success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 7 Nisan 2021

07.04.2021 09:37


Günaydınlar,

 

ABD ve Avrupa’da hisse endeksleri en yüksek seviyeleri etrafında işlem görürken dün yukarı boşlukla açılış yapan Avrupa hisse endeksleri günü geri çekilerek kapadılar. Henüz bunu söylemek için erken ama ABD tahvil piyasasında 5- 7 yıllık kağıtlar gibi orta vadeli kıymetlerde faizin zıplamasından sonra hızlıca geri gelişine benzer şekilde hisse endekslerinde de bir geri çekilme görebiliriz. Nitekim junk bond tabir edilen yüksek getirili tahvil piyasasındaki iyimserlik hisse piyasasıyla aynı yönde olsa bile büyüklük bakımından endekslerdeki hareketleri yansıtmıyor. Bilindiği üzere endişeyi veya iyimserliği en fazlaca fiyatlayan piyasalardan birisi junk bond piyasasıdır. Geçmişte bu ikilinin birbirlerini desteklemedikleri yerde gelişmekte olan hareketin neredeyse her zaman zaman zayıf kaldığını ve diğerinden teyit gelene kadar hareketin derinleşmediğini gördük. Cari durumda da buna benzer bir oluşum söz konusu; hisse endeksleri yeni yüksek yaparken junk bond getirileri yeni dip yapmıyor. Hisselerdeki ralliyi satın almak için bono piyasasında da alımların güçlendiğini görmek gerektiğini düşünüyoruz. O zamana kadar hedgeli gitmeye ve nispeten ufak pozisyonlarla ilerlemeye devam etmeli. Bu noktada, 3 kat kaldıraçlı olması nedeniyle trend için değil ama kısa süreli yatırımcı davranışı açısından fikir vermesi için Nasdaq 3X ETF’inde fiyatın yükselmesine rağmen dün ve önceki gün gerçekleşen para çıkışını gözünüzün önüne getirmek isteriz. Azalan hacimle birlikte son 2 gündür para çıkışı dikkat çekiyor. Tabi son 4 günde bu ETF’in dipten %33 yükselmesinin bunda etkisi büyüktür. Ancak endekslerde olası bir geri çekilme beklentisine de işaret ediyor olabilir.

 

 

Geçen haftanın gelişmesi olan Archegos konusu beklendiği üzere risk ve teminat piyasasında değişikliklere neden oluyor ve olacaktır da. Nitekim Credit Suisse’de risk yönetimi ile ilgili bölümlerde tepeden tırnağa kadro değişikliği oluyor. Henüz haberlere yansımadı ama birçok kurumda borç verme kriterleri de sıkılaştırılmış olmalı. Bu konuda daha önceki düşüncemizi hatırlatmış olalım; bu tür bir sıkılaşma kaçınılmazdı ve işin sonunda bundan 3 hafta önce erişim sağlayarak hissede kaldıraç kullanıp alım yapan bazı fonların bu paraya erişimi kısıtlanacaktır ve mecburen portföyünden hisse satışı yapacaktır. Piyasa geneline etkisinin sınırlı olması beklenir ama münferit hisselerde büyük salınımlara neden olabilir.

 

Samsung Electronics yeni çıkarttığı akıllı telefonla satışlarda analist beklentilerinin bir hayli üzerinde satış açıkladı. Açıklamaya göre satışlar 1Ç2021’de %17 artış gösterdi. Londra Uluslararası piyasada işlem gören SMSN kısa isimli Samsung Electronics hissesi dün yukarı boşlukla açılarak %3.40 civarında primli kapanış yaptı. Hissenin önümüzdeki günlerde de iyi performans göstermesi beklenebilir, bu nedenle kısa süreli bir alım satım için aday olabilir.

 

Petrol cephesinde Iran’la yapılan toplantı beklendiği üzere sadece ortamı yumuşatma ve niyeti tekrar dile getirme fırsatı oldu ama taraflar henüz bir anlaşmaya son derece uzak. ABD ve Iran olarak düşündüğümüz etkin tarafların ikisi de diğerinin şimdilik vermeye hazır olmadıkları tavizleri almak istiyorlar. Daha önce  bahsettiğimiz üzere uzun sürecek bir anlaşma süreci olacak gibi ve sonunda bir anlaşma olacağının garantisi yok. Önümüzdeki aylar boyunca petrol piyasası için volatilite sebebi olacak bir haber akışı sağlamaktan öteye gitmeyebilir. İzleyeceğiz. Petrol fiyatında ise gün içi salınımlar yüksek marjlarda olsa da dünkü YouTube yayınımızda (14:55’ten itibaren) bir kez daha tanımladığımız formasyon ve işlem aralıklarının dışına çıkmadığı için önemli bir fiyatlama olmadı. $57 seviyesi kritik eşik olarak izlenmeye devam ediyor.

 

Tahvil piyasası konsolide olmaya devam ediyor. Geçen hafta önceki haftanın önemli bir kısmını satarak geçiren piyasa bu hafta başından beri yönünü geri çevirmiş durumda. Dün Cleveland FED başkanı Mester’ın enflasyon beklentilerinin abartıldığı yönündeki açıklamalarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Özellikle orta vadeli tahvil kuşağında görülen alımlarla getiriler hızlıca aşağı geliyor ve veri akışında aşırı güçlü bir ABD verisi çıkmaması halinde bu hareketin devamı beklenir. FED başkanlarının yönlendirmesinin büyük payı ile olsa gerek, ABD’de enflasyon beklentileri de geri geliyor. Henüz enflasyon beklentisi ve tahvil getirisi arasındaki gerileme yarışında belirgin bir aşırılık gösteren yok. Bu nedenle kıymetli maden enstrümanları bir süredir hak ettikleri yükselişi gösteremiyorlar. Ancak her durumda faizin geriliyor olması altın boğaları açısından iyi. Yavaş yavaş bu gelişmenin fiyatlanacağını düşünüyoruz ve kıymetli metallerde sınırlı boyutta olsa da yükseliş tarafının ağır basacağını düşünüyoruz.

 

Paritelerde beklentimize paralel bir şekilde DXY zayıflığından kaynaklı olarak yükselişler oluyor. DXY 200 günlük hareketli ortalamasın altına kadar sarktı. EURUSD ise öngördüğümüz üzere tam da bu hareketli ortalamaya kadar yükseldi. Bu bölgeler potansiyel olarak yeniden DXY pozitif, Euro negatif reaksiyonların gözlemlenebileceği seviyeler. Bu nedenle aşağıdan alından Euro longlar var ise bu pozisyonlarda bir miktar hafiflenebilir. Pin risk ise hafta sonuna kadar paritenin yükselebileceğini söylüyor. Yen’de ise hafta başından bu yana değer artışı devam ediyor. Spot parite 111 seviyesinden 109.80’lere kadar geriledi. 109.00 bölgesindeki 200 haftalık hareketli ortalamasına kadar Yen’in değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. ABD – Japon tahvil spreadi hala aşağı dönmüş değil ama burası da döndüğünde USDJPY ikilisinde Yen  lehine daha güçlü hareketler görmeliyiz.

 

Kısa süreli bir salınım ihtimali soft emtia kontratlarında dikkatimizi çekiyor. Pamuk, şeker, kahve ve kakaodan oluşan bu segmentin grafiklerinde bir süredir gelen satışların ardından yukarı yönlü tepki alımları başlamış gözüküyor. Özellikle 24 Mart tarihli şeker fiyatları analizimizde bahsettiğimiz vade spreadinin yukarı dönmüş olması bu varlıkta alıcıların piyasaya geldiğini gösteriyor. Risk tercihine göre Mayıs kontratını alıp Temmuz kontratını satarak bir long vade makasına girilebileceği gibi Mayıs kontratında alım da yapılabilir. Benzer şekilde, kompleksin diğer 3 emtiasında da teknik görünüm yukarı yönlü fiyat hareketini destekler şekilde gelişiyor.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.