success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 21 Aralık 2020

21.12.2020 09:31


Ekonomik veri açısından nispeten zayıf olan bir haftaya başlarken haber kaynaklı gelişmelerin özellikle döviz ve emtia piyasasında satışlara neden olduğunu görüyoruz. Covid virüsünün mutasyona uğramış hali ile hastalık teşhisi konan vakaların olduğu İngiltere ile çeşitli ülkelerin her türlü ulaşım kanalını kapatması Sterlin üzerinde baskı oluşturuyor. Bu sabah itibarı ile GBPUSD ikilisi %1.20 kadar ekside işlem görüyor. Ayrıca Brexit görüşmelerinde hala iki taraf arasında önemli düşünce farklılıkları olduğunun konuşuluyor olması Sterlin için başka bir negatif gelişme. Bu konuda daha önce de söylediğimiz gibi 3 olasılık var ve bunlardan ikisi anlaşma olmaması yönünde demiştik. Bu nedenle Sterlin çiftlerinde aşağı yönlü hareketin devamı şaşırtıcı olmayacaktır.

 

ABD’de mini diyebileceğimiz ekonomik destek paketi konusunda anlaşmaya varıldı ve bu gün onaydan geçmesi bekleniyor. İhtiyaca göre küçük bir paket olması nedeniyle piyasada yeni bir yukarı hareketi tetikleyebileceğini düşünmüyoruz. Buna karşılık virüs haberleriyle Asya seansında endekslerin hafif baskı altında olduğunu görüyoruz. Mutasyona uğramış virüsün için Almanya Sağlık Bakanlığı’nın aşıya direnç göstermediğine dair haber başlıkları gördük ama henüz aşının kendisinin uzun/kısa dönemli etkileri tartışılırken bu açıklamanın biraz fazla hızlı geldiğini düşünüyoruz. Bu nedenle özellikle hisse senedi pozisyonlarını taşıyanların piyasaya biraz daha şüpheci bakmaları gerektiğini düşünüyoruz. Endekslerle ilgili gelişmelerde hafta sonu FED’in bankalara kendi hisselerini piyasadan alabilmeleri için yetki vermesi de bulunuyor. Bu durum aslında hem iyi hem kötü olarak düşünülebilir. İyi çünkü kendi hissesini alan bankalar piyasayı desteklemiş olacaklar. Kötü çünkü piyasanın, bankaların kendi hisselerini almaya ihtiyacı mı var sorusunu akıllara getiriyor. Virüs haberleri ile havacılık sektörü hisseleri biraz daha fazla etkilenebilir. Hatırlanırsa geçtiğimiz aylarda Avrupalı Lufthansa, Ryan Air ve Wizz Air hisselerinde yukarı yönlü iyi bir hareket yakalamıştık. Şimdi bunun tersi olabilir. Satım opsiyonları kısa süreli denemeler için fırsat verebilir.

 

Bir süredir OPEC’in de müdahalesi ile güçlü duruşunu koruyan ve yükselişe devam eden petrol fiyatları bu sabah virüsteki mutasyon haberi ile %3’e yakın düştü. Bu satış aslında geçen hafta enerji hisselerinin önceden fiyatladığı bir gelişmeydi. S&P 500 enerji endeksi ve bu endeksteki hisseleri taşıyan ETF’ler geçen haftanın ikinci yarısından itibaren satışa geçmişlerdi. Oysa aynı günlerde petrol fiyatı yükselmeye devam etmişti. Bu hareket zaman zaman emtia piyasasında gördüğümüz köpük oluşumuydu ve opsiyonların ve kontratın son günlerinde rastlanacak bir durum olarak düşünülmeli. Nitekim bu hafta hem vade sonlarının ardından beklenebileceği gibi, hem de virüsün mutasyona  uğradığı haberleri nedeniyle şimdi petrol ve bakır başta olmak üzere büyümeden primlenen varlıklar da satış görüyoruz. Buradaki haber akışı durumun kontrol altına alındığını gösterene kadar baskının devam etmesi beklenir.

 

Dolar endeksindeki sert yükselişe karşılık kıymetli madenlerde risk algısının artması nedeniyle yükseliş var. Spot altın bu sabah itibarı ile $1904 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalamayı test ediyor. $1930/40 arasında önemli bir arz aralığı bulunuyor. Gümüş ise Eylül ayından bu yana çalışan işlem aralığını yukarı doğru kırmış durumda. Gümüşteki alıcıların pozisyonlarını gerileyen fiyata rağmen taşımaya devam ettiklerini CFTC raporunda pozisyonların erimediğinden görüyorduk. Yukarı yönlü ilk tetikleme geldiğinde de gümüş beklentilere paralel olarak altından daha hızlı yükseliyor. Spot gümüş için $26,70 seviyesinin oldukça kritik olduğunu düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerindeki kapanış hareketin devamı için kapıyı açık tutacaktır. Ancak bu fiyatın altında her hangi bir geri çekilme bu günkü yükselişi bir boğa tuzağı haline getirir.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.