success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 29 Aralık 2020

29.12.2020 09:17


Günaydın,

 

Temsilciler Meclisi ilginç bir şekilde $600’lık çeklerin $2000’a yükseltilmesini kabul etti. Yaklaşık olarak $464 milyar ek maliyet oluştursa da Amerikan yönetimi kişisel harcamayı desteklemek için oldukça yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Bakalım enflasyon yaratmaya yetecek mi? Yine de gelişmeler hisse senetlerini düşük hacimli ortamda yukarı itmeye yetmiş durumda. Endekslerdeki olumlu ortama rağmen geçtiğimiz 2 ayın en hızlı yükselen hisselerinden olan EV’lerde dikkate değer satışlar oluyor. Bu hisselerin 2021 ve sonrasında yeniden yükselebileceğini düşünmekle beraber son zamanlarda aşırı primlenmiş olmalarından dolayı biraz fazlaca pahalı olması nedeniyle satışlar geldiğini anlamak lazım. Nio, Li Auto, Xpeng gibi EV hisselerinde hala %15’e kadar geri çekilmek için yer olduğunu hatırlatalım. Benzer şekilde yeşil enerji hisselerinde teknik satışlar görülmesi mümkün. Bu nedenle eğer portföylerde bulunuyorlarsa, bu hisselerde biraz hafiflemek yerinde olacaktır. Ya da bu hisselerin yüksek volatilitesi nedeniyle yüksek opsiyon priminden faydalanmak için pozisyonlar call opsiyonlarıyla cover edilebilir. Ayrıca 2 gün üst üste sert satışlar gören Alibaba hissesi günlük teknik taramamızda aşırı satımda olduğu için listemizde çıktı. Dün Amerikan seansında günlük kayıplarını toplayan hisse günü çok hafif artıdan kapatmıştı, bu sabah Asya seansında Hong Kong’da da yeşil kapanış yapıyor.

 

Dün petrol fiyatı önce yukarı sonra aşağı yapmıştı. Pek önemli bir sebebe dayanmayan bu spekülatif hareketin ardından S&P 500 enerji endeksi açılışta yukarı gitse de günü satışlarla kapadı ve petrol hisseleri bir kez daha S&P 500’de günün en çok kaybettirenleri oldu. Çok özel bir durum olmaz ve yeni senenin ilk haftalarında endeksleri coşturacak bir durum gelişmezse petrol fiyatına bağlı olarak enerji hisselerinde bir miktar satış gelmesini bekliyoruz. Dünkü kapanışlarının üzerine ortalama %7-9 kadar satış bu hisselerde yeni alım için takip edeceğimiz seviyeler olacaktır. Petrol ile ilgili olarak dikkat çekici bir haber var; süper tankerlerde hareketsiz olarak bekletilen petrol miktarında son 1 haftada %25 artış olduğu tanker trafiği datasından görülüyor. Bu durum talep konusunu bir kez daha gündeme getirir ve petrol üzerinde baskı oluşmasına neden olabilir.

 

Altın bir kez daha 100 günlük hareketli ortalamayı aşamadı ve geri geldi. Ancak fiyat $1900 – 1860 aralığında sıkışmış durumda. Muhtemelen yeni yılda hacmin geri gelmesiyle bu dar bant kırılacak. Kırılmanın boğaların kontrolünde olması biraz daha güçlü ihtimal gibi gözüküyor.

 

Tarım emtiasından tahıllar dün gün içinde paylaştığımız notta belirttiğimiz üzere oldukça kritik baskı bölgelerinden satış görüyor. Diğer bir çok finansal varlık gibi bu kontratlarda hacim geri döndüğünde gerçek rengini belli edecektir ama bir süre daha burada satışı doğal karşılamak gerekiyor. Ancak önümüzdeki birkaç hafta içinde yeniden alım için takip edeceğiz.

 

Pariteler tarafında ise Brexit anlaşmasının ardından Sterlin’de %1’lik bir satış oldu. Bu satışın zayıf Brexit anlaşması nedeniyle beklentiyi fazla alan piyasanın gerçekleşmeyi sattığı gerçek bir satış olduğundan çok emin olmamakla beraber zayıflığın 1.3350 bölgesine kadar devam edebileceğini düşünüyoruz. Benzer şekilde Sterlin’deki zayıflık EURGBP ikilisinde de kendisini gösterdi. Bu ikilideki hareketin de 0.9200 seviyesine kadar sürmesi beklenir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.