success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 1 Mart 2021

01.03.2021 10:33


Günaydın,

 

Bu haftanın ekonomi takviminde ABD’den ISM’ler, ADP istihdam, PMI’lar, tarım dışı istihdam verileri bekleniyor. Avrupa’dan TÜFE, PMI’lar, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri gelecek. Benzer şekilde İngiltere PMI’ları takip edilecek. Bu sabah Çin’den Caixin PMI verisi açıklandı. 50.9 ile beklentinin altında kalırken Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine düştü.

 

Merkez bankaları tarafında bu günden başlayarak haftanın her gününde çeşitli FED başkanlarının konuşmaları olacak. Büyük ihtimalle her biri konuşmalarında geçen haftaki tahvil volatilitesine değineceklerdir. Bu konuda verecekleri ip uçları oldukça önemli olacaktır. Perşembe günü WSJ tarafından düzenlenen organizasyonda video üzerinde ABD ekonomisi hakkındaki görüşlerini açıklayacak olan Powell’ın söyleyecekleri nihai olur gibi gözüküyor. Ancak zaten o zamana kadar konuşacak olan diğer FED başkanlarının söylediklerini teyit etmesi beklenebilir.

 

Bu sabah itibarı ile tahvillerdeki hareketin durulmasıyla birlikte Asya seansında endeksler yukarı tepki veriyorlar. ABD vadelileri de bu harekete katılarak geçen haftaki kayıpları kapatmaya çalışıyorlar. Ancak henüz tahvil cephesinde bu haftanın rengini görmüş değiliz ve FED’in niyetini görmeden de hala tünelin ucundaki ışığın ne kadar yakında olduğunu söylemek güç. Şimdilik hala 2 hafta önce önerdiğimiz hisselerde aşağı yönlü hareketlere karşı alınan korunma stratejilerinin muhafaza edilmesini hatırlatıyoruz. Kısa süreli olarak önerdiğimiz bu aşağı yönlü stratejilerin opsiyon tarafında vade sonu gelmiş olabilir. Bu durumda olanların biraz daha maliyete katlanarak 2 haftalık opsiyonlarda gerek endeks vadelileri üzerine yazılanlar, gerek VIX ETF’leri gerekse endeks ETF’leri üzerine yazılı opsiyonlarda pozisyonlarını yenilemeyi hatırlatırız.

 

Hisse endekslerine baktığımızda geçen hafta en çok düşen Nasdaq’ın 12700/800 bölgesinde destek bulduğunu ve bu sabah vadeli kontratın %1’den fazla artıda olduğunu görüyoruz. SPX endeksi ise bir kez daha tam da 50 günlük hareketli ortalamadan destek buluyor. VIX’ın Cuma kapanışı henüz bir dönüşe işaret etmese de yukarıyı da göstermiyor. Yani bu göstergelere göre bu hafta FED yetkililerinin açıklamaları yönlendirici olacak.

 

S&P$500 alt endekslerine baktığımızda ise sağlık sektörünün zirveden %5’ten fazla düştüğünü ve Covid sonrası oluşan trend desteğine %1.30 kadar marj kaldığını görüyoruz. endeksi ise üstüne attığı Covid sonrası trend çizgisini aşağı kırarak yeniden trendin içine girdi. Bu durumda Covid öncesi seviyeye kadar geri çekilme ihtimali ortaya çıkar ve bu da düşüş için %2.70’lik marj demektir. Aynı durum S&P 500 bankacılık hisseleri için de geçerli. Teknoloji hisselerinin bulunduğu bilişim endeksi ise Covid’den bu yana süregelen yükseliş trendinin altına kırılmak üzere. Aşağıda ilgili grafikleri görebilirsiniz.

 

Emtia piyasasında ise petrol endekslerle beraber yukarı tepki veriyor. Bu hafta yapılacak olan aylık OPEC toplantısı, geçen sene bu zamanlar aşırı yüksek olan stokların hızlıca talebe karşı düşük seviyelere gelmiş olması nedeniyle oldukça önemli hale geldi. Çünkü artık üretim kotasını gevşetme imkanı doğdu. Suudi tarafının toplantı öncesinde yaptığı açıklamalarından hala üretimi düşük tutma eğiliminde olduğunu anlıyoruz. Ama diğer OPEC ve NOPEC üyeleri aynı fikirde değil. Bu nedenle bu toplantı çetin geçecektir. Güçlü bir beklentisel eğilimimiz olmasa da bu toplantıdan bir üretim artışı kararı çıkabileceğini değerlendiriyoruz. Ayrıca bu haftaki COT raporunda geçtiğimiz haftalarda büyük artışlar olan benzin, gaz yağı ve kalorifer yakıtı long pozisyonları kapatılıyor. Genel olarak enerji kontratlarındaki ilginin artmasına neden olan bu durumun sönümleniyor olması petrolde de benzer bir durumla karşılaşma ihtimalimizi gündeme getirebilir.

 

Kıymetli metaller geçen hafta tahvillerdeki aşırı hareketin etkisiyle aldıkları yaraları bu hafta sarmaya çalışıyorlar. Altın bizim alış için daha makul bulduğumuz $1760 - $1670 aralığına girdi ve buradan destek buluyor. Piyasa gelişmeleriyle birlikte 2 hafta içinde bandın alt ucuna kadar gerilemesi beklenir. Böylece alım için daha güvenli seviyelere gelmiş olacaktır. Ancak cari seviyelerden de kısa süreli alımlar denenebilir. Yine de işlem aralığının tam ortasından yukarı dönmüş olması risk getiri rasyosunu yönetmeyi biraz zorlaştırabilir. Bizim tercihimiz, bu seviyelerden altın longa girmek isteyenlerin stop olarak işlem aralığının alt bandını değil, %50’si olan $1715 bölgesini tercih etmek olurdu. Böylece cari seviyelerden bile girilse neredeyse 1:1 risk/getiri rasyosu ile başlanmış olur.

 

Gümüş 50 günlük hareketli ortalamasından alıcı buluyor. Cari seviyelerden alışlar denenebileceğini düşünüyoruz. Ancak geçen haftanın düşük seviyesi olan $26.15 bölgesi stop olarak düşünülebilir. Yukarıda ise $28.30’lara kadar uzanan bir marj bulunuyor.

 

Bakır geçen hafta %7’ye yakın düşerek üzerinde biriken karların bir kısmını sahiplerine geri verdi. Geçen Cuma Comex bakır kontratının 405c bölgesine kadar gerileyebileceğini ve burada alıcı bulacağını yazmıştık. Aktif kontrat geçen hafta 407c gördükten sonra bu sabah 414c bölgesinden geçiyor. Bir çok varlık gibi bu da tahvil piyasasındaki gelişmelere göre fiyatlanacaktır. Direkt olarak almak biraz daha cesaret işi olabilir, ancak ana trendin yukarı yönlü olduğunu düşünürsek yeterli büyüklükteki portföyler bakır almak üzere aşağılardan put opsiyonu satarak hem gelir elde etmeyi hem de pasif bir şekilde pozisyonlanmayı düşünebilirler. Ancak kontratın günlük marjlarının yüksek olabileceğini hatırlayarak pozisyon büyüklüğünü iyi yönetmek sonucu belirlemede önemli bir rol oynayabilir.

 

Tarımsal emtia tarafında tahıllar son dönemdeki kazanımlarını muhafaza etmeye çalışıyorlar. Yukarı döngüde olduğumuzu düşünerek cari seviyelerde konsolide olduklarını ve yeni bir tur yükseliş için hazırlandıklarını düşünüyoruz. Bu anlamda fiyat takip etmek için CORN, SOYB ve WEAT kısa isimli tahıl ETF’leri kullanılabilir.

 

Tahvil getirisindeki hızlı yükseliş geçen hafta DXY’de güçlenmeye neden olmuştu. Ama gelişen hareketin Şubat zirvesi olan 91.60’ın üzerine atamaması yükselişlerin sadece bant hareketi dahilinde düşünülmesi gerektiğini düşündürüyor. Ancak bu hafta 91.60’ın üzerindeki bir kapanış bu gün 93.14’te olan 200 günlük hareketli ortalamaya kadar yolu açabilir.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.