success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 26 Şubat 2021

26.02.2021 09:39


Günaydın,

 

ABD tahvil piyasasının satış anlamında kendi kendisini ateşleyen bir döngü haline gelmesiyle birlikte (özellikle Mortgage’a dayalı kıymetlerin satış görmesi) dün 10 yıllık tahvil getirisi %1.60’a dayandı. Ancak bu sabah %1.4750 bölgesine gerilemiş durumda. Tahvildeki bu hızlı satış doğal olarak bir çok varlık sınıfının fiyatında dalgalanmalara neden oldu. onlara az sonra değineceğiz. Ancak faiz hareketinin öncesinde konuşan Atlanta FED Bşk. Rafael Bostic enflasyonun kontrol altında olduğunu ve FED’in bu faiz seviyelerinden müdahale etmeye niyeti olmadığını söyledi. Oysa bu noktada (veya daha fazlasının geleceğini görüyorsa, o zaman) tahvil alım programında uzun vadeli tahvilleri daha fazlaca alacağını açıklaması (Operation Twist) tahvildeki satışın durulmasını ve türbülansın sakinleşmesini sağlayacaktı. Bunu göreceğiz.

 

Varlık fiyatlarındaki dalgalanmaya gelince; Amerikan tahvil piyasasında uzun vadeden kısa vadeye tüm tahvillerin satış görmesi getiri eğrisinin olduğu gibi yukarı kaymasına neden oldu. Yani gösterge olduğu için 10 yıllıkları konuşmamıza rağmen satış aslında bütün vadelerde oldu. Geçen haftaya göre en büyük değişim 5Y, 10Y ve 20Y tahvillerde oldu. Aşağıdaki grafikte görüleceği üzere yeşil çizgi şimdiki getiri eğrisini gösterirken sarı noktalı çizgi geçen haftakini, turuncu kesikli çizgi ise 1 ay önceki getiri eğrisini gösteriyor. Bu grafikte X ekseninde vadeleri, Y ekseninde getiri seviyesini bulabilirsiniz.  Özellikle uzun vadeli tahvillerde (grafiğin sağ yanı) getiriler hızlıca arttı.

 

Böylece %.1.60 seviyesine gelen 10 yıllık tahvil getirisi S&P 500’ün ortalama temettü getirisi olan %1.50’nin üzerine çıkmış oldu. Endekslerdeki satış için başka sebepler de bulunabilir ama bu noktada tahvilin getiri peşinde koşan yatırımcılar için daha cazip hale gelmiş olması hisselerdeki satışın başlıca nedenlerinden birisi olmalı ve eğer bu konuyla ilgili olarak FED’den bir müdahale gelmezse dünkü satışlar oldukça ufak kalacaktır. Nitekim S&P 500 henüz sadece hafta başında test ettiği 50 günlük hareketli ortalamasını test ederken Nasdaq endeksi de önceki satışın dip seviyesini henüz görmedi bile. Aşağıda bu konu ile ilgili bir grafik daha paylaşıyoruz. BU grafikte SPX temettü getirisi ve SPX temettü getirisi/US 10Y oranını göreceksiniz. Alt kısımdaki grafikte Kırmızı kutuyla işaretlenen bölge daha önceleri bu rasyonun yeniden yukarı döndüğü aralığı gösteriyor ve o bölgeye oldukça yakınız ama biraz daha var. Bu da şu anlama geliyor; henüz beklenen endeks satışına biraz daha var, şimdilik deneme turları atılıyor.

 

Ama VIX dün ABD seansı öncesinde paylaştığımız özel notta belirttiğimiz üzere şişmeye devam ediyor. Dün yeniden 31.16 seviyesini gördükten sonra günü nispeten küçük bir gerileme ile 28.89’dan tamamladı ve bir anda bütün önemli hareketli ortalamaların üzerinde kapanış yaptı. Bu günkü kapanış haftalık kapanış da olacağından dolayı hem VIX’in anlatacağı hikayenin yönü hem de endekslerdeki görünüm açısından oldukça önemli olacak.

 

Tahvil hareketi aşırı hızlı ve büyük olduğu için enflasyon beklentisine göre çok hızlı koşu yapmış oldu ve bunun doğal sonucu olarak reel getiri oldukça hızlı bir şekilde yükseldi. Aşağıdaki  grafikte bu durumu ve altına etkisini göreceksiniz. Benzer şekilde enflasyona endeksli 10 yıllık tahvil getirisi Haziran 2020’den bu yana en yüksek seviyesine geldi ki bu da altın fiyatını baskılayacak bir diğer faktör oluyor. Bu durumda altın veya gümüş portföyünü büyütmek için pek iyi bir zamanda olmadığımızı düşünebiliriz. Hatta hareketin devamında geçen hafta bahsettiğimiz 1760/1670 aralığındaki direnç koridorunun alt bandına kadar sarkma bile görebiliriz. Bu bölge eğer beklediğimiz gibi piyasanın bir kez daha konsolide olabileceği bir aralık olarak öne çıkarsa alım satım için iyi imkanlar verecektir ama şimdilik altında short tarafta kalmak daha makul görünüyor. Arz-talep koşulları gümüş ve platini destekliyor olsa da getiriler itibarıyla kıymetli madenlere gelen satıştan bu ikisinin da paylarını alacaklarını daha önce tartışmıştık. Dünkü satışla her ikisi de son zamanlarda test edilen zirvelerinden %9.5 kadar aşağıdalar. Gümüş için bir kez daha 26.50 bölgesindeki 50 günlük hareketli ortalamaya kadar satış beklenebilirken platinde 1160/20 aralığı şimdilik alım için takip edeceğimiz seviyeler.

 

Baskı altında kalan bir başka emtia bakır oldu. Gelinen fiyat seviyeleri itibarıyla zaten teknik olarak bir geri çekilmeye konu olma potansiyeli taşıyan bakır, gelişmeleri de fiyatlayarak henüz abartı sayılmayacak bir düşüş gerçekleştirdi. Bu sabah 420c bölgesinde işlem gören Mayıs kontratından 405c bölgesi bu aşamada long olmak için takip edilecek seviyelerden birisi olarak öne çıkıyor.

 

Büyük hareket gördüğümüz varlık sınıflarından birisi de pariteler oldu. Yakın zamanda özellikle kısa vadeli bono piyasasında, bu varlıkların teminat olarak kullanılma kabiliyeti nedeniyle gelen alımların bir noktada USD talebini artırabileceğini beklerken hareket uzun vadeli tahvillerden geldi ve DXY dün çok da etkileyici olmasa da yükseldi. Buna karşılık USD’ye karşı GBP, CAD, AUD ve NZD başta olmak üzere majörlerde satış oldu. Euro ise şimdilik bu işten payını alamamış gözüküyor. Ancak EURUSD paritesinde Şubat başından bu yana gözlemlenen pozitif eğimli bir işlem kanalı bulunuyor ve dün parite bu işlem kanalının üst bandından geri geldi. Bu şartlar altında kanal hareketine devam etmesi ve alt bant olan 1.2030 bölgesine kayması beklenebilir. Sterlin ise başarılı aşılama sürecine karşılık tahvil hareketinden en fazla etkilenen G7 para birimi oldu. Muhtemelen bu satışın derinleşmesinin altında son zamanlarda pozitif haberlerle fazlaca şişen yükseliş yatıyor. Gelecek hafta içinde GBPUSD ikilisinde 1.3770/50 bölgesinin test edilmesi sürpriz olmayacaktır.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.