success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Pariteye dair...

17.02.2021 03:34


Aslında bir varlığın başka bir varlığa göre seviyesi anlamına gelen parite sözü, en azından benim bildiğim dillerde ve hakkında fikrim olan dillerden hiç birinde Türkçe’deki gibi EURUSD döviz çifti anlamına gelmez. Güzel Türkçe’mizin geniş ifade kapasitesine örneklerden sadece birisi diyerek notun başlığına “Pariteye dair…” yazınca aslında EURUSD ikilisinden bahsedeceğimizi tekrar ifade edelim.

Son zamanlarda daha büyük hareketlere konu olan ve piyasa konuşmalarında daha da fazla yer bulan getiriler, tahvil fiyatları gibi gelişmeler, beraberinde başka bir çok varlık fiyatında da hareketliliğe neden oluyor. Bu notta parite üzerindeki olası etkilerine değineceğiz.

ABD ve Avrupa’daki enflasyon beklentileri, 5-10 yıllık başabaş seviyeleri Covid krizi sonrası başladığı yükselişlerine neredeyse hız kesmeden devam ediyor. Ama geçen hafta açıklanan ABD enflasyon verisi nedense beklentilerdeki bu yükselişi teyit etmekten uzak. Hatta hem aylık manşet CPI hem de aylık çekirdek enflasyon artışı sırası ile %0.3 ve %0 artışla önceki aya göre yavaşlamış görünüyor. Benzer şekilde yıllık enflasyon ve çekirdek enflasyon da hem beklentinin hem de öncekinin altında artış gösterdi. Oysa beklentiler coşmaya devam ediyorlar. Burada fiyatlanan beklenti ise destek paketinin bütünüyle senato onayından geçeceği ve hatta belki devamının da geleceği olmalı.

ABD ve Avrupa’da enflasyon beklentilerinin yükselmesine karşılık bu enflasyonu destekleyecek adımlar daha çok ABD’de atılıyor. $1.9trio’luk paketin traşlanmadan, bu büyüklükte geçmesi halinde (bu konuda şüphelerim var), harcamayı, dolayısıyla enflasyonun altını dolduracak bir adım atılmış olacak. Oysa Avrupa, bırakın büyümeyi, hala aşılama sürecinin zorluklarıyla uğraşıyor. Hatırlanırsa daha geçen hafta Avrupa Komisyonu 2021 büyüme tahminini %4.2’den %3.8’e çekmişti. IMF ise Euro Bölgesi dünyanın geri kalanına göre büyümede geride kalacağını öngörüyor. Yüksek olasılık Avrupa bu gecikmelerden dolayı bir resesyon tehlikesiyle karşı karşıya kalacak ve sonrasında geç kalma pahasına da olsa daha büyük teşvik paketleriyle sahneye çıkacak. Ancak o zamana ABD’de enflasyon yükselmiş, belki FED taper konusunu konuşur hale gelmiş olacak. Yani iş yine büyüme farkına gelecek.

Buradan hareketle aşağıdaki grafiğe dikkatinizi çekmek istiyorum; sarı ile Almanya – ABD 10 yıllık başabaş getirilerinin farkını göreceksiniz. Parite bu spreadi yaklaşık 3 ay geriden takip ediyor, o yüzden EURUSD grafiğini 3 ay geriye çektim. Böylece aradaki ilişki daha rahat görülüyor. Covid krizinin yarattığı anomali nedeniyle bir çok varlık arasında bozulan korelasyonun bir örneği de burada. Ama şunu biliyoruz ki bozulan korelasyonlar bazı varlıklarda düzelirken bazıları geriden takip ediyor ve muhtemelen bu ikisi geriden gelenlerden. Ama uyum tekrar sağlandığında turuncu ile gösterilen parite USD lehine hareket etmeli. Bu gelişme temel bir değişiklik olduğu için etkileri ve fiyatlaması daha uzun süre piyasada kalması beklenmeli. Sonuçta çok da fazla uzak olmayan bir tarihte daha güçlü bir göreceğimizi düşünüyorum. O günler geldiğinde AMB’nin her iki merkez bankasının da destek programı açıklamasına rağmen neden Euro’nun değer kazandığı ve USD’nin değer kaybettiğinden başka merak edeceği konular olacak.

 

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.