success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 18 Mart 2021

18.03.2021 09:21


Günaydınlar,

 

Büyüme ve faiz beklentilerinin ciddi şekilde yukarı çekildiği FED toplantısında 18 üyelin 7’si 2023’te faiz artırımı öngördü. Uzun dönemde faiz beklentisinde ise bir değişiklik olmadı. Aralık toplantısında 5 üye faiz artırımı bekliyordu. Enflasyon beklentileri ise 2021’de %2,4; 2022’de %2; 2023’te %2,1 olarak şekillendi. İşsizlik tahminleri ise 2021 için %4,5; 2022 için %3,9; 2023 için ise %3,5 olarak açıklandı. Analist beklentilerinin aksine IOER faizinde değişiklik yapılmadı. SLR süresinin uzatımı konusuna ise hiç değinilmedi. Daha sonraki soru-cevap oturumunda Powell bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde ayrı bir açıklama yapılacağını söyledi. Tahvil alımlarında tercih edilen kıymetlerin vadesinde bir değişiklik açıklanmadı. Yani OT ve YCC konusunda bir aksiyon almayacaklar. Tahvil piyasasını düzenlemek için her hangi bir önemli adım atılmamasına rağmen Powell konuşmasında hala fiyat yükselişlerini geçici hareketlilik olarak değerlendirdiklerini ve birkaç ay içinde bunun görülebileceğini söyleyince piyasanın ilk tepkisi 10Y tahvillerde alım yapmak oldu. Bununla birlikte endeksler, pariteler ve altın yükselirken Dolar endeksi satış gördü.

 

Soru-cevap oturumunda ise;

  • Tahvil alım programının kapatılması için henüz erken olduğunu ve zamanı geldiğinde bunun çok öncesinden piyasayla paylaşılacağını bir kez daha söyledi.
  • Data tahminlerinin gerçekleşen dataya göre daha iyi olduğunu ama önümüzdeki aylarda özellikle istihdam ve enflasyon verilerinde tahminleri yakalayan güçlü veriler olacağını düşünüyorlar.
  • Daha önce bahsettiği üzere enflasyonun bir süre %2’nin üzerinde gittiğini görmek istiyorlar.
  • Ekonominin toparlanması konusunda özellikle uzun vadede bir çok belirsizlikler olduğunu söyledi.
  • Varlık fiyatları için ise çeşitli fiyatlama modellerine göre fiyatların yukarıda olduğu söylenebilir dedi.
  • Dot plot konusuna fazla önem atfedildiğini düşünüyor. Bunu daha önce yanılmıyorsam Bernanke de kendi zamanında gündeme getirmişti.
  • Faizlerin ne zaman yükselebileceğine dair soruyu cevaplarken 2 ana kriterden bahsetti:
    • Tam istihdama ulaşılması – ki bunun 3Ç-4Ç 2021 civarında olmasını bekliyorum
    • Enflasyonun %2 hedefini tutturması ve bu hedefin üzerinde kalabilmesi
  • Tahvil piyasasında son haftalarda görülen hareketlerin düzensiz piyasa koşulları oluşturmadığını ve finansal koşulların sıkılaşmasına neden olacak bir durum olmadığını söyledi.
  • Finans sisteminin regüle edilmemiş kısımları üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu regüle edilmemiş kısım kripto paralar olsa gerek.

 

Sonuç olarak açıklama metninden ve daha çok Powell’ın cevaplarından gördüğümüz kadarıyla olan biteni şimdilik önemli gelişmeler olarak bulmadıklarını ve veri gerçekleşmelerine göre aksiyon alacaklarını anlıyoruz. Bu durumda açıklamalar sırasında aşağı gelen tahvil getirilerinin kısa zaman içinde yeniden yukarı döneceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede paritelerdeki yükselişin bir süre sonra gücünü kaybettiğini görebiliriz. Ama kıymetli metallerdeki sürücü kuvvetin tek başına 10Y getirileri olmadığını, bu faizin enflasyon beklentisine göre rölatif değişimi olduğunu ve bu nedenle altında yukarı hareketin biraz daha devam edebileceğini göz ardı etmemek lazım. Günü 133-07 bölgesinden kapatan 10Y vadeli kontratında hafta sonuna kadar 134-16 (onluk sistemde 134,5) bölgesine kadar yükselmesinin ilginç bir satış fırsatı olabileceğini düşünüyoruz.

 

Bu gün ise BoE toplantısı var. Faizi ve tahvil alım programını değiştirmeyerek sırası ile %0.1’de ve £895 milyarda tutması bekleniyor. Özellikle dünkü FED kararından sonra tahvil alımlarında hızın artırmasını beklemiyoruz. Sonuçta İngiltere’de de toparlanma ABD gibi dikkat çekici bir hızda oluyor. Hatırlanırsa Avrupa Merkez Bankası Covid sonrasında toparlanmanın yavaş olması nedeniyle tahvil alımlarını belirgin oranda artıracağını söylemişti.

 

Yarın yapılacak BoJ toplantısı öncesinde Nikkei gazetesinin kaynak belirtmeden yaptığı habere göre şu anda izin verilen hareket marjı %0.2 olan 10Y tahvil getirisi için marjı +/- %0,25’e genişletecek. BoJ’un biraz daha volatiliteye izin vereceğine dair bu haberin ardından JPY’de bir miktar güçlenme oldu. Bu tür bir gelişme olası bir sıkılaşmanın ilk adımı olarak düşünülebilir. Eğer toplantıda bu haberin gerçekleştiğini görürsek son 9,5 ayın en yüksek seviyelerinde olan USDJPY paritesinde bir miktar geri çekilme olabilir. Bu olasılığı trade etmek isteyenler için JPY vadelilerinde 22 günlük opsiyon zincirinde 92 strike call opsiyonlarının 50pipsten geçtiğini hatırlatalım.

 

Fiyatlamalara bakarsak dün S&P 500 endeksinde enflasyon artışıyla arkadaş olan keyfi tüketim, sanayi, enerji ve finansallar iyi performans gösterdi. Ancak Microsoft, Apple, Cisco gibi yazılım ve donanım üreticileri satıcılı kaldı. Bunların yanında elektrikli araç ve komponent üreticileri de dün kayda değer yükselişler kaydeden hisseler oldu. Tahvil piyasasında müdahale gelmemesi özellikle teknoloji hisselerinin tünelden çıkmadığını düşündürüyor. Bu nedenle bir süre daha teknoloji hisselerine ihtiyatlı yaklaşmak gerek. Çünkü eğer beklentimiz gerçekleşir ve tahvil getirisi %2 bölgesine giderse hisseler genelinde, teknoloji hisseleri özelinde çıkışın devam etiğini görebiliriz.

 

Emtia piyasasında petrolün dün akşamki hareketi ayılar için oldukça dikkat çekici olmalı. Bakır dahil diğer emtia kontratlarında görülen yükseliş petrolde görülmedi. Bu nedenle baskı alında kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Bakır ise dünkü gelişmelere alışla karşılık vermesine rağmen aslında hala normal işlem marjları içerisinde hareket ediyor ve dünkü kazanımlarının bir kısmını bu sabah Asya seansında geri vermiş durumda. Burada da görüşümüzde bir değişiklik yok; bir miktar daha geri çekilme ön görüyoruz.

 

Kıymetli metaller kompleksi ise reel getiride önemli bir değişiklik olmaması üzerinde yukarı hareketini sürdürüyor. Şimdilik altın için $1800 bölgesi, gümüşün de 50 günlük ortalamanın üzerine atması ve orada kapanış yapmasıyla beraber $28.50 bölgesi ilk aşamada görmeyi beklediğimiz hedefler. Platinde $1240 bölgesinin aşılması halinde tekrar $1300 ve üstü seviyelere kadar yükselişin hızlanması beklenir.

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.