success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Altın için 5 kritik grafik - hiçbirisi fiyat değil.

06.01.2021 03:28


Sabah Notları’nda bahsettiğim üzere, altındaki hızlı hareketler nedeniyle piyasanın odak noktalarından birisi haline gelen altın üzerine birkaç grafik paylaşmak istiyoruz.

 

❶ İlk grafiğimiz meşhur bakır/altın rasyosu. 2020’nin ilk aylarından bu yana yakın takibimizde olan ve beklentilerimizi gerçekleştiren rasyoya sonunda ABD 10 yıllık tahvil getirisi de eşlik etmeye başladı. Uzunca bir süredir bu ikili arasındaki uyumsuzlukta hangisinin diğerine uyacağı konusunu tartışıyorduk. Şimdilik 10 yıllıklar yukarı dönmüş oldu. Getirinin yükselmesi doğal olarak altında son günlerde gelişen yukarı yönlü beklentiyi dizginlemiş olmalı ki rasyo son 9 senedir çalışan kanalın %61 Fibo’sundan geri geldikten sonra bir kez daha bakır lehine dönmüş gözüküyor. Getirilerin bu sabah 2 aylık konsolidasyon koridorunu yukarı kırarak Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyesine gelmesi ve %1’in üzerine atması altın boğalarının işini oldukça zorlaştıracak. Yakın zaman önce boğaların kontrolüne geçmiş olduğunu düşündüğümüz altın piyasasında top geçici bir süre için bir kez daha orta sahaya gelmiş olabilir. Aşağıda büyük resimde uzun dönemli grafiği, küçük resimde ise son 2 senenin yakın planını görebilirsiniz. Siyah çizginin yukarı devam etmesi halinde altın rallisinin biraz geride kalacağı düşünülür.

 

❷ İkinci grafik ise Pazartesi günü Youtube yayınımızda gündeme getirdiğimiz 10 yıllık başabaş getirisi ile 10 yıllık tahvil getirisi spreadinin altın ile olan korelasyonunu gösteriyor. Son 2 gündür spread aşağı dönmüş gözüküyor. Sadece 1-2 günlük hareket henüz bir değişim ifade etmeyebilir ama bu spreadin gerilemeye devam etmesi temelinde reel getirinin artmaya başladığını gösterir. Doğası gereği altın getirinin artmaya başladığı ve sonrasında da yüksek seyrettiği ortamı sevmez. Büyük resimde spreadin yukarı yönlü olduğunu görüyoruz, tehlike çanları çalmıyor ama gelişmeleri gözden kaçırmamak için hafızamızı taze tutuyoruz.

 

❸ Yine güncelleme niteliğinde, daha önce de paylaştığımız enflasyona endeksli 10 yıllık tahvil getirisinin altın ile karşılaştırmasına bakıyoruz. Son senelerin en düşük seviyesine bir kez daha geldikten sonra yukarı tepki veren getiri ile altının ters korelasyonu gözlerden kaçmıyor olmalı. Yeşil eğrinin yakın geçmişte -%1.10 bölgesinden yukarı tepki verdiğinde altının da aşağı yol aldığı bu grafikte açıkça görülüyor. Henüz güçlü bir indikasyon var denemez ama 10 yıllık tahvil getirisinin de sonunda %1’in üstüne atması önümüzdeki haftalarda gelecek olan hareketin habercisi gibi gözüküyor. Bu durumda yeşil çizgi de büyük ihtimalle daha yukarı gelecek ve altın üzerinde baskı oluşmasına neden olacaktır.

 

❹ Altın madencilik hisseleri ETF’inin spot altına rasyosunu gösteren siyah eğri ile spot altın arasındaki ilişkide rasyonun önemli dönüşleri önceden fiyatladığına bir çok kez şahit olmuştuk. Rasyonun onaylamadığı yükseliş ve düşüşlerin de çoğu zaman sürdürülmediğini ve geri çekildiğini görmüştük. Mevcut durumda altının yüksek tepeler yaparak ilerlemesine karşın rasyo spot altın kadar dik olmayan yüksek tepeler yapıyor. Şimdilik bu grafik de belirgin bir hikaye anlatmıyor ama önümüzdeki birkaç gün içinde madencilik hisselerindeki eğilimin daha net bir resim ortaya koyacağını düşünüyoruz.

 

❺ Son grafik ise bir çoğumuzun görsel hafızasında artık yer tuttuğunu düşündüğümüz altın ve gümüş ETF’lerindeki para giriş/çıkışı. Altın ETF’lerine para girişi ufak marjlarda da olsa var. Gümüşte de aynı şekilde. Grafikteki pembe eğri altın ETF’lerindeki para miktarının arttığını gösteriyor. Geçmiş tecrübelerimiz altın ETF’lerinin piyasaya spottan geç tepki verdiğini gösteriyor. Bu nedenle henüz gerçek bir boğa trendini destekleyecek kadar verisinin oluşmadığını ama piyasanın altını yeniden portföyler için değerlendirdiğini düşünüyoruz.

Sonuçta 2021 senesi için kıymetli metallere bakışımız piyasanın yükseleceği yönünde. Ancak tahvil getirisindeki hareketliliğe bakarsak o kadar kolay bir yol olmayacak. Yatırımlarda enstrüman tercihleri portföy getirilerinde önemli rol oynayacaktır. Günlük işlem yapmayı tercih etmeyenlerin daha çok madencilik hisseleri ile çalışmaları bu tür bir yatırım için nispeten defansif bir seçim olabilir. Kısa süreli işlemleri yönetebilecek olanlar için ise vadeli kontratlar tercih edilebilir. Zaman zaman  pozisyonlarda kaldıraç oluşturmak veya korunma almak isteyenler ise opsiyonları kullanabilirler. Bu konuyla ilgili detaylar için bana dönebilirsiniz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.