success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 19 Şubat 2021

19.02.2021 09:24


Günaydınlar,

ABD hisse endeksleri 2 gündür üst üste zayıflık gösterseler de detayda mum grafikleri analiz ettiğimizde aslında her iki günde de düşük açıp sonrasında toplamaya çalıştıklarını görüyoruz. Tipik olarak bütünüyle satışla geçmeyen günlerle gelen ve satışlar kısa süren, ayıların kontrolündeki günleri gösterir. Bu nedenle şimdilik sadece hisselerdeki aşırı değerlemeler nedeniyle gelen ufak satışlar görüyoruz. Muhtemelen Mart’taki teşvik paketi oylamasına kadar bunun gibi ufak satışlar göreceğiz. Ne zaman ki geri çekilme olmadan, üst üste satıcılı günler olur, o zaman daha ciddi bir satışla karşı karşıyayız denebilir. Aksi taktirde Şubat başında ana endekslerde olduğu gibi sadece 50 günlük hareketli ortalamaya kadar sürebilecek satışlarla piyasa yetinecek gibi görünüyor. Dünkü satıcılı kapanışın ardından bu sabah Asya endeksleri satıcılı geçiyor. Amerikan endeks vadelileri de benzer şekilde satıcılı. S&P 500’deki satışın sektörel kırılımında bir klasiği görüyoruz; sosyal hizmetler ve alt yapı hisseleri alıcılı olan tek sektör denebilir. Gayri menkul ise çok az ekside kapatırken diğer sektörler ekside kapatmış. Petrol ve doğal gazda ki satışın bir sonucu olarak enerji hisseleri en fazla satış görenler olmuş.

 

VIX endeksi dün seans için de önceki günün kapanışına göre %12.70 yükselerek 24.23 seviyesini gördü. Henüz bir kırılmaya işaret etmiyor ama dün de bahsettiğimiz üzere burada kıpırdanmalar var ve tarihsel olarak bu tür kıpırdanmaların ardından büyük sıçramalar görülebilir.

 

10 yıllık getiriler önceki günkü geri çekilmenin ardından dün yukarı gitmeyi denese de şimdilik yoluna devam edemedi. Bu görünüm yukarı hareketin güç kaybettiğini gösteriyor. Bu nedenle daha önce önerdiğimiz vadeli kontratlardaki short pozisyonun cari seviyelerden, hedeflediğimizde düşük bir karla kapatılmasını sağlıklı buluyoruz. Buna rağmen uzun vadeli projeksiyonda tahvil getirilerinin %1.40 bölgesine kadar yükseleceği yönündeki düşüncemizi tekrar ifade etmiş olalım.

 

Enerji fiyatlarında yükselişe neden olan Teksas’taki soğuk hava dalgası hafiflemeye başlıyor ama neden olduğu üretim aksaması gelecek haftaya kadar devam edecek deniyor. Ama piyasa daha çok belirsizliği fiyatlayarak petrol ve gaz kontratlarını yukarı taşıdıktan sonra şimdi her ikisinde de gevşeme var. ABD-Iran arasında Trump döneminde yükselen buz dağlarını yeniden eritmeye yönelik olarak ABD’nin Iran’la nükleer anlaşmayı sürdürmek üzere görüşebileceğini açıklaması bir kez daha Iran petrollerinin piyasada arz artışına neden olabileceğini gündeme getirdi. Bu konunun ciddileşmesi petrol fiyatı üzerinde etkili olabilecek bir durum. Petrol opsiyonlarında call – put volatilite farkının piyasanın eğilimi hakkında verdiği fikre göre 12 Şubat’tan bu yana piyasa petroldeki yükselişe rağmen, muhtemelen bunun daha önce bahsettiğimiz üzere aşırı spekülatif bir hareket olduğunu düşündüğü için put opsiyonları ile aşağı yönlü pozisyonları artırıyordu. Aşağıdaki grafikte görülen mavi çizginin aşağı gelmesi bu hikayeyi teyit eder nitelikte.

10 yıllık getirilerin dün yerinde saymasına karşılık başabaşın geri çekilmesi, reel getirinin yükselmesine neden olunca dün altın ve diğer kıymetli metaller üzerinde baskı devam etti. Böylece altın fiyatı bu sabah $1760 seviyesini test etti. Bu seviye Aralık ayında test edildikten sonra fiyatı $195 yukarıya gönderen destek olması açısından takip edilebilir, ancak bizim grafik çalışmamıza göre 1760-1670 arasında geçtiğimiz sene 3 aydan fazla konsolide olduğu aralığın üst bandıdır ve satışların bu bant içine kadar devam etmesi beklenir. Gümüş ise rölatif olarak hala güçlü duruşunu korusa da bu sabah hızlı bir hareketle 26.20’deki 50 günlük hareketli ortalamasına değdi. Aşağıda başabaş ile 10 yıllık getiri farkının altın ile ilişkisini görebilirsiniz.

Paritelerde bir kez daha DXY’nin geri çekildiği bir gün geçirdik. Yeni yüksek yapamadan rallinin solması boğalar açısından oldukça negatif. Buna rağmen dün gün içinde tetiklenen USDJPY vadeli kontratındaki önerimiz getiri üretti. Hedef fiyata gelmeden yeniden yukarı dönen kontrat şu anda başabaş seviyesinden geçiyor. DXY’deki görünümün zayıf seyretmesi nedeniyle arzu edenler Yen pozisyonundan başabaş seviyelerinden çıkabilirler.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.