Sabah Notları - 19 Nisan 2021
19.04.2021 09:32
Günaydınlar,
Bu hafta yurt dışında, AMB ve Kanada Merkez Bankası toplantılarına rağmen, büyük kartların açılacağı bir ekonomi takvimine başlamıyoruz. ABD’de Cuma günü PMI’lar, Avrupa’da Perşembe günü AMB toplantısı ve Cuma günü PMI’lar, İngiltere’de Çarşamba günü üfe ve tüfe, Cuma günü de perakende satışlar ve PMI’lar takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası toplantısı şimdilik önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ancak yine de PEPP dahilinde tahvil alımlarının hızının ne kadar artabileceği ve toplam pakete ek yapmayı düşünüp düşünmediklerine dair notlar aranacak. Hatırlanırsa Paskalya haftasında tatil nedeniyle tahvil alımları 2021’in en düşük seviyesine gelmiş ama takip eden haftada yeniden sene ortalamasının üzerine çıkmıştı.
ABD’de bilançoların 2.haftasında ise Coca-Cola, IBM, Intel, United – American – Southwest Airlines ve Netflix gibi şirketlerin bilançoları takip edilecek. Özellikle havayolu şirketlerinin bilançolarında baz etkisi nedeniyle Covid sürecinin devamı nedeniyle Netflix bilançoları sonrasında dikkate değer fiyat hareketleri görülebilir.
Piyasalar tarafında Asya endeksleri karışık seyrederken Amerikan endeks vadelileri ise yatay geçiyor. Diğer yandan dikkat çeken indikatör düzeneklerinden bir tanesi piyasa genişliği verilerinin alım tarafında aşırı seviyelere gelmiş olması. Örneğin S&P 500 endeksi için hisselerin % 94.05’i 100 günlük hareketli ortalamasının, %97.21’i de 250 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem görüyor. Bu seviyeler ve hatta daha düşüklerinin bile görüldüğü zamanlar geçmişte S&P 500 endeksinde geri çekilmelerin gerçekleştiği zamanlarla çakışıyor. Bu nedenle portföylerde riskten korunma için bazı hedge maliyetlerine katlanmak göze batmamalı. Özellikle VIX’in son 1 senenin en düşük seviyelerinde olması hedge maliyetlerinin daha düşük olmasına neden oluyor.
Ayrıca hafta sonunda kripto paralarda görülen satış bazı hisse senetleri için önemli bir sınav olacak gibi gözüküyor. Tesla gibi kurumsal portföyünde ciddi büyüklükte kripto para bulunduran şirketlerin hisseleri haftanın ilk gününde muhtemelen satışla başlangıç yapacaklar. Ancak bu satış Bitcoin’deki kadar derin olursa, bu durumda kurumsal portföyüne kripto para almak isteyecek olan şirketler bu durumu yeniden düşünmek durumunda kalabilirler. Çünkü eğer kriptolardaki volatilite bu varlıkları portföylerinde bulunduran borsaya kote olmuş şirketlerin hisse fiyatlarında da ekstra volatiliteye neden oluyorsa o zaman hissesinde istikrar isteyen şirketlerin yönetmesi gereken bir başka faktör daha ortaya çıkmış olacak ve ne yazık ki bu faktör üzerinde söz konusu şirketlerin hiçbir söz hakkı yok. Bu nedenle kriptolardaki dalgalanmanın hisselere yapacağı etki pozitif olarak düşünülmeyebilir.
Tahvil piyasası bu sabah yatay görünse de %1.56 ile son zamanların en düşük seviyelerinde geçiyor. Şimdilik %1.51’in altı sürpriz olacaktır. Tahvil piyasasının geri çekilmesinin ardından ABD 10Y başa baş ile10Y getiri spreadi de Mart’ın başından bu yana en yüksek seviyesine gelerek altın ve gümüşteki yükselişi teyit ediyor. Bu hareketin devamı altını çok rahatlıkla $1800 - $1850 aralığına taşıyacaktır.
Ayrıca madencilik ETf’inin spot altına oranı (GDX/XAUUSD) da yukarı hareketi destekliyor. Bu oluşumları yarın ki youtube videosunda paylaşacağız. Gün içi işlemlerde spot altın için $1760/63 aralığı biraz kritik. Bu seviyeye geri çekilmeler kısa süreli alımlar için tercih edilebilir. Şimdilik yön yukarı olduğu için en azından $1805/10 bölgesine kadar pozisyonların tutulmasında fayda olduğunu düşünüyoruz.
Gümüş ise Cuma günü daha önce de bahsettiğimiz üzere hareketli ortalama yığılmasının üst bandı olan $26.03’ün üzerine gittikten sonra günü geri çekilerek kapatmıştı. Bu gün tekrar $26’ın üzerine atak yapması beklenir. Altındaki ralliyi takip edeceğini düşünüyoruz, ancak $26.50/60 arasındaki arz aralığını kırmadan gümüşte güçlü bir yükseliş göremeyeceğiz. $26.70/80 aralığı gün içi işlemcileri için potansiyel alım bölgesi olabilir.
Petrol tarafında son 2 haftada stoklardaki artış haricinde yeni bir yön verici gelişme yok. Ancak fiyat üzerinde baskı oluşturabilecek olan contango durumu artık daha belirgin hale gelmiş durumda. Petrolde pozisyon taşınacaksa short taraf şimdilik daha makul gözüküyor.
Geçen haftaki GS raporundan sonra bakırdaki alımlara rağmen COT raporunda geçen hafta fonların yeninden satış yaptığını ve net longları azalttığını görüyoruz. Yükselen fiyata rağmen longların azalıyor olması hiç iyi bir gelişme değil ancak şimdilik fiyatın dediğine uymak gerekiyor.
Pariteler tarafında DXY’nin 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunduğunu görüyoruz. Yukarı yönlü denemelerin kendisini gösterebileceğini düşünüyoruz, ancak paritenin EURUSD’de gördüğümüz 1.2060 direncine gitmesi halinde DXY’de de 91 bölgesini test etmemiz gerekli. USD long olmak isteyenler cari seviyelerden normalden daha ufak pozisyonları cari seviyelerden alabilirler. Sterlin ise 1.3860 bölgesindeki baskı bölgesine gelmiş durumda. Muhtemelen bu bölge intraday işlemcileri için bir short denemesi fırsatı verecektir. Ama daha büyük salınımın hala yukarı yönlü olduğunu unutmamak lazım.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.