success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 29 Mart 2021

29.03.2021 09:17


Günaydınlar,

 

Bu hafta ekonomi takvimi oldukça yüklü olacak. ABD’den Conference Board endeks anketleri, ADP ve tarım dışı dışı istihdam, ISM verileri gelecek. Avrupa’da Euro Bölgesi için güven endeksleri, enflasyon, 4 büyük Avrupa ülkesinden üfe-tüfe ve PMI verileri açıklanacak. Avrupa’daki enflasyon pariteler üzerinde etkili olabilir. İngiltere ise büyüme ve PMI verilerini açıklayacak. Ayrıca bu hafta Çarşamba günü bir sonraki hafta gelecek olan WASDE stok verisinin öncüsü olan USDA çeyreklik stok verileri açıklanacak. Tarihsel olarak bu verinin beklentilerden fazlaca sapması fiyatlarda yüksek marjda oynamaya sebep olmuştur. Bu nedenle tahıllarda pozisyon taşıyanların yakından takip etmesi gerekir.

 

Bu sabah ekranları açtığımızda haber akışında büyük harflerle geçen “Margin Calls” yazıları dikkatimizi çekiyor. Habere göre Cuma günü bazı hisselerde yapılan blok işlemlerin arkasında Archegos Capital Management bulunuyor. Yaklaşık $20 milyar büyüklüğünde olan işlemler Viacom, iQiyi, Discovery gibi hisselerde oldu. Ayrıca bunlardan başka Baidu, Tencent, Vipshop gibi bazı Çin menşeili hisselerde de sert satışlar oldu. Bu hisselerdeki satış bizim de dikkatimizi çekmiş ama bunların Çinli şirketlerin ABD muhasebe standartlarına uymaları ile ilgili başkanlık kararı nedeniyle olduğunu değerlendirmiştik. Yüksek kaldıraçla elde edilen pozisyonların terste kalması nedeniyle gelen teminat tamamlama çağrıları sonucunda bazı büyük bankaların pozisyon kapama için Archegos Capital’a baskı yaptıkları söyleniyor. Satışların bitiğine dair henüz net bir bilgi yok, hatta Bloomberg haberine göre hafta sonunda Morgan Stanley $2milyar ederinde Viacom hissesinde blok satış için alıcı aradığı söyleniyor. Bu nedenle haftanın içinde hisselerde bir miktar daha satış görülebilir, ancak sonrasında bu hisselerin alım için iyi birer aday olabileceğini düşünüyoruz.

 

Bu sabah Asya seansında ise hisse endeksleri alıcılı işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvilleri Cuma günü geldiği alım penceresinden alıcı buldu ve gelen alımlarla getiriler %1.65 bölgesine kaymış durumda. Özel bir gelişme olmaması halinde FED’in sahneyi boş bırakmasından kaynaklı olarak tahvillerde bant hareketi ön görüyoruz ve kısa süreli işlem yapanlar için burada bir long imkanı olduğunu düşünüyoruz.

 

Süveyş kanalındaki blokaj hala devam etmekle birlikte bu sabah gelen haberlere göre gemiyi yüzdürmeyi başarmışlar ama henüz kanalda işler yoluna girmemiş ve daha zaman alacağı söyleniyor. Cuma günü endekslerdeki yükseliş ve Süveyş Kanalı nedeniyle yükselen WTI petrol geçtiğimiz hafta paylaştığımız petrol grafiğini bozmuş değil. Dolayısıyla $61’ın hemen üzerinden gelen satışların normal şartlarda $52 - $50 aralığına kadar devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Önceki hafta vadeli kontratlarda pozisyon taşıyan fonların petrol kontratlarında ciddi anlamda long pozisyonlarını kapatmış olmaları petrolde fiyatın düşmesine yönelik görüşümüzü destekler. Bu hafta Perşembe günü OPEC’in aylık toplantısı var. Bu toplantıda Mayıs ayında yapacakları üretim miktarını belirleyecekler. Cari durumda ne yapacakları büyük merak konusu ama 3 aydır toplantılarda bir şekilde üretimi artırmadan pas geçebildiler. Bu sefer neler olacak göreceğiz.

 

Kıymetli maden kompleksi Asya seansında zayıflık gösteriyor. Dolar endeksindeki yükseliş bu noktada önemli bir katalist haline gelmiş durumda; Cuma günü beklentimize paralel olarak 200 günlük hareketli ortalamaya kadar geri çekildikten sonra bu sabah  yeniden yükseliyor. DXY’deki güçlü duruş kıymetli metaller üzerinde baskı oluşmasına neden oluyor. Cuma günü altın madencilik ETF’i GDX’te görülen yükseliş aslında umut vadedici. Ancak para hareketine baktığımızda bu ETF’e yeni para girişinin oldukça sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle şimdilik altını izlemek gerekiyor.  Benzer şekilde gümüş madencilik ETF’i de geçen hafta Cuma günü ufak bir destek buldu ama ona da para girişi son derece sınırlı. Gümüş bu sabah bir kez daha 200 günlük hareketli ortalamaya geriledi. Geçen hafta hareketli ortalamadan gelen kalkış kısa süreli işlemciler için oldukça umut vericiydi ama pek uzun ömürlü olmadı. Bu seferkini takip etmek gerekiyor ama bu ortalamadan uzaklaşamadığı her gün aşağı kırma ihtimalinin arttığını gösteriyor. Bu nedenle 200 günlük ortalamadan alım deneyenlerin stoplarını çok uzak tutmamalarında fayda olacak. COT raporunda fonların bir kez daha gümüş longları azaltıp shortları artırması portföylerdeki dönüşüm açısından gümüş için pek umut verici değil.

 

Pariteler tarafında görüşümüzde bir değişiklik olmadı, DXY’deki yükselişin, özellikle Euro’da satışın devamı beklenmeli. Daha önce verdiğimiz 94.20, 1.1760/40 ve 1.1640/20 aralıkları hala geçerli. YEN’de geçen haftanın son 2 gününde gördüğümüz zayıflık bu sabah tükenmiş görünüyor ve JPY değer kazanıyor. DXY’deki değer artışına rağmen JPY lehine bir hareket beklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Kanada Doları’nda zayıflık beklentimizden bahsetmiştik. Spot USDCAD ikilisi 50 günlük hareketli ortalamanın hemen altında geziniyor. Petrol fiyatlarının çözülmesiyle birlikte bu paritede de USD lehine hareket göreceğimize dair düşüncemizi sürdürüyoruz.

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.