success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 16 Mart 2021

16.03.2021 09:36


Günaydınlar,

 

Yarın sonuçları ilan edilecek olan FED toplantısı bu gün başlıyor. Tahvil piyasasındaki gelişmelerden dolayı zamanlaması, nokta grafik paylaşılacak olması  ve projeksiyonların kamuoyuna duyurulacak olması nedeniyle sonuçları itibarı ile son zamanların en fazla önem atfedilen toplantısı olacak ve özellikle tahvil piyasası, DXY, pariteler ve altın fiyatı üzerinde önemli etkisi olacaktır. Piyasa bu toplantıda FED’den tahvil piyasasına müdahale ederek kontrol altına almasını beklese de bizim düşüncemiz her hangi bir Operation Twist (OT) veya getiri eğrisi kontrolü (YCC) uygulamasına gitmeyeceği yönünde. Çünkü ekonomik verilerle desteklenen büyümenin olduğu, Covid’den sonra sosyal hayata dönüş hızının arttığı, neredeyse 1 senedir artan tasarruf eğiliminin harcamaya dönmeye başlayacağı ve ekonomik aktivitenin arttığı ama buna rağmen finansal koşulların sıkılaşmadığı bir ortamda FED’in tahvil faizini baskılamak için aciliyet hissedeceğini düşünmüyoruz. Bu nedenle beklentinin aksine bir politika değişikliği olmayacaktır.

Diğer yandan, süresi ay sonunda bitecek olan ve bankalara daha fazla mevduat toplama ve kullandırma imkanı tanıyan SLR konusunun uzatılması söz konusu. En kısa ifadesiyle bankaların zarar yazabilme kapasitesini tanımlayana SLR konusunda teknik detaylara girmeden; süresinin uzatılmaması bankaların tahvil satmasına neden olacaktır. Bu da tahvil getirilerinin bir round daha yükselişiyle sonuçlanacak bir durum ortaya çıkarır. FED’in bunu tercih etmeyeceğini düşünüyoruz.

Komite üyelerinin enflasyon beklentilerindeki değişim bu toplantı için önemli göstergelerinden birisi olacaktır. Yukarıda saydığımız ekonomik canlanma faktörlerinin üzerine $$1.9trio’luk paketi de koyarsak 2021 sene sonu itibarı FED’in hedefi olan %2’ye yakın bir enflasyon görebiliriz. Ancak üyelerin uzun dönemli enflasyon beklentileri, FED politikası üzerinde daha fazla etkili olacak olması nedeniyle daha fazla önemle izlenecektir. Benzer şekilde, bu toplantıda kamuoyuyla paylaşılacak olan nokta grafiklerde 2023 için noktaların %0.50 civarında biraz daha fazla yoğunlaştığını görebiliriz. Daha sonrasına işaret eden uzun dönemli  faiz beklentisinde henüz noktaların yukarı kayması için oldukça erken olmalı. Ancak böyle bir durum olması FED’in şahin tarafa geçtiğini gösterir ki şimdilik finansal koşulları destekleyici seviyede tutmak istedikleri için bu tür bir eksen kayması beklenmez. Ayrıca ABD ekonomisinin henüz tam istihdam seviyesine gelmemiş olduğunu ve bunun olması için en azından 2021 sene sonuna kadar gidilmesi gerektiğini düşünürsek yine aynı sonuca çıkıyoruz; piyasa çok sıkıştırmadıkça FED bir OT ve YCC uygulamasını tercih etmeyecektir.

Olası sonuçları itibarı ile görünen o ki; FED’in önemli bir politika kararı almayı tercih etmemesi ve piyasanın sözlü yönlendirmeyi yetersiz görmesi halinde takip eden günlerde tahvil getirilerinde %2 seviyesine kadar yükseliş görebiliriz. Buna ek olarak DXY için pozitif fiyatlama gelişebilir, pariteler ve altın üzerinde baskı oluşabilir.

 

Önemli bir diğer gelişme ise AstraZeneca’nın ilacının kullanımının askıya alınması oldu. Bu durum piyasa fiyatlamalarından ziyade zaten Covid’le mücadelede ağır kalan Avrupa’nın daha da geride kalacak olması açısından son derece önemli. Bu durum büyük ihtimalle hisse endekslerinde ABD piyasasının kısa vade için Avrupa’ya göre daha iyi performans göstermesi ile sonuçlanacaktır. S&P 500 ve STOXX 600’ün karşılaştırılması durumunda görüleceği üzere Covid sonrasında S&P 500 lehine başlayan hareket aslında Ağustos 2020’de durulmuş ve Avrupa endeksleri de hızlanarak SP500/STOXX600 rasyosunu yaklaşık 9.30 bölgesinde dengelemişti. Aşı konusundaki olumsuz haber rasyonun tekrar Amerikan endeksleri lehine çalışarak 9.70 bölgesine gitmesine neden olabilir.

 

 

Fiyatlamalarda ise bu sabah alıcılı bir Asya seansı ve primli diyebileceğimiz ABD vadelileri var. ABD hisselerinde büyümeden değere dönüşüm devam ederken bir yandan da FAANG+ hisselerine gelen alımların etkili olduğunu ve FAANG+ endeksinin Nasdaq endeksini son haftada yendiğini görüyoruz. Bu durum, tercihlerin yeniden büyüme hisselerine kaydığını teyit etmez tabi, nitekim FED toplantısı faize hassasiyeti nedeniyle son dönemde baskı altında kalan teknoloji hisseleri açısından da önemli. Toplantı sonrasında getiriler yeniden yukarı dönerse teknoloji hisselerinde diğer sektörlere göre yavaşlık beklemek yerinde olacaktır.

 

Diğer yandan, dün Vadeli Kontratlar Özet Tablosu notumuzda da yazdığımız üzere yükselen enflasyonla birlikte artan emtia fiyatlarında önümüzdeki haftalarda bir miktar geri çekilme bekliyoruz. Fonların vadeli kontratlardaki pozisyon değişimlerinin de desteklediği bu düşüncemiz itibarı ile petrol piyasasında WTI’da $60 bölgesine geri çekilme bekliyoruz. Benzer şekilde bu sabah 413c bölgesinden geçen Mayıs vadeli COMEX bakır kontratının 390c bölgesine kadar geri çekilme yapabileceğini değerlendiriyoruz.

 

Altın ve gümüş ise FED toplantısı olasılıklarına rağmen bu sabah alıcılı geçiyor. Normal şartlarda altının $1800 bölgesine doğru bir ralli yapabileceğini geçen haftadan bu yana düşünüyoruz ancak FED toplantısı önemli değişikliklere neden olma potansiyeli taşıyor. Gümüş ise $26.40 bölgesindeki 50 günlük hareketli ortalamayı bir kez daha test ediyor. Üstünde kapanış yapması daha önce de bahsettiğimiz üzere ilk etapta $28.50 bölgesine kadar yolu açacaktır.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.