Euro ve AMB pandemi tahvil alımı
08.04.2021 11:01
Tekrar günaydınlar,
Bu gün TSİ.14:30’da yapılan son AMB toplantısının tutanakları yayınlanacak. Geçtiğimiz haftalarda Başkan Lagarde’ın söylemi üzerine gerçekten de PEPP (Pandemic Emergency Purchasing Programme) dahilinde tahvil alımlarında gaza basmışlardı ve bunun fiyatlamalara yansıması EURUSD paritesinde 1.1960’tan 1.1750’ye geri çekilme şeklinde olmuştu. Ancak aşağıdaki grafiğe göre tahvil alım hızındaki artış sadece 19 Mart haftası ile sınırlı kalmış. Nitekim sonrasında alımlar önceki haftaya göre azalmış, geçen hafta ise Paskalya tatilinin de etkisiyle 19 Mart haftasının neredeyse yarı hızında kalmış. Fikir vermesi açısından, grafikte EURUSD paritesinin seyrini tahvil alımları ile ilişkili olarak görebilirsiniz.
Bu günkü AMB toplantısının önemli konularından birisi muhtemelen tahvil alımı konusundaki görüşler olacak. Beklentimiz Başkan Lagarde’ın sözüne sadık kalarak tahvil alımlarında miktarı artırmaya devam etmeleri yönünde. Bir diğer konu ise gevşek finansman koşulları konusunu ne bağlamda değerlendirdikleri olacaktır. Aslında bu konuda AMB toplantı tutanaklarındansa AMB Yönetim Komitesi üyesi Isabel Schnabel’in verdiği ve aşağıda metni bulunan demeç son derece açıklayıcı. 25 Mart tarihli bu konuşmasında Schnabel bir piyasa değerlendirmesi de yaparken, öncesinde gevşek finansman koşullarının onların bakış açısından ne demek olduğunu, düşük/negatif faizin neden uzun vadede işe yaramayacağını da açıklıyor. Konuyu anlamak isteyenlerin okumalarını öneririm.
https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2021/html/ecb.sp210325~e424a7f6cf.en.html
Dün AMB Baş Ekonomisti Philip Lane yazdığı bir makalede pandeminin düşük enflasyona neden olacak etkilerinin ötelenmesinden sonra bile para politikasının enflasyon hedefine uygun şekilde destek programlarının devam edeceğini yazdı. Bu bakış açısı bile AMB’nın, tıpkı FED gibi uzun süre destek programlarını devam ettireceğini gösteriyor.
Fiyatlamalar açısından ise kimin bilançosunu daha hızlı büyütüp küçülteceği paritedeki hareketlerin salınımlarını belirleyecektir. Bu düşünceyi görsele dökmek için aşağıdaki gibi bir grafik hazırladık. Bu grafikte beyaz çizgi FED’in son 5 aylık bilanço değişimi ile AMB’nın son 5 aylık bilanço değişiminin farkını gösterdik. Mavi çizgi ise EURUSD paritesini gösteriyor. 2007 – 2008 döneminde ve Covid krizi başında diğer bir çok korelasyon gibi bu spread ve paritenin aralarında ki uyum bozulsa da diğer zamanlarda dikkat çekici bir ilişki olduğu görülüyor. Beyaz çizginin yukarı gitmesi son aylarda FED’in bilançosunun daha hızlı büyüdüğünü gösterir ve bu dönemde paritenin yukarı gitmesi beklenir. Bilanço büyümesindeki hız farkı terse döndüğünde, yani AMB’nın bilançosu daha hızlı büyüdüğünde beyaz çizgi aşağı gider ve bu da USD lehine fiyat reaksiyonunu gerektirir. Aylık olan bu grafikte beyaz eğri AMB yönüne dönmeye başlıyor. Bu da paritedeki USD lehine olan hareketi tanımlaya yardımcı olur. Ancak bu hareketin çok hızlıca derinleşmesini beklemiyoruz ve bu nedenle de paritede bir süre geniş aralıklarda, haftalar sürecek salınımlarla bant hareketi olmasını muhtemel görüyoruz.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.