success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 5 Nisan 2021

05.04.2021 09:24


Günaydınlar,

 

Cuma günü açıklanan güçlü istihdam verisinin ardından bu sabah ABD endeks vadelileri primli işlem görürken Asya piyasası da benzer şekilde artıda geçiyor. Tahvil piyasasında 10Y ise şimdilik yatay geçiyor. Ancak 2 ve 5 yıl vadeli kıymetlerdeki fiyatlama belirgin bir şekilde güçlü istihdam verisi nedeniyle olası bir faiz artışını fiyatlıyor. Bu hafta Çarşamba akşamı açıklanacak olan FED tutanakları faiz için önemli olacaktır. Powell ve bazı diğer başkanların açıklamalarında yükselen tahvil getirilerinin Amerikan ekonomisi için henüz sorun yaratacak seviyede olmadığını açıklamalarının ardından tahvil traderları hangi seviyenin FED’i alarma geçireceğini anlamak için basın açıklamasında içerilmeyen ip uçlarını yakalamaya çalışacaklardır. Bu haftanın bir diğer önemli verisi ise bu gün açıklanacak olan ABD ISM hizmetler ve fabrikaların ne oranda üretim yaptığı hakkında fikir verecek olan Fabrika siparişleri verisi olacaktır. ISM-H Mart ayı için önceki  okumasında 60.0 gelmişti ve Covid sonrası dönemdeki en yüksek seviyesini görmüştü. Muhtemelen son okumada önemli bir değişiklik göstermez. Ayrıca Cuma günü gelecek olan ABD ÜFE verisi de takip edilmeli.

 

Bu haftaki bilanço takvimi cruise şirketi Carnival ile oldukça hafif geçecek. Önceki bilanço döneminde cruise şirketleri sonrası için açıkladıkları görünüm beklentilerinde 2022 için rezervasyonların Covid öncesi dönemden daha fazla olduklarını açıklamışlardı. Bu konudaki beklentileri merakla takip edilecektir.

 

Bu haftanın ekonomik takvimi makro veriler açısından hafif olacak ama tıpkı geçen haftaki USDA verisi gibi bu hafta açıklanacak olan WASDE dönem sonu stok, rekolte, üretim ve ihracat verileri tahıllarda bir kez daha büyük hareketlerin olabileceği bir haftaya başladığımızı gösteriyor. Cuma akşamı TSİ.19:00’da açıklanacak veri öncesinde volatilitenin yükselişine yönelik pozisyon almak isteyenler için ATM strike’tan eş sayıda call ve put opsiyonu alımı fırsatlar sunabilir. Bu konu ile ilgili daha detaylı bir notu daha sonra paylamaya çalışacağız.

 

Enerji tarafında ise geçen hafta OPEC’in petrol üretimini kademeli olarak artıracağını açıklamasının üzerine önce petrol fiyatı yükselmişti. Ancak Mart ortasından bu yana işlem gördüğü fiyat aralığı olan $62.20 - $57.40 bandının dışına atamamıştı. Bu sabah ise geri çekiliyor. Buna karşılık bu sabah Bloomberg terminalinde geçen enerji haberlerine göre Suudi Arabistan Asya’daki petrol alıcılarına yaptığı satışlarda fiyatı 20-50 cent arası artıracak. Görünüşe göre önümüzdeki 3 ay boyunca arzı kademeli olarak azaltırken spot fiyatı yüksek tutmaya çalışacak. Bunun WTI veya Brent kontratına nasıl etki edeceğini izlemek gerekli. Normal şartlarda arz artışı nedeniyle fiyatta bir round daha çözülme görmeliydik. Ama şimdi spot piyasayı sıkı tutmaya çalışmaları ilk etapta ortamı biraz karıştırabilir. Yarın EIA kısa dönem için enerji görünüm raporunu açıklayacak. Piyasadaki akımları takip etmek açısından faydalı olabilir.

 

Cuma günkü güçlü istihdam verisinden güç bulan bir başka enstrüman ise bakır oldu. Aşağı yönlü hareketin devamı beklentimize rağmen bu sabah bakır yukarı boşlukla açılış yaptı. Veri etkisiyle yükselmesine rağmen LME ve Shanghai borsasındaki bakır stoklarının yeniden yükselmesi talep fonksiyonunun zayıfladığını gösteriyor. Bu nedenle bakırdaki aşağı yönlü beklentimizi sürdürüyoruz. Buna ek olarak, aşağıdaki grafikte Çin kredi büyümesi ile baz metal fiyatları arasındaki ilişkiyi göreceksiniz. Grafikten de açıkça görüldüğü üzere kredi büyümesinin geri  gelmeye başlamasından yaklaşık 15-19 ay sonrasında baz metal fiyatlarında da ciddi çözülmeler oluyor. Bu korelasyonun aktif bir şekilde çalışmaya devam etmesi halinde 2021’in son çeyreğinde bakır dahil baz metal kompleksinde kayda değer satışlar görmeliyiz. Şimdilik kısa dönemli salınımları takip edecek şekilde short pozisyonları daha mantıklı buluyoruz. Ancak aşağı yönlü bir trendden söz etmek için erken olduğunu düşünüyoruz.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.