Sabah Notları - 13 Ocak 2021
13.01.2021 10:16
Günaydınlar,
En azından senenin 2.yarısında konuşulmaya başlanacağını düşündüğümüz 10 ve 2 yıllık tahvil getiri spreadinin dikleşmesi ve bu gelişmenin enflasyon artış beklentilerinin arttığının bir göstergesi olduğu, buna karşılık da FED’in tahvil alım programlarını küçültmeye başlayacağı konuları şimdiden piyasanın en çok konuşulan konularından oldu. Fazla süsleyerek anlatmaya ihtiyaç duymadan; gerçekten de özellikle uzun vadeli tahvil getirilerinin biraz fazlaca hızlı bir şekilde yükselmesi reel kesimde henüz gözlemlenmese bile ekonomik koşulların daha önce tahmin edilenden daha hızlıca sıkılaşmasına, yani FED’in likiditeyi daha erken kısmasına ve faiz artışını daha erkenden planlamasına neden olacak bir durum. Getiri eğrisinin dikleşmesinin bankacılık hisseleri için iyi olmasına rağmen likiditenin kısılması halinde hisse senedi piyasası çok mutlu olmayacak ve bu konu ciddileşmeye başladığında durumu satışla karşılayacaktır. Buna karşılık zaten yükselen tahvil getirileri ortamında satılan tahvillerin karşılığında ortaya çıkan para büyük ihtimalle, enflasyon artışını da göze alırsak emtiaya kayacaktır ve belki de bundan aslan payını kıymetli metaller alacaktır. Bu konuyla ilgili olarak dün FED başkanlarından James Bullard ve Eric Rosengren pandeminin etkileri geçtikten sonraki duruma bakarak yapılacakların düşünülebileceğini söylerken Esther George ise henüz bu konuda konuşmak için erken olduğunu söyledi.
Bu gün açıklanacak ekonomik verilerden ABD TÜFE verisi 10 yıllıkların ve dolayısıyla Dolar’ın, altının ve diğer emtianın hareketleri açısından önemli olacaktır. Aylık ve yıllık enflasyonda piyasa beklentisi sırası ile %0.4 ve %1.3 yükseliş yönünde. Güçlü enflasyon verisi hareketli ortalamalardan destek bulan altın ve gümüşte yükselişe neden olabilir.
Piyasaya dönersek, ABD tahvillerinde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen satışın kısa zamanda nispeten büyük bir hareket olması nedeniyle dün, satışlar yerini bir miktar pozisyon kapamaya bıraktı ve getiriler hafifçe geri çekildi. Benzer şekilde DXY’nin kazanımlarını geri vermesi kıymetli metallerin yeniden yükselişi için ortam yaratmış olmalı. Özellikle ilk çeyreğin ikinci yarısından itibaren beklediğimiz enflasyon beklentisindeki artışın gerçekleşmesi halinde kıymetli metallerde geçen senenin en yüksek seviyelerinin de üzerini göreceğimizi düşünüyoruz. Henüz agresif alım için yeterli koşulların oluştuğundan emin değiliz, ancak en azından planlanan toplam alokasyon büyüklüğünün bize göre %20’si kadarı ile opsiyonları kullanarak long taraftan pozisyonlanmaya başlanabileceğini düşünüyoruz. Buradaki tercih tamamen kişisel risk iştahı/algısı ile ilgilidir. Ancak sabit olan şu ki, mevcut koşullarda toplam yatırım miktarının bir kısmıyla başlamak mantıklı olanıdır.
Petrol tarafında ise artan küresel olarak artan Covid önlemleri neticesinde talep daralması olması gerekir. Yeni haberlere göre Avrupa’daki uzun süreli kapanma önlemlerinin ardından Çin’de de çeşitli bölgelerde benzer önlemler alınmaya başlandı. Dolayısıyla önümüzdeki haftalarda petrol talebinin azaldığını, stokların arttığını görmeyi bekleyebiliriz. Diğer yandan EIA’nın (Enerji Bilgi Yönetimi) yaptığı açıklamaya göre yükselen petrol fiyatının geldiği seviye itibarı ile bazı kaya petrolü şirketleri karlı bir şekilde faaliyet göstermeye başlayabiliyorlar. Hatırlanacağı üzer bu durumu Suudi Arabistan’ın üretim kısıntısı kararının ardından olası riskleri sayarken gündeme getirmiştik. Kaya petrolü üretiminin de katkısıyla artan arza karşılık talebin geride kalmasının fiyat üzerinde baskı oluşturması kaçınılmazdır. Bu noktada hatırlamakta fayda var; Suudi Arabistan’ın petrolünün en büyük alıcıları Asya ülkeleri ve Şubat ayından itibaren üretimin azalacağından dolayı ay sonuna kadar Asya’lı rafinerilerin talebi yüksek olacaktır. Bu yüzden petrol fiyatındaki geri çekilme bir çok aşağı yönlü faktöre rağmen henüz gerçekleşmedi ve tahminen gerçekleştiğinde oldukça sığ olacak. Cari durumda fiyat grafiğine bakarsak aşağıdakine ek olarak bir çok indikatör düzeneğinde de petrolün aşırı alım bölgesinde olduğu görülür.
Dün tarım emtiası için ayın önemli günüydü çünkü Amerikan Tarım Dairesi’nin hazırladığı WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates) arz/talep beklentileri yayınlandı. Piyasayı ters ayakta yakalayan verilere göre, piyasa beklentisinin aksine mısır dönem sonu stokları, üretimi ve rekoltesi düşük olacak. Verinin ardından mısır Mart kontratı %5’ten fazla yükselerek en son Mayıs 2014’te görülen seviyeye yükseldi. Bu seviye teknik olarak önemli bir direnç olabilir.
Mavi Dalga’dan pozitif etkilenmesini beklediğimiz ve portföylerde hissesinin bulunmasını doğru bulduğumuz Plug Power şirketi Reanult ile yaptıkları Joint Venture anlaşması ile hidrojen yakıtı ile çalışan hafif kamyonlar ve bunların yakıt dolum istasyonları yapacaklarını açıkladılar. Zaten son derece sıcak olan hisse günü %22.42 yukarıda kapadı. Hisse Şirket geçen hafta da Güney Kore’li SK Group’tan $1.5 bio büyüklüğünde yatırım sağladığını açıklamıştı. Diğer yandan dün gördüğü %2’lik satışla 50 günlük hareketli ortalama desteğine gelen Visa için Jefferies tavsiyesini tuttan ala çekerek hedef fiyatını da $250 olarak belirledi.
Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.