success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 20 Ocak 2021

20.01.2021 09:28


Günaydınlar,

Dün akşam Janet Yellen’ın Finans Komitesi’ne yaptığı sunumda 4 konu öne çıktı.

  • En acil şekilde ekonomik rahatlamayı sağlayacak destek paketleri çıkarılması ve pandeminin kontrol altına alınması
    • $1.9 milyar paketten sonra daha çok alt yapı, araştırma ve geliştirme ve iş gücünün geliştirilmesi için yeni bir paket
    • İşsizlik ödeneğinin artırılması
    • Asgari ücretin saatlik $15’a yükseltilmesi
  • Gelir ve vergi adaletsizliği
    • Zenginlerden ve şirketlerden daha fazla vergi alınması
    • Vergilendirilmenin daha adil yapılması
  • Çin
    • Çin en büyük stratejik rakip – bu açıklama oldukça önemli ve bir çok anlama gelebilir
    • Ticaret Savaşı başlığı altında incelenebilecek yeni round mücadeleler yolda
    • Elektrikli araç teknolojisindeki gelişmelerde Çin’le rekabetteki durum gündeme geldi – bu ve benzeri bir çok gelişme önümüzdeki senelerde özellikle piyasaları meşgul edecektir. Nitekim bu konuyla ilişkili olduğunu düşündüğümüz bir gelişme oldu; Nevada’daki lityum madeninde işleme başlanması için izin çıktı. Sektörün desteklendiğini görebiliyoruz.
  • Döviz manipülasyonu
    • Bu konuda çok sert bir yorum yapmasa da ABD’nin zayıf USD için piyasalara müdahale etmeyeceğini söyledi. Ancak teknik olarak faizin düşük olması dövizin de zayıf olmasına neden olduğu ve faizin uzun süre düşük kalacak olması nedeniyle Çin’in de kendilerini aynı şekilde suçlayabilme ihtimaline karşı biraz daha güvercin kaldı bu konuda.

 

Tartışılan önemli konulardan birisi de artırılmak istenen asgari ücret ve işsizlik maaşının bütçeye getireceği yük oldu. Aşağıda görüleceği üzere rekor seviyede olan borç (bu grafikte borcun GSYİH’ye oranı olarak görülüyor) bu endişelerin aslında haklı olduğunu gösteriyor. Ancak Yellen riskleri önceliklendirerek daha acil çözüm üretilmesi gereken konunun ekonomik rahatlama sağlanması gerektiğini söyledi. Buna karşılık önümüzdeki dönemde 50 veya 100 yıllık tahvil ihracı ile ucuz fonlama yaratabileceklerini görüyoruz.

Yellen’ın açıklamalarında çok büyük bir sürpriz olmadığı için önemli bir fiyatlama olmadı. Ancak piyasa şunu bir kez daha görmüş oldu ki politika olarak USD’yi desteklemek derdinde değiller. Bu nedenle yeni bir tur USD satışı gündeme gelebilir. Hisse senedi piyasasında ise şimdilik olumlu havanın devamını görüyoruz.

Hisse senedi piyasasında lityum tedarikçilerini bir süredir öneriyoruz. Dün Amerikan Arazi Geliştirme Dairesi, Lithium Americas şirketine ait Nevada’daki Thacker Pass madenine işletme izni verdi. Bu haberle birlikte hisse günü %30 yukarıda kapadı. Hissede ilk geri çekilmenin alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bunu sadece bir hisse haberi olarak düşünmemek gerekir. Çünkü işin hem Çin’le EV alanındaki rekabette geri kalmamak, hem de çevreci uygulamaların ve EV sektörünün giderek önem kazanması olarak düşünmek ve 2021 ve sonrası için yatırım temasını ona göre planlayarak portföy alokasyonlarını uygun şekilde yapmak gerekiyor. EV piyasasında başka bir haber daha var; Xpeng otonom sürüş konusunda yazılımında geliştirmeler yaparak beta versiyonunu aktive etti. Şimdilik sadece otoban gibi acil manevralara gerek olmayan yollarda çalışan sistemin geliştirilmesi gerek ama yine de hissenin günü %12’den fazla yukarıda kapatmasına neden oldu.

Yeşil enerjinin popülaritesinin artmasına karşılık petrol endüstrisinden de bazı haberler var. Dün Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) kapanmalar nedeniyle petrol talebinde düşüş beklediğini açıkladı. Aşı ile ilgili olumlu gelişmelere rağmen kapatmaların ardından petrol talebinin toparlanmasının uzun süreceğini söylediler. Bizim de öngördüğümüz bu durum hakkındaki açıklama aslında malumun ilanı oldu. Ancak yine de petrol fiyatında her hangi bir reaksiyon oluşmadı. Yine de süreç içerisinde aşağı yönlü faktörlerin birikmesiyle birlikte petrolde geri çekilme beklentimizi koruyor ama dünkü Sabah Notları’nda paylaştığımız opsiyon volatilitesi grafiğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyoruz.

Kıymetli madenler tarafında ise dün görünümün yukarı dönmeye başladığını yazmıştık. Gelişmeler şimdilik beklentimizi haklı çıkardı ve altın ve gümüşün hareketli ortalamalarından yükselmeye başladı. Reel getiri fonksiyonunun yeniden geri gelmesi eş zamanlı olarak DXY’nin de aşağı dönmesi kıymetli metallerdeki yukarı hareketi hızlandırabilir. Hala portföylere alınmadıysa bir miktar altın, gümüş veya platinde veya madencilik şirketlerinde long denemeleri yapılabileceğini düşünüyoruz.

Doğal gaz tarafında hatırlanacağı üzere açık olan short önerimiz vardı ve özellikle Doğu Asya’da ki çok soğuk hava dalgasıyla NYMEX gaz fiyatı da yukarı gitmişti. Ancak havaların mevsim normallerinden daha ılık ortama dönmesiyle dün gaz kontratları %7 kadar düştü. Short pozisyonların muhafaza edilebileceğini ve Mart kontratına göre $2.39 – $2.31 aralığına kadar ki bu da bant aralığına göre yaklaşık %7 daha demektir, shortların taşınabileceğini değerlendiriyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.