success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 1 Şubat 2021

01.02.2021 09:51


Günaydınlar,

 

Gece piyasa açılışında gümüş vadelileri $29’ı gördü. Şu anda ise $28.70’lerden geçiyor. Bu da demek oluyor ki geçen hafta gümüş piyasası için söylenen dedikodularda gerçeklik payı var ve Reddit tayfası emtia piyasasında dar olan ve geçmişte bu tür fiyat dalgalanmaları olmuş olan gümüş piyasasında harekete neden oluyorlar. Ancak temel faktörler tarafından desteklenmeyen ve hisseye göre çok çok daha büyük olan gümüş piyasasındaki bu hareketin, işin sonunda satış için imkan verebileceğini düşünüyoruz. Tabi o sırada satmaya cesareti olanlar için.  

 

Yeni aya başlarken petrol tarafında OPEC’in her ay yapacağı toplantılardan bir yenisi Çarşamba günü yapılacak. Şimdilik üyelerin kotalara tam uyum içinde hareket ettiği biliniyor ve Suudi Arabistan’ın üretim kısıntısı 1 ay daha devam edecek. Bilinenler bunlar ve şimdilik yeni bir karar çıkması beklenmiyor. Bilançolar tarafında ise Exxon Mobil ve BP finansallarını açıklıyor.

 

Çin’de Pazar günü devlet dairesinin açıkladığı ve bu sabah da özel sektörün açıkladığı PMI verileri geneli itibarıyla önceki aykinden düşük geldi. Covid sonrası dönemde PMI’ların en düşük seviyeye ulaşmış olması Çin piyasasında iş dünyasının beklentilerinin yavaşlamaya doğru kaydığını gösteriyor. Ancak beklenti anketi olmaları nedeniyle piyasada her hangi bir etkileri olmadı.

 

Açılışta satarak haftaya başlayan ABD endeks vadelileri sonrasında yeniden artıya geçtiler. Asya seansın ise haftaya iyi bir başlangıç yapmak için oldukça umut verici görünüyor; nitekim Hong Kong %2, diğer endeksler ise %1’den fazla yukarıda işlem görüyor. SPX vadelisi 50 günlük hareketli ortalamanın altını test ettikten sonra bir kez daha ortalamanın üstüne atmış durumda ama hala yukarı döndüğünden emin olmak zor. Teknik olarak 3780/3800 bölgesinin üzerindeki bir kapanış boğaları biraz daha rahatlatır ve yukarı hareketin ivme kazandığını gösterir. Aksi taktirde bu bölge potansiyel bir satış penceresi olarak çalışacaktır.

 

Endeksle birlikte petrol fiyatı da aşağıdan tepki veriyor ancak hala Ocak ortasında başlayan zayıflık dalgasının içinde bulunuyor. $53.5 bölgesine kadar yükselişler makul karşılanmalı. Bu seviyenin yukarı doğru kırılması halinde yeni yüksek konuşulabilir. Aksi taktirde talep konusu nedeniyle piyasanın aşağı çalışma ihtimali hala yüksek. Enerji hisseleri ile petrol fiyatı arasındaki korelasyonun yönü aynı kalırken hareketin büyüklüğü bakımından bir kopukluk var; petrol hissedeki satışı takip etmiyor ve hisseler 50 günlük ortalamayı test ederken petrol henüz ortalamaya göre çok yukarıda. Bu nedenle daha önce petrol volatilitesindeki değişimin derin bir petrol hareketini desteklemediği konusundaki görüşümüz şimdilik haklı çıkmış gözüküyor. Yine de petrolde satışların $50 bölgesine kadar devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

 

Pariteler haftaya oldukça yavaş bir başlangıç yaptılar. Başta dolar endeksi olmak üzere majör pariteler yatay işlem görüyorlar. Ancak COT raporuna göre hedge fonlar geçtiğimiz hafta Euro long pozisyonlarını çok az da olsa azaltmışlar. Sterlin’de ise nette long olan fonlar pozisyonlarını %62 kadar küçültmüşler. Bu hafta Perşembe günü BoE toplantısı var. Negatif faiz tercih edilmeyeceği bir kez daha gündeme gelecektir, bu da Sterlin’e biraz güç sağlayabilir. 1.3750 oldukça kritik bir seviye, üzerindeki bir günlük kapanış yukarı hareketin biraz daha hızlanmasına neden olabilir.  

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.