success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 22 Şubat 2021

22.02.2021 10:52


İyi haftalar,

Bu hafta ekonomi takviminde ABD’den Conf. Board endeksleri, Amerikan halkının harcama yapısındaki değişikliği göstermesi açısından yeni konut satışları ve dayanıklı tüketim malları siparişleri, kişisel tüketim/harcama verileri izlenecek. Avrupa’da ise Almanya  için IFO anketi, Euro Bölgesi için tüketici enflasyonu, güven endeksleri, Fransa için tüketici güveni, enflasyon verileri bekleniyor. İngiltere için ise kazançlar, istihdam ve ev fiyatları verileri önemli olacak. Diğer önemli takvim olayları arasında Powell’ın Salı ve Çarşamba günleri Kongre’de yapacağı sunum bulunuyor. Tahvillerdeki harekete dair söyleyecekleri oldukça önemli olacaktır. Ayrıca AMB Bşk. Lagarde, baş ekonomist Philip Lane ve Bşk. Yrd. Guindos’un konuşmaları olacak.

Haftanın ilk gününde piyasaya dönersek, ABD 10 yıllık tahvillerinde satış devam ediyor. Getiriler %1.3925 ile geçen seneki bu zamanlara ulaşmış durumda. Buradaki hareketin hızı ve ısrarcılığı, her ne kadar yükselen faizden rahatsız olmadıklarını söyleseler de FED’in dikkatini çekmiş olmalı ve muhtemelen bir sonraki toplantıda bu konunun konuşulmuş olacağını göreceğiz. Yurt dışı basında konuşulan konulardan birisi de FED’in aldığı tahvillerin vadelerinde değişiklik yaparak bir “operation twist” yapabileceği.

Tahvil getirisinin bu kadar hızlı, bu kadar fazla yükselmesi buradaki hareketin devamının geleceğini düşündürüyor ve bir noktada bu getiri hisse senedi piyasasında getiri arayanların dikkatini çekecektir. Belki de çekmiştir bile. Sonrasında ise hisselerden tahvil piyasasına bir akım olması gerekir. Bu şartlarda Biden’ın destek paketinin hızlıca senato onayından geçmesi gerekiyor, aksi taktirde hisselerde sıkı bir düzeltme için hazırlıklı olmak gerekiyor. Aslında, bu sebepten veya teşvik paketinin küçülerek onaydan geçebileceği veya başka bir sebep için; piyasa da buna benzer bir düşünce içinde olmalı ki daha önce de üzerinde konuştuğumuz üzere çeşitli şekillerde korunma satın alıyorlar. Nitekim aşağıdaki UVXY ETF’ine para giriş/çıkışına bakarsak geçtiğimiz haftalarda bu hisseye son senelerin rekoru denebilecek büyüklükte para girdiğini görüyoruz. Para girişinin aynı zamanda yüksek hacimle olduğuna da dikkat edelim. Benzer şekilde, bir başka VIX ETF’i olan VXX’de dikkate değer para girişine konu oluyor. Bu durum aslında hisse almaya engel değil. Nitekim Perşembe günü teknik görünümü nedeniyle alım denenebileceğini yazdığım Merck hissesinde ATM put opsiyonları aynı gün 72c’ten alınabiliyordu. Yani hisse fiyatına göre %0.9 maliyet ile hedge alınabiliyor. 

 

 

Asya seansı itibarıyla hisse endekslerine baktığımızda Japonya endeksleri hariç genelinde hafif eksiler var. Amerikan vadelileri de %0.1 kadar ekside işlem görüyor. Ancak her 3 ana Amerikan endeksinin de geçen hafta Dow ve Nasdaq ETF’leri olan DIA ve QQQ’dan para çıkışı da ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konu. Hisse tarafında önemli bir gelişmeden bahsetmekte fayda var; hafta sonunda ABD içindeki bir uçuşta motoru alev alarak büyük tehlike yaratan Boeing 777 tipi uçak haberinden sonra çeşitli havayolu şirketleri aynı motoru taşıyan 777’lerin uçuşunu yasakladı. Benzer bir sorunun yakın geçmişte, 4 Aralık’ta yaşanmış olması bu tür bir uçuş yasağına neden oluyor. Bu gelişme Boeing hissesinde baskıya yol açabilir.  

Petrol ve doğal gaz piyasasında ise yumuşayan havanın etkisi ile gerileme kısmen devam ediyor. Doğal gaz hafta açılışını aşağı doğru yaparken biraz daha spekülatif kalan petrol Cuma günkü kayıplarının önemli bir kısmını geri almış durumda. Ancak muhtemelen bu gün petrol kontratlarının vade sonu çalıştıktan sonra biraz daha anlamlı geri çekilmeler göreceğiz. Bu konuyu daha önce detaylandırdığım için tekrar girmiyorum. Bu hafta ayrıca Uluslararası Petrol Haftası organizasyonu var. Büyük petrol şirketlerinin CEO’larının konuşmalarının sektöre bir bakış sağlaması bekleniyor.  Henüz aylık OPEC toplantısına 1 hafta olmasına rağmen toplantı ile ilgili haber akışı başlamış durumda. Buna göre Rusya yükselen fiyatla birlikte artık üretimi artırmak isterken Suudi Arabistan kotaları uygulamayı ve arzı kontrol altında tutmayı tercih ediyor. Daha önce iki ülke arasındaki fikir ayrılığı petrolde oldukça yüksek volatiliteye neden olmuştu. Bu arada, geçen hafta ABD’nin girişimi ile İran bir kez daha petrol denklemine giriyor. Sıklıkla olduğu üzere bu sefer de İran, OPEC+ toplantısında tavsiye komitesinde yer alıyor. Doğal gaz ise tekrar mevsimsel normaline dönüyor ama hala aylık performans olarak yeşilde. Normal şartlarda Şubat ayı kırmızı kapatır. Ay sonuna 1 hafta kaldı ve gelen satışların nereye kadar gideceğini birlikte takip edeceğiz.

Kıymetli metaller tarafında geçen hafta altının $1765 desteğinden tepki alımlarına konu olduğunu gördük. Ancak henüz tepki alımlarının fiyatı tekrar $1850 bölgesine yığılmış olan hareketli ortalamaya kadar yükseltecek gücü olmadığını görüyoruz. Dahası ABD için enflasyon beklentisi bu sabah itibarıyla Cuma’ya göre yeniden yukarı döndü. Buna ek olarak enflasyona endeksli tahvil getirisi Kasım 2020’deki zirve yaptığı seviyeye geri gelmiş durumda. Bu şartlar değişmeden altının kalıcı olarak yükselmesi oldukça düşük bir ihtimal. Altında hareketli ortalama yığılmasına kadar yükselişleri olağan karşılamak lazım, ama eğer o bölgedeki direnç yığılmasının üzerine atarsa bazı şeyler değişmiş olabilir. Yine de şimdilik bu tür bir durum beklemiyorum. Buna karşılık gümüş ve platin geçen haftaki satış öncesi seviyelerine toplamış durumda. Eğer kıymetli metallerde DXY veya reel getiri kaynaklı yukarı yönlü bir hareket gelirse bu ikisinin her durumda altını yenmeleri beklenir.

Bakır, düşük stoklar ve artan talep nedeniyle devam eden ve geçen haftadan miras kalan ralliye devam ederek Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyesine geldi. Geçen haftaki rallinin bir kısmın içeren CFTC verisine göre büyük spekülatörler bakırdaki longları artırmamışlar. Sayısal veri itibarı ile bakırdaki yükselişin devamından söz etmemiz gerekir. Bu görüşü destekler şekilde fiyat hareketi incelendiğinde bu sabah 418c seviyesinde olan fiyatın 430c bölgesine kadar yükselebileceği teknik olarak hesaplanabiliyor. Ancak 2006, 2008 ve 2011’deki zirveleri zorluyor olması nedeniyle bazı traderların pozisyonlarında kar almaya başlamaları beklenebilir. Bu da rallinin hız kesmesine neden olabilir. Longların pozisyonlarını daha yakından takip etmelerinde fayda var. Tam da bu noktada bakır/altın rasyosunun geldiği seviye son derece önem kazanıyor. Nitekim son 10 senedir rasyonun hareket aralığını tanımlayan negatif eğimli kanalın üst bandına geldik, hem de çok hızlı geldik. Cari seviyelerden bu rasyonun geri çekilebileceğini düşünüyorum. Bu hareketin bakırın geri çekilmesi veya altının yükselmesiyle olması gerekiyor. Ancak her durumda aşağıdaki grafikte görülen korelasyonun da açıklayacağı şekilde, bakırdaki bir geri çekilme rasyoyu aşağı çeker, 10 yıllıklar buna uyar ve düşen getiriler karşısında altın yükselir, rasyoda paydanın büyümesiyle rasyo düşer. Kimin kimi tetikleyeceğini söylemek zor, ama başladığında döngünün bu şekilde olması gerekir. Ayrıca bakırla ilgili olarak, 26 Şubat kontratın son işlem günü. Son günlerde hızlı yükselerek shortları sıkıştıran piyasa büyük ihtimalle kontrat vadesi bitip shortlar otomatik olarak kapandıktan sonra bakırı aşağı bırakacaktır.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.