah, geçen Cuma günü gelen yükselişin devamını getirmiş değil. Ancak yine de FED’in twist operasyonuna kadar ABD tahvil getirilerinde bir round daha yükseliş görecek gibiyiz. Bu hafta Perşembe günü ABD TÜFE verisi gelecek. Enflasyondaki olası artış tahvil vadelilerinde hızlı fiyatlama görecektir. Bu anlamda risk alabilenler için ZNZ0 kodlu 10 yıllık tahvil vadelilerinde short pozisyonları makul buluyoruz. Ayrıca sınırlı risk/getiri ile pozisyonunun yönetmek isteyenler için aşağı yönlü basit put spreadleri tercih edilebilir. Örneğin 24 Aralık vadeli Ocak 2021 opsiyonları üzerinden fiyatlarsak 138’00 – 137’00 put spreadi (30-13=27X$15.625= $422) $422 maliyetle alınabiliyor. Bu basit örneğin maksimum kar hedefi $1000, maksimum zarar potansiyeli $422’dır.

 

Kıymetli madenler tarafında ise getirilerdeki yükseliş eğilimine karşılık DXY’deki hızlı zayıflama nedeniyle bu hafta açılışında da yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Şimdilik temel faktörlerin destekleyeceği yeni bir altın rallisi olmadığını düşünerek bu hareketin bir seçim rallisi olduğunu ve $1980 - $2020 arasında daha önce etkin çalışan direnç aralığının bulunduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu tür durumlarda rahat davranabilmek için elimizdeki altın longlara karşılık put spreadleri ucuz bir korunma sunabilir. Bu noktada, geçtiğimiz hafta altın madencilik şirketlerinde rallinin daha güçlü olduğunu söylememize rağmen Cuma günü GDX/altın rasyosunun tekrar aşağı döndüğünü hatırlatalım. Bu nedenle direnç koridoruna gelinmesiyle birlikte rallinin solma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir. Dikkatimizi çeken bir diğer önemli konu, bu dönemde vadeli kontratlarda fonlar net longlarını artırmamışlar. Alımlar yeni bir altın rallisinin başlangıcı gibi gözükmüyor. Benzer şekilde gümüşte de hem ETF’lerde hem de vadeli kontratlarda göze çarpan bir alım yok.

Pariteler tarafında ise DXY’deki zayıflık nedeniyle JPY hariç majörlerin hepsi USD’ye karşı yükseliyor. DXY 2018 ortasından bu yana sadece 1 kez, o da Eylül ayında test ettiği 91.75 seviyesine bir kez daha çok yakın. Bu seviye teknik olarak bir kırılma bölgesi olabilir. ABD ve Euro bölgesindeki enflasyon beklentisi farkı hala USD lehine olsa da satış momentumu bozulmadan önce USD pozitif pozisyonlanmanın tercih edilmemesinde fayda görüyoruz. Ancak EURUSD paritesinin 1.2000’ye yaklaşması AMB’nın sözlü veya gerçek olarak aksiyon alması ihtimalini artırır. Euro’daki net pozisyonlarda azalış devam ederken Dolar Endeksi kontratlarında ise fonlar 2 haftadır nette alışa geçmiş durumdalar.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.