success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli Kontratlarda Fon Pozisyonları Özet Tablosu

12.04.2021 12:40


Merhaba,

 

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 30 Mart – 6 Nisan haftasında fonlar;

 

  • Kalorifer yakıtı ve benzinde long pozisyonlarını az miktarda artırırken WTI, brent ve motorinde net longları azaltmışlar. Petrol ve türevlerine ait kontratlar toplamında önceki haftaki ufak artıştan sonra geçen hafta nette longları azaltmışlar. Enerji kompleksinde 7 haftada net long pozisyon miktarı %14 oranında erimiş durumda. 

 

 

  • Enerji kontratlarından Henry Hub’da geçtiğimiz hafta fonlar nette longları azaltarak shorta geçtiler. Dönemsel olarak doğal gaza talebin arttığı aylarda olmamıza rağmen hava koşullarının son derece ılıman olması nedeniyle alım gelmiyor.
  • Kıymetli madenler kompleksinde bu hafta dikkate değer hareketlilik söz konusu. Son 3 haftadır fonların altındaki net long pozisyonlarında kademeli artışlar dikkatimizi çekiyordu. Hatta günlük Kıymetli Maden ETF’leri raporumuzda da bu konuya değinerek ETF’lerden para çıkışının azaldığını ve yakında para girişi görebileceğimizden bahsetmiştik. Geçtiğimiz hafta hedge fonlar, vadeli kontratlarda kayda değer büyüklükte alımlar yapıp, daha da fazla shortu kapatarak potansiyel bir dönüş hareketini desteklemiş olabilirler. Nette long açık pozisyon sayısı %54 artış kaydetmiş. Henüz temel faktörler desteklemese de piyasa pozisyonlanması bir altın rallisinin tabanını oluşturuyor gibi gözüküyor.
  • Gümüşte ise haftalardan beri küçülen net long pozisyon miktarı geçtiğimiz hafta hem longlardaki artış, hem de shortlardaki azalış nedeni ile önemli bir dönüş yaptı ve %17 artış gösterdi. Aynı şekilde platin ve paladyum da fonların ilgisini çekerek longların artış gösterdiği kıymetli madenlerden oldu.
  • Tahıl kompleksinde dikkat çekici bir pozisyon değişikliği olmazken soft emtia grubunda kahve kontratlarında fonların net long pozisyonların yarıdan fazlasını erittiğini görüyoruz. Ancak bu datanın toplandığı tarihin sonrasında gelen alımlarla kahve fiyatlarında yükseliş olduğunu hatırımızdan çıkarmayalım.
  • Pariteler tarafında ise nette DXY short olan fonların bu pozsiyonlarını %19 oranında artırdığını görüyoruz. Euro kontratlarında ise zaten geçtiğimiz haftalarda eksiye geçen fonlar son dataya göre net shortları %10 oranında artırmışlar. Bu noktada olası yanlış anlamaları ortadan kaldırmak için hatırlatmakta fayda görüyoruz; CFTC’nin ana kalemlerinden büyük spekülatörler içinde hedge fonların da olduğu daha geniş bir grubu temsil eder ve bu grup hala 67.5K kontrat longda ama longları ciddi oranda erimiş durumda. Geri dönersek; Euro kontratlarında şu anda -21.7K olan hedge fonların pozisyonlarındaki gerilemenin -30-35K seviyesine kadar gerileyebileceğini değerlendiriyoruz.
  • Yen short pozisyonlar ise geçtiğimiz hafta yaklaşık %10 oranında kapanırken longlar da %10 kadar artış göstermiş. Bu da geçtiğimiz haftalarda önerdiğimiz JPY long pozisyonların neden karlı kapandığını gösteriyor. Hatırlanırsa USDJPY için 109 – 111 arasının köpük olduğunu ve piyasanın bunu geri vereceğini öngörmüştük.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.