success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 3 Mart 2021

03.03.2021 09:26


Günaydınlar,

 

Aşırı değerli ABD hisselerine karşılık $1.9 trio’luk paketin senatoda görüşülmesine az zaman kalmış olması piyasaların hem satış tarafında hem de alış tarafında patinaja düşmesine neden oluyor. Önceki günün kazançlarının bir kısmını geri veren ABD piyasalarından sonra bu sabah Asya seansında endeksler yukarı yönlü çalışarak %1.5’u aşan kazanımlar elde ettiler. ABD vadelileri ise dün akşam kapanış öncesi hızlanan satışların üzerine bu sabah %0.50 civarı artıdalar. İyimser ortamın devam ediyor olmasına karşın hala sıfır maliyetli hedge stratejilerine devam edilmesinde fayda görüyoruz.

 

ABD tahvil piyasasında ise önemli bir değişiklik henüz olmazken AMB’nin PEPP programı dahilinde yaptığı tahvil alımlarını azalttığına dair haber Alman 10 yıllıklarında hızlı bir geri çekilmeye neden oldu ve getiriler geçen hafta gördüğü -%0.202 seviyesinden -%0.352 seviyesine gerilemiş durumda. Bunun yanında Lael Brainard dün yaptığı konuşmada tahvil piyasasında faizin aşırı yükselişinin ekonomideki maksimum istihdam ve enflasyon hedefine ulaşılmasını erteleyebileceğini söyleyerek aslında olan bitenin dikkatlerinden kaçmadığını göstermiş oldu. Henüz hareket yapmayacaklarını ama piyasada faizin yükselmesi halinde bunun ucunu da boş bırakmayacaklarını gösterdiler. Bu durumda tahvil piyasasında faizin yükseleceği yönünde beklentimizi devam ettiriyoruz. Ancak daha önceden tahvil vadelilerinde önerdiğimiz short pozisyonları artık realize edip, sınırlı risk içeren opsiyonlarla pozisyon almayı daha güvenli buluyoruz.

 

Geçen hafta tahvil piyasasına karşı geride kalan enflasyon beklentileri ise son birkaç gündür yeniden yukarı dönünce reel getiride görülen ufak geri çekilme kıymetli metallere bir miktar destek vermiş görünüyor. Dün bahsettiğimiz üzere özellikle gümüşte bazı opsiyon oyunları fırsatlar sunuyor. Reel getiri dinamiklerine göre fiyatlama bulan kıymetli metaller genelinde hala yukarısı için gerekli şartlar oluşmadı ve alımlara şüpheyle yaklaşmak gerekir. Ama $1760-$1670 bandında bulunan altın alım penceresine girmiş durumda. Yine de bu aralığın alt bandına yakın alımlar daha güvenli olacaktır. Kudretli gümüş ise (nereden nereye; eskiden “kudretli altın” denirdi) bir kez daha 50 günlük ortalamada tutunuyor. Gümüş madencilik ETF’i SIL ise Temmuz 2020’den bu yana oluşan, zirveye göre %25 genişlikteki işlem koridorunun alt bandına gelmek üzere. Daha önce 5 kez bu bölgeden yukarı dönen gümüş hisseleri için bir kez daha bu önemli talep bölgesine çok yakınız, reel getirideki gerileme gümüşe ciddi destek verecektir. Bu haftaki istihdam verileri ve yarın Powell’ın konuşması faiz üzerinde etkili olacağından dolayı kıymetli metaller için de son derece önemli olacaktır.

 

Dün akşam açıklanan API petrol stokları sürpriz bir şekilde 7.36 mio varil artış gösterdi. Stoklardaki bu artış Temmuz 2020’den bu yana stoklardaki en büyük haftalık artış oldu. Ayrıca API stoklarının 2 haftadır üst üste artıyor olması yüksek talep nedeniyle azaldığı konuşulan stoklara karşı bir argüman olarak geliyor olabilir. Diğer yandan benzin ve dizel stoklarında azalış oldu. Bu akşam açıklanacak olan DEO stoklarının geçen haftaki 1.29mio varil artışın ardından bu hafta 735K azalması bekleniyor. Buna karşılık stokta artış görülürse petrolde bir tur daha satış gelebilir. Ayrıca yarın başlayacak olan OPEC+ toplantısında bir üretim artışı beklentisi hakim. Spekülasyonlar 500K ile 1500K arasında artış olacağı yönünde. Bu tür bir haber petrol üzerindeki baskıyı artıracaktır.

 

Dolar endeksi bir kez daha dün grafik olarak paylaştığımız kırmızı renkli kutudan çıkamadı ve 100 günlük hareketli ortalamadan geri döndü. Ancak burada hala yukarı yönlü hareket ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Benzer şekilde EURUSD paritesi de 1.2030’da olduğunu söylediğimiz desteği gördükten sonra yukarı tepki verdi. 1.2000/2030 bölgesinin aşağı kırılması parite için 1.1970/1760 arasındaki bandın kapısını açacaktır. Son zamanlardaki işlem marjlarına göre oldukça geniş sayılan bu bant içinde 200 günlük hareketli ortalama bu sabah 1.1815’te bulunuyor ve potansiyel bir talep bölgesi olarak öne çıkıyor.

 

Yen’deki hareket oldukça dikkat çekici. Ocak ortasından bu yana gelişen Yen negatif atmosfer USD’ye karşı Yen’in %4.26 değer kaybetmesine neden oldu. Mükemmel bir teknik formasyonlar yükselen USDJPY ikilisi teknik olarak Covid hareketinin %50 geri çekilmesine ulaştı. Bu paritede cari seviyelerden geri çekilme hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Geriye dönük bakıldığında, yukarıda görüleceği üzere %23.6 ve %38..2 Fibonacci geri çekilme seviyelerinde bu ikilinin geri çekilmeler yaptığını görüyoruz.  Bu anlamda kısa süreli işlemciler için bir fırsat penceresi açılmış olabilir. Ancak hatırda tutmak lazım, haftanın geri kalanında açıklanacak istihdam verisi ve Powell’ın konuşması özellikle Yen çiftlerinde etkili olabilir. Bu profile uygun yatırımcıların JYH1 kontratında long denemeleri yapabilecekleri gibi risk algısına göre değişecek şekilde call opsiyonları alarak stop loss’u otomatik olarak ödenen opsiyon primi ile sınırlayarak pozisyon alabilirler. Örnek bir strateji olarak 12 Mart vadeli 93.75 strike call opsiyonları bu sabah 28 pips’ten alınabiliyor. Bu da kontrat başına $350 maliyet demektir. Bu opsiyonu aldıktan sonra eğer piyasa beklenti yönünde ilerlerse maliyet ayarlaması yaparak stratejiye yeni bacaklar eklenebilir veya kar elde eden opsiyon pozisyonu kapatılabilir. Olumsuz senaryoda ise risk başlangıçta ödenen primle sınırlı kalacaktır. Son olarak, bunun trend karşıtı bir pozisyon olduğunu hatırlamakta fayda var.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.