success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 6 Nisan 2021

06.04.2021 09:53


Covid gelişmeleri ABD dışında birçok coğrafyada negatif etkilere neden olurken, ABD hisse endeksleri bir günü daha güçlü yükselişlerle tamamladılar. S&P 500 endeksi bir kez daha büyüme hisseleri ile 4000 seviyesinin üzerinde ilerlerken ilgi çekici bir durum dikkatimizi çekti. Aşağıdaki Bloomberg’den aldığımız grafiğe göre S&P 500 endeksinin 3000’den 4000’e yükselişinde büyük 5’linin yüzdesel katkıları aşağıdaki gibi olmuş. Topladığınızda yükselişin %40’ı bu 5 hisseden gelmiş. Bu durum bir kez daha bu büyük hisseleri portföylerden eksik etmemek gerektiğini düşündürüyor. Bu arada S&P 500’ün 4000’in üzerine gitmesiyle birlikte VIX endeksi ilk defa Covid sonrasında 18 seviyesinin altında kapanış yaparak endişelerin boş yere olduğunu gösterdi ancak hala aşağı yönlü risklerin su yüzüne vurabileceği bir dönemde olduğumuzu unutmamak lazım. Asya endekslerine baktığımızda ise bu sabah dünkü rallinin devam etmediği karışık bir seyir görüyoruz. ABD vadelileri ise dünkü güçlü hareketin ardından bir miktar kar satışı altındalar.

 

 

Hisse senetleri tarafında Google’ın Android işletim sisteminde programlama yaparken Oracle’ın kodunu kullanması nedeniyle yaklaşık 10 senedir süren davada en yetkili mahkeme Google lehine karar verince hisse günü %4.2 yükselerek $2225.55 ile rekor kapanış yaptı. İşin ilginç yanı ise bu davayı kazanacağını düşünen ve yaklaşık $9 milyar tazminat kazanmayı bekleyen Oracle bu parayı alamayacak olmasına rağmen günü %3.27 primle rekor seviyede kapadı. Ayrıca Microsoft ve Facebook da dün rekor kapanış yapan büyük hisselerden birisi oldu. Petrol hisseleri ise günü düşerek tamamladılar.

 

Tesla’nın geçen hafta 1Ç satışlarının önceki çeyrek kadar iyi olduğunu açıklamasının ardından ilk piyasa seansını %4.43 artıda kapatırken Çinli elektrikli araç (EV) üreticileri yükselerek başladıkları günü kayıplarla kapadılar. Buna karşılık GM hissesi bugün CEO’sunun ekstra EV üretim planları hakkında açıklamaya yapacağına dair haberle birlikte günü %5.61 primle kapadı.

 

Tahvil piyasasında ise geçen haftaki istihdam verisinin ardından haftaya yükselişle başlangıç olmuştu. Ama yükseliş saman alevi gibi oldu; beklentinin ve öncekinin oldukça altında gelen fabrika siparişleri aslında ekonominin henüz düşünüldüğü kadar açılmadığını gösterdi. Önceki okumalarda zaten aşırılık seviyesine gelen siparişlerdeki artış zaten bir süredir azalarak gidiyordu ve bu veriyle birlikte covid öncesi hızına dönmüş oldu. Bu da bir noktada gerçek verilerin Powell’ın bahsettiği patikaya giriyor olduğunu düşündürüyor. Eğer gerçekten böyle olacaksa tahvil piyasasında, reel getiride ve hatta enflasyonda geri çekilme görmemiz ve portföyleri ona göre hazırlamamız gerekiyor. Aslında bu konuyla ilgili düşüncemizi daha önce birkaç kez çeşitli piyasa notlarımızda gündeme getirmiştik.  

 

Dün petrol piyasasındaki gelişmeleri özetlediğimiz notumuzda bahsettiğimiz dinamiklerin etkin çalışmasıyla birlikte WTI petrol Perşembe kapanışına göre %6’dan fazla satış gördükten sonra günü %4.56 ekside kapadı. Tek günde gerçekleştiği için büyük bir hareket olarak olduğu düşünülebilir ama henüz 18 Mart’tan bu yana çalışan $62.20 - $57.40 bandını kırmış değil. Bu nedenle şimdilik oyunun kuralı değişmedi. Ancak dün bahsettiğimiz üzere $57 burada bir süreliğine eşik değer olacak gibi gözüküyor. Dün ayrıca İngiltere’de seyehat engelinin kaldırılmasının artan Covid vakaları nedeniyle ertelendiğinin duyurulması da petroldeki baskıda etkili olmuştur. Bugün Iran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi arasında yapılacak olan toplantıdan aksiyon alınabilir bir sonuç beklemiyoruz. Ancak yine de petrolde hareketlilik olabilir. Ayrıca EIA raporu takip edilecek.

 

Dolar endeksinde geçen haftadan bu yana beklediğimiz düzeltme hareketi dün oldukça güçlü bir şekilde geldi ve DXY 92.45’teki 200 günlük hareketli ortalamasına kadar geldi. Bu seviyenin altını test etmeden tekrar yukarı dönmeyeceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle bir süre daha DXY almak için beklemek yerinde bir karar olabilir. Benzer şekilde EURUSD paritesindeki yukarı yönlü hareketin de 1.1890/1.1900 bölgesine kadar devamı beklenir. Ancak saha sonrasında ABD ve Avrupa’da başabaş getirilerin farkının daha güçlü USD’yi işaret etmesi nedeniyle hareketin yeniden önceki yönüne dönmesi beklenir. Sterlin’de ise bir kez daha 50 günlük hareketli ortalamanın üzerindeyiz. Para üzerinde etkisi olmayacak bir faktör olmasına rağmen artık bu tür haber akışı önem kazandığı için İngiltere’de restoranların açılacağı haber Sterlin’i destekliyor olabilir. Dünkü USD hareketine büyük tepki veren bir başka para birimi de Japon Yeni oldu. 2 hafta önce JPY’deki 109 – 111 arasındaki hareketin köpük olduğunu ve bunun geri verileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda Yen’deki alımların 109 bölgesine kadar devam etmesi beklenir. ABD ve Japon 10Y enflasyona endeksli tahvil spreadinin de destek vermesi halinde bu paritedeki hareket kolayca gerçekleşebilir. Aşağıda bu spreadin USDJPY paritesine göre hareketlerini görebilirsiniz. Mavi çizgi ile gösterilen spread Mart ortasından bu yana yükselmiyor, oysa parite uyumsuzluk göstererek 2 büyük figür yukarı atmıştı. Bu köpüğün eriyeceğini düşünüyoruz.

 

 

Altın ise dün geri çekilen tahvil getirileri ve zayıflayan DXY sonucunda bu sabah yeniden yükseliş görüyoruz. Şimdilik çok güçlü değil ama muhtemelen $1800’a kadar uzanabilecek bir alım dalgasının başındayız. Önümüzde $1764’teki 50 günlük hareketli ortalama potansiyel bir arz seviyesi olarak görünüyor. Ancak işin sonunda yukarı hareketin $1800’e ulaşacağını düşünüyoruz. Gümüş ise $24’ın hemen altından gelen alımlarla 200 günlük hareketli ortalamayı 4.gündür test ediyor. Muhtemelen kıracak ve $26.30 bölgesine kadar uzanmaya çalışacak. Arada pek çok teknik dirençler var ve en önemlisi 26.66 seviyesi.

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.