success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 11 Şubat 2021

11.02.2021 09:24


Dün FED başkanı Powell yaptığı konuşmada enflasyon ve istihdam ile ilgili yaptığı açıklamalarda enflasyonla ilgili olarak aslında bir gün önce Robert Kaplan’ın söylediklerine benzer mesajlar verdi. Şu anda ekonomide olan bitenlerin hiç birinin kalıcı olmadığını ve pandemi sonrasında sürdürülebilir bir enflasyonist ortam olmadığını söyledi. Yani reflasyon trade olarak değerlendirilen ve şu anda içinde bulunduğumuz hisse rallisinin kalıcılığını sorgulamak gerekiyor. Powell’ın konuşmasında yer bulan önemli bir diğer konu da istihdam oldu. Bu konu bir süredir zaten Amerikan ekonomisi için oldukça kritik gelişmelerden birisi ve Powell da çözülmesi gerekenler arasında istihdamı en öne koymuş gözüküyor. İstihdam verilerinin seyri, QE programlarının devamı, dolayısıyla piyasadaki fiyatlamalar açısından önemli olacaktır.

 

Endeks fiyatlamaları tarafında dün ABD’deki yatay kapanışlara karşılık bu sabah Asya’da tatil olan Çin ve Japonya’nın haricinde piyasa hafif artıda işlem görüyor. ABD vadelileri ise dün seans içinde gelen hızlı satışın ardından kayıpları toplamaya çalışıyor. VIX ise dün önemli bir sıçrama ile %10 yükselse de sonrasında kazanımlarını geri verdi. UVXY 29 Şubat 10 call opsiyonları seans içinde önceki gün kapanışına göre %68 yükseldikten sonra günü %18 yukarıda kapadı. Endekslerde olası bir satışa karşılık bir süre ana teması VIX long olacak şekilde sigorta pozisyonları taşınabileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan risk indikatörü olarak izlediğimiz VIX vade spreadi henüz çok belirgin olmasa da aşağı dönmeye hazır gözüküyor. Bu nedenle ihtiyatlı olmak lazım.

 

Dikkat çeken hisse haberlerinde Twitter’ın ücretli üyelik için çalışmalar yaptığı var. Ücretli üyelik alanların bazı imtiyazlar elde edeceği program için şimdilik çalışmalar yapılıyor. Ancak bu gerçekleşirse şirket reklam haricinde bir gelir kapısı daha açmış olacak. Haberle birlikte hisse dünü %13.20 yukarıda kapattı. Bir diğer habere göre ise bizim de yeniden önerilerimiz arasına aldığımız Mastercard bazı kripto paralar ile müşterilerinin kartları üzerinden ödeme yapılmasına imkan tanıyabileceklerini açıkladı. Haberin henüz hisse üzerinde etkisi olmadı ama pozitif bir gelişme olarak değerlendirmek lazım.

 

10 yıllık tahvil getirisi bir kez daha aşağı dönmüş durumda. Bu sabah %1.22 seviyesinde olan getirinin %1.10/1.00 arasında gelmesi halinde yeniden yükseleceğine yönelik pozisyon arayışımız devam edecek. Hatırlanırsa bu pozisyonlanma için daha önce %1.00- %0.90 aralığını tercih ediyorduk ancak ayın başında %0.99’dan hızlıca dönerek tahmin koridorumuza girmesine rağmen pozisyonlanma için zaman bırakmamıştı. Bu sefer başlangıç aralığını biraz daha öne almayı tercih ediyoruz. Ancak bu sefer de pozisyon dağılımını ayarlarken bir kısmını hala %1’in altındaki fiyat seviyelerine ayırmak gerektiğini düşünüyoruz. Getiriler ilgili aralıklara gelince bu konuyu detaylandıracağız.

 

Petrol stoklarında bir kez daha beklenenden fazla azalış gördük. Veriyle birlikte dün gün içi kayıplarını geri kazanan WTI artık ölçü boyunu tamamlamış olmasının yanında bir çok indikatöre göre de aşırı alıma gelmiş durumda, dolayısıyla ufak short denemeleri yapılabilir. Risk yönetimi açısından başlangıç olarak satım opsiyonu alımları piyasanın yukarı yönlü denemelerine karşı doğal bir stop imkanı verecektir. Ancak arzu edenler şimdilik yakın stoplu olarak vadeli kontratları da tercih edebilirler. Petrol hisseleri henüz dönüş görünümünde değiller ve 3 Şubat günü verdiğimiz hedefe sadece %5 kadar marj kalmış durumda. Dünkü harekete baktığımızda %1.84 yükselerek neredeyse başabaşta kapatan S&P 500 endeksini taşıyan sektör enerji oldu. Ancak aklımızda kalsın, petrole satış geldiğinde hisselerde de zayıflık olacaktır.

 

Altın ve gümüş gün içi yukarı denemeler yapsalar da aslında gerçekleşen hareketler yatay görünümü değiştirecek boyutta değil. 50, 100 ve 200 günlük ana hareketli ortalamalar altın için 1870 – 1856 arasında birbirine çok yakın durumdalar. Bu bölgenin altın için güçlü bir direnç olarak çalışması beklenir. Her hangi bir nedenle üzerinde kapanış yapması halinde teknik olarak yukarı yönlü bir enerji oluşur. Ama ETF ve vadeli kontratlarda longların artmadığı her durum ralliyi sorgulamamızı gerektirecektir. Şu anda zaten söz konusu hareketli ortalamaların altında olması altının baskı altında kalabileceğini düşündürüyor. Gümüş ise $25.80 bölgesindeki destek bölgesine kadar geri çekilebilir. Önümüzdeki birkaç gün için daha önce geri çekilmeleri alarak yükselişe pozisyon almak olan gün içi düşüncemizi yükselişleri satarak düşüşe yönelik pozisyon almaya çeviriyoruz.

 

WASDE verisinden sonra Çin Yeni Yılı tatili nedeniyle satışların devamını beklediğimiz tahıl grubunda satışların devam ettiğini görüyoruz. Daha önce tanımladığımız dinamikler doğrultusunda tahıl kompleksinde zayıflığın devamını göreceğimizi düşünüyoruz. Henüz yeniden alım için acele etmemek yerinde olacaktır.  

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.