success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 1 Nisan 2021

01.04.2021 09:27


Günaydın,

 

Başkan Biden ekonomik teşvik paketinin ötesine geçen ve ekonomik kalkınma planı gibi görünen paketi açıkladı. Yaklaşık $2.3 trio büyüklüğündeki pakette $620 bio ulaşıma, $580 bio üretim ve imalata, $400 bio yaşlı ve engellilerin bakımına, $580 bio AR&GE’ye yatırım harcaması bulunuyor. Detayına baktığımızda ise ulaşımın altında $115 milyar otoyolların ve köprülerin iyileştirilmesi, $20 milyar yol güvenliğinin artırılması, $25 milyar havaalanlarının renove edilmesi, $17 milyar su taşıma hatlarının iyileştirilmesi, ayrıca düşük gelirli kimselerin evlerinin, okul binalarının  renove edilmesi ve 2030’a kadar olan sürede 500.000 elektrik şarj istasyonu yapılması bulunuyor.

$180 milyar’lık AR&GE konusunda ise yeşil enerji üretimi, karbon emisyonlarının düşürülmesi ve iklim dostu teknolojiler için yapılacak araştırmaların fonlanması bulunuyor. Ayrıca son haftaların sıcak başlığı olan yarı iltekenler üretimi için de $50 milyar yatırım planlanıyor.

Tabi bütün bu harcamalar, bir önceki $1.9 trio’luk paket gibi kamu bütçesinden karşılanmayacak. Bu seferki kurumsal vergilerin %21’den %28’e çıkartılması ile 15 yıla yayılan bir sürede ödenmiş olacak. Ancak yatırım planı işin 8 yılda tamamlanması üzerine kurulu. Dolayısıyla arada oluşan vade uyumsuzluğu kaçınılmaz bir şekilde federal bütçeye ekstra yük oluşturacaktır. Büyüme ve enflasyon tarafında ise ortamın yeniden ısınmasına neden olması beklenir.

 

Bu paketin aynı şekliyle onaylandığını ve uygulamaya girdiğini düşünürsek daha önce Bir Başka Biden Dönemi Teması ve Arcosa ve Caterpillar başlıkları ile paylaştığımız notta belirttiğimiz hisselerin pozitif etkileneceğini düşünebiliriz. Ayrıca ulaşım ve yaşlı bakımı alanında faaliyet gösteren şirketlerin de bu gelişmelerden pozitif etkilenmesi gerekir. Diğer yandan yeşil enerji ve elektrikli araç piyasasının zirvelerinden gelen kar realizasyonlarıyla %50-60 mertebesinde geri çekilmesinin ardından tekrar alım için beklenen haber Biden’ın planı oldu. Bu gruptaki hisselerin dünkü hareketlerine baktığımızda şarj istasyonu şirketi olan Blink’in %11’den fazla, EV hisselerinin ise %7-8 marjında primli kapattığını görüyoruz. Yeşil enerji hisseleri de aynı aralıkta prim yaptı. BU tür hareketlerin devam etmesi beklenir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bir çalışmayı/çalışmaları zaman içerisinde paylaşmaya çalışacağız.

 

2.Dünya Savaşı’ndan bu yana tarihin en büyük destek paketi kararının ardından endeksler genelinde büyük bir coşku görmüyoruz. Bunun nedenleri arasında artan vergiler (ki Amerikan siyasetinde çok fazlaca tartışılan bir konu oldu), Covid, zaten yüksek olan hisse değerlemeleri gibi faktörler olabilir. Ancak zaman içinde piyasa olan biteni sindirip daha iyi anladıktan sonra hisse piyasasının yukarı devam etmesi beklenebilir. Yine de bir süre daha hisselerle yükselişe eşlik eden portföylerin sigorta amaçlı olarak daha önce bahsettiğimiz korunma stratejilerini taşımalarında fayda olacaktır. Nitekim erken uyarı amaçlı kullandığımız VIX bazlı göstergeler hala rahatlamaya işaret etmiyor.

 

Tahvil piyasasında 4 günlük endişe verici satışlarla gelen getiri artışıyla son zamanların yeni yükseği görülmüş olsa bile bu sabah dünkü kapanışın altında açılması ve faizin geri çekilmesi bant hareketi beklentimize uygun. Aslında 5Y enflasyon beklentisinin durulması tahvil getirilerinin aşağı gelme ihtimalini artırıyor. Yarınki NFP verisi bu noktada önemli bir rol oynar ama eğer tahvile alım gelirse bu durum faizi aşağı çeker ve muhtemelen reel getiri de de bir gerileme görürüz. Bu da dün kıymetli metallerde dün gözlemlenen yükselişi biraz daha ateşler. Altın bahsettiğimiz üzere $1760 - $1670 aralığının alt bandını test ederek destek buldu. Söz konusu kanal artık daha güçlü destek ve direnç sunuyor ve herhangi bir tarafa kırılına kadar altında ki hareketi bu kanal tanımlayacaktır.

 

 

Gümüş ise 200 günlük hareketli ortalamanın altında ve bu direnci kırana kadar aşağı yönlü risklerin etkisi altında kalacaktır. Platin son haftada işlem gördüğü $1200 - $1150 aralığında gidip geliyor. Biden’ın planında karbon emisyonunun azaltılması konusunun bir başlık olması benzinli araçların karbon emisyon kontrolünde kullanılan paladyum ve dizellerde kullanılan platin için olumlu bir faktör olabilir. Diğer yandan karbon yakıt üzerindeki vergi indiriminin kaldırılması ve araba motoru teknolojisinde elektrikli araçlara kaymasının teşvik edilmesi de karşı bir faktör olarak düşünülebilir.

 

Petrol OPEC toplantısı sonuçlarına göre yön bulacağı ve Suudi’lerin bu konuda öngörülemez sürprizler yapmayı sevmeleri nedeniyle şimdilik tam bir muamma olmaya devam ediyor. Bakır ise yavaş yavaş aşağı süzülmeye devam ediyor. Gelinen seviye itibarı ile son haftaların en düşük seviyelerine yaklaşıyor. 392 cent bölgesindeki hareketli ortalamayı kırdıktan sonra370c seviyesine kadar önemli bir teknik destek görünmüyor. EV piyasasındaki gelişmeler ve Biden planına rağmen bakıra alım gelmemesi fiyatın aşağı gelme eğilimini destekliyor.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.