success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 25 Mart 2021

25.03.2021 09:06


Günaydın,

 

Dünkü 5 yıllık tahvil ihalesinde de önceki günkü gibi iyi talep oldu. Böylece tahvil tarafındaki endişe giderek azalmış oluyor. Yine de bu gün yapılacak 7Y tahvil ihalesi takip edilecektir. Görünüşe göre FED bir süre sahnede aktif rol almayacak ve tahvil piyasası geniş bantlar olsa da geçtiğimiz aylarda başlayan yükseliş trendine ara verecek. Bu şekilde bant hareketi öngörülen ve volatilitenin düşeceği beklenen zamanlarda short strangle stratejisi işe yarayabilir. Daha sonra bununla ilgili kısa bir not geçmeye çalışacağız.

 

Hisse senedi piyasasında tahvil getirilerindeki gerilemeye rağmen özellikle Çinli elektrikli araç (EV) üreticililerinde ve hatta AliBaba gibi başka Çinli şirketlerdeki satışlar nedeniyle Nasdaq başta olmak üzere tüm ABD endeksleri satıcılı kapanış yaptı. Aslında Çin kökenli şirket hisselerinin satışını açıklayabilen bir gelişme var; Trump zamanında imzalanan ve takip eden 3 yıl içerisinde şirketlerin uyumlu hale gelmesi gereken; hisseleri ABD borsalarında işlem gören yabancı şirketlerin Amerikan şirketleri ile aynı esaslara dahil olarak muhasebe kayıt standartlarını ilgili kurala göre düzenlemesini gerektiren kanunu uygulamak için SEC ilk adımları atmaya başlıyor. Daha önce bu konunun ilk gündeme geldiğinde bir çok Çinli enerji şirketinin, EV hissinin ve Alibaba, Baidu gibi şirketlerin hisselerinde satışlar olmuş ve sonrasında özellikle bu büyüklükteki şirketlerin hızlıca uyum sağlayabileceği anlaşıldığı için hisseler toparlamıştı. Muhtemelen haberin etkisi bir süre sonra gücünü kaybedecektir. EV teknolojisinin henüz piyasada fiziki varlığının %2-3 oranında olduğunu ve önümüzdeki 10 yılda %40 mertebesine yükseleceği beklentisini düşünürsek bu hisselerde uzun vadede yüksek potansiyel bulunuyor. Ancak ABD – Çin ilişkilerinin seyri Çin ağırlıklı EV hisselerinin fiyat performansı açısından bizim düşüncemize göre en büyük risk faktörü. Biden döneminde de Çin ile ilişkiler gergin, rekabet ortamı son derece sıcak kalacak gibi gözüküyor. Bu arada SPAC’ler üzerinden piyasaya giriş yapan daha küçük üreticiler ana hisseler diyebileceğimiz Tesla, Nio, Xpeng ve Li Auto gibi hisselere olan para girişini bölebilir ki bu da söz konusu hisselerin performansı için bir başka negatif faktör.

 

Enerji kontratları tarafında petrol ve türevlerine ait kontratlarda dün gelen alımlar muhtemelen Süveyş Kanalı’ndaki tıkanıklığın çözülmesinin beklenenden uzun süreceği düşüncesi ile tetiklendi ve yaklaşık 15 gündür satış baskısı altında kalan fiyatın teknik tepkisi olarak kalacak. Dün yaşanan yükselişin sağa doğru çarpık bir OBO  formasyonu gereği gerçekleşebileceğini “Petrol piyasasındaki değişim” başlıklı notumuzda paylaşmıştık. Görünüşe göre bu ihtimal gerçekleşti. Eğer petrol kurala göre oynarsa bu durumda $50’a yaklaşan bir fiyatlama görebiliriz. Covid kısıtlamalarının yeniden gündemi ele almış olması nedeniyle petrol fiyatlarındaki gerileme beklentimizi sürdürüyoruz. Covid süreçleri ile ilgili olarak, dün Boris Johnson’ın Birleşik Krallık’ın daha sıkı sınır kontrollerine ihtiyacı olduğunu açıkladığını not edelim.

 

Bakır beklentimize paralel olarak aşağı geliyor. Henüz son günlerin düşük seviyesi olan 397c seviyesinde oluşan teknik bariyeri aşağı yönlü kırmış değil ama çok güçlü bir hareketle olmasa da üçgenin aşağısına gelmiş durumda. Bundan sonrasında artık 417 – 396 cent aralığındaki işlem bandı takip edeceğiz ve bu bandın altına kırılma halinde 375c seviyesindeki işlem aralığı uzantısına kadar short pozisyon şansı arayacağız.

DXY 200 günlük hareketli ortalamaya geldi. Üzerine ne kadar çabuk atacağı kısa vadede takip eden hareketin gücü için oldukça önemli. Hızlıca geçebilirse 94.20 bölgesindeki ölçü boyuna çabucak ulaşabilir. Bu da paritenin benzer şekilde 1.1600 bölgesindeki ölçü boyuna kadar gelmesi anlamına gelir. Benzer bakış açısıyla Sterlin’de 1.3550/3400 aralığındaki talep bölgesine kadar zayıflık beklenebilir. Yen ise şimdilik diğer dövizlerle uyum sağlamak istemiyor. Oysa USDJPY ikilisinin yüksek korelasyon içinde olduğu 10Y tahviller ve ters korelasyon içinde olduğu altına bakarsak paritenin de JPY lehine harekete devam etmesini beklemeliyiz.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.