success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 16 Kasım 2020

16.11.2020 09:24


Asya seansında Çin sanayi üretimini ve perakende satışlarını açıkladı. Veriye göre üretim geçen seneye göre %6.9 büyüyerek beklentiyi karşıladı. Perakende satışlar ise %4.3 artarak önceki verinin üzerinde ama beklentinin altında geldi. Verinin etkisiyle birlikte aralarında Çin’in de bulunduğu Güney Asya ülkelerin ticaret anlaşması imzalamaları üzerine Asya endeksleri güçlü bir şekilde alıcılı işlem görüyor. Bu anlaşma nedeniyle Biden hükümetinin kısa zamanda Çin ile ticari ilişkileri yoluna koyması gerekebilir. Japonya ise 3Ç büyüme verisini açıkladı. Veriye göre Japonya 3Ç’de yıllıklandırılmış olarak %24.4 büyümüş. Güçlü veri Nikkei ve diğer Asya endekslerinin yukarıda işlem görmesine neden oldu. ABD vadelileri ise %1 civarı artıda.

 

Bu hafta ekonomik takvimde ABD'den perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Önceki ay satışlar ufak bir toparlanma işareti göstermişlerdi. Bu ay da durumu teyit ederse piyasalar tarafından iyi karşılanacak bir gelişme olarak fiyatlanabilir. Çarşamba günü ise İngiltere'den enflasyon verisi geliyor. Güçlü enflasyon gelmezse Strelin'de Brexit'teki çıkmazın etkilerinin üzerine yeni bir round satış görülebilir. Yine Çarşamba günü Euro Bölgesi Ekim ayı enflasyonun da son okuması var, muhtemelen değişmeyecek ve önceki veri teyit edilecektir. Cuma günü ise İtalya'nın fabrika siparişleri ve satışları açıklanıyor. Petrol piyasası için ise OPEC'in Salı günü yapacağı aylık gözlem toplantısı yakından takip edilecektir.

 

Ayrıca bu hafta ABD'de fonlar pozisyon değişimlerini açıklamaya başlıyorlar. Önceki çeyrekte Buffet'ın fonu Berkshire Hathaway'ın Barrick Gold'da pozisyon yüklemesi yaptığı haberi hem altına hem de altın hisselerine ciddi alış getirmiş, ama sonrasında alımlar solup gitmişti. Geçen çeyrekteki değişim bu anlamda ilgiyle takip edilecektir. Buna ek olarak teknoloji şirketlerinin ağırlıkta olduğu büyüme hisselerinde fonların pozisyon azaltıp azaltmadığı da önemli olacaktır.

 

Bir süredir takip listelerimizde yer alan batarya üreticileri ve lityum tedarikcileri son zamanlarda ABD'deki mavi dalga ihtimali üzerine güçlü yükselişler kaydetmişti, ancak son günlerde teknik olarak aşırı alıma geldiklerinden dolayı bu hisselerde bir geri çekilme görülebilir. Hisselerin güçlü performansına karşılık aşağıdaki Bloomberg Lityum fiyat endeksine baktığımızda aslında lityum fiyatının 2018'de oluşan arz fazlası nedeniyle o günden bugüne en düşük fiyatlara geldiğini görüyoruz. Ancak yakın zamanda talep artışı fiyatta kendisini gösterecek gibi görünüyor, hatta ufak ufak fiyat taban yapmışa benziyor. Bu nedenle çoğu oldukça sığ hacimlerle işlem görse de lityum tedarikçisi şirketlerin hisselerinin 2021 ve hatta daha sonrasında da piyasa üstü getiri üretebileceğini düşünüyoruz. Bu şirketlere birkaç örnek vermek gerekirse Albemarle, Sociedad Quimica y Minera de Chile, Livent Corp. gibi şirketler düşünülebilir. 

 

Asya’daki ticaret anlaşması ve Çin büyümesinin güçlü gelmesiyle birlikte bakır fiyatı son 2 yılın en yükseğine sıçradı. Böylece bakır/altın rasyosu Nisan 2020’de yaptığı dipten başlayan yükselişini sürdürüyor. Rasyonun yukarıya devam ediyor olması, ABD 10 yıllık tahvil getirisi ile olan korelasyonuna bakarsak tahvil getirilerinin de yükselmeye devam edeceğini gösteriyor. Eğer bu korelasyon çalışırsa o zaman altın boğalarının pozisyonlarını düzenlemeleri gerekir. Altın ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta gelen satışın ardından ufak alımlar yapılabileceğini söylemiştim; nitekim dipten $42 yükseldi ancak teknik olarak 50 ve 100 günlük hareketli ortalama dirençlerine gelmiş durumda ve güçlü Çin verisinden dolayı yükselen bakır fiyatları karşısında altın geriledi. Hareketin devamı halinde altının $1850 desteğini kırdığını görebiliriz.

 

Haber akışı petrol fiyatı üzerinde de pozitif etki oluşturdu ancak petroldeki hareket bakırdakinin yanında oldukça ufak kaldı. Bu da yükselişin kısıtlı olabileceğini gösteriyor.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.