success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Goldman Sachs bakır raporu

14.04.2021 02:12


Merhabalar,

 

Goldman Sachs’ın yazdığı uzun bir bakır raporu var. oldukça detaylı bir çalışma. Henüz tamamını okuyamadım ama ana fikir karbon ayak izini azaltmaya çalışan ve çevre bilinci yükselmiş bir dünyada bakır talebinin çok fazlaca artacağı ve bakır üretiminin/stoklarının gelecek 5 yıl içinde ivmelenecek olan talebe yetmeyeceği, dolayısıyla da fiyatın çokça yükseleceği diyebiliriz. Daha çok, yeni teknoloji dahilindeki hemen hemen her şeyin elektrikle çalışacak olması ve bakırın yüksek iletkenliği, yüksek işlenebilirliği (şekil verilebilme özelliği), yüksek ısı iletkenliği ve son olarak da dayanıklılığı üzerine kurulmuş haklı bir argümana dayanıyor. Elektrifikasyon nedeniyle bakır talebinin gelecek 10 yılda artacağını biz de birkaç kez youtube yayınlarımızda dile getirmiş ve bakır fiyatlarının artacak talep nedeniyle yükselebileceğini tartışmıştık. Bu konudaki argümanı şu şekilde yazmışlar:

Why Copper Is Key for Electrification In order to understand the central role copper will play in the coming green revolution, it is important to understand how its unique chemical structure gives it a range of useful properties. Copper is a transition metal with a single valence election, giving it the following three properties that make copper the first-best affordable material for use in cables, batteries, transistors and inverters – all key technologies on the path to net zero.

1. Ductility. Copper is a ductile metal – that is, it can be rolled into sheets and pulled into wires without breaking. When solid, copper is an array of positive ions surrounded by a sea of mobile valence electrons. When a force is applied to the metal, the free-flowing electrons can slip in between the stationary cations and prevent them from coming in contact, shattering the metal. Other elements with a single valence electron – such as silver and gold – have similar properties, but are not available in industrial quantities.

2. Electrical conductivity. The delocalised electrons in copper are free to move throughout the ion array in 3-dimensions and, crucially, can cross grain boundaries, allowing charge to flow across the metal easily. Moreover, the transfer of electromagnetic energy is strongest when there is little resistance. The most effective conductors of electricity are metals that have a single valence electron that is free to move and causes a strong repelling reaction in other electrons. This is the case in the most conductive metals, such as silver, gold, and copper.

3. Thermal conductivity. Heat energy is picked up by the electrons as additional kinetic energy is passed along the material. As a result, the best conductors have free electrons that can carry this energy along their length. The energy is transferred throughout the rest of the metal by the moving electrons. Apart from silver, copper is the best.

4. Low reactivity. Copper is low in the reactivity series, with minimal corrosion of the metal due to a natural protective coating that forms during oxidisation – similar to stainless steel. However, stainless steel is substantially less ductile and its thermal conductivity is 30 times worse than that of copper.

Detayında ise bakırın rüzgar türbinleri, elektrikli araçlar, şarj istasyonları, batarya, solar paneller gibi alanlarda kullanım detayları ve ortaya çıkacak talep artışı anlatılmış. Arz talep tarafında ise yukarıda da belirttiğimiz üzere 2024 madenlerden çıkarılan bakırın zirvesine  ulaşmasını ama talepteki artışın bundan hemen sonra patlak vereceğini değerlendirmişler ki baktığınızda bahsedilen kullanım alanlarının aslında daha büyümelerinin başlangıcında olduğunu ve artan bir ivmeyle büyüyeceğini görebiliyoruz. Bu durumda arzın talebi karşılamaya yetmeyeceği ve bu gün

Ton başına fiyatı $8900 olan bakırın gelecek 5 yılda $15,000’a yükseleceğini düşünüyorlar. Buradan hareketle daha önceki fiyat projeksiyonu ile güncellemiş projeksiyonu aşağıdaki 1.grafikte görüldüğü gibi vermişler. 2.grafikte ise stoklardaki azalışın beklenen değişimini görebilirsiniz. Bu grafiğe göre baz senaryoda fiyat $15K’ya çıkıyor ve stoklar sıfırlanmasa bile ciddi oranda geriliyor.

 

 

Bu sabah bakırdaki yükselişin nedenlerinden birisi bu rapor olsa gerek. Oysa rapor aslında yaklaşık 5 senelik bir süreyi içeriyor. Bu nedenle gelinen seviye ve COT raporundaki pozisyon değişimleri itibarı ile bakırda geri çekilme beklentimizi sürdürüyoruz. Bakır kontratlarında short yapmak cesaret isteyen bir trade olacaktır ama cari seviyeler de yeni pozisyon almak için biraz riskli gözüküyor. Risk alabilenlerin short deneyebilecekleri gibi, güvenli tarafta kalmak isteyenlerin satış tamamlandıktan sonra bakır kontratları, Freeport-McMoran gibi bakır hisselerinde alış tarafında pozisyonlanabileceklerini düşünüyoruz.

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.