success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Round II. - FED ve ABD enflasyonu üzerine...

30.04.2021 04:00


Merhabalar,

 

FED toplantısı sonrasında basın açıklamasını, ardından Başkan Powell’ın konuşması ve soru cevap oturumunu izledik. Yeni bir bilgi vermedi ama ilginç bir şekilde hala enflasyonun geçici olduğu konusunda ısrarcı. Başkan aynı konuda ısrar ede dursun, enflasyon beklentilerinin artmasıyla birlikte yatırımcıların enflasyondan korunma eğilimleri gün geçtikçe artıyor.

 

Enflasyondan korunmak için yapılabilecek işlerden bir tanesi hepimizin bildiği üzere bu kavramların tarihte belirmesi kadar eski olan altın almak. Ancak burada enflasyonun tek başına yükselmesi tam olarak korunma gerektirecek bir durum olmayabilir. Nitekim enflasyon ile nominal getiri arasındaki fark olarak düşünebileceğimiz reel getiri, yani enflasyonun tahvil faizine göre rölatif getirisinin seyri aslında altının gerçekten bir enflasyon hedge’i olarak kullanılıp kullanılmayacağını belirleyecek. Tabi bir de bu noktada dolar endeksi var. Bu nedenle henüz altın ile enflasyona karşı hedge yapma arzusu yatırımcılar arasında yaygın değil. Reel getiri, nominal faiz ve altın ilişkisine daha önce bir çok kez değindiğim için bu sefer burayı kısa geçiyorum.

 

Neredeyse en likit hedge yöntemi olan bir diğer enstrüman ise enflasyona endeksli tahvili (TIPS – Treasury Inflation Protected Securities) tercih etmek olmalı. Böyle deyince aklınıza hemen gidip tahvilin kendisini almak gelmesin. Zaten çeşitli vadelerde TIPS’lerden oluşan ETF’ler bu noktada ihtiyacı karşılıyor. Aşağıda görüleceği üzere en büyük iki TIPS ETF’i olan TIP ve SCHP ETF’leri aslında Mayıs 2020’den bu yana çok ciddi anlamda yatırımcı çekiyor. Aşağıdaki aylık grafiklerde mum grafik fiyatı, kırmızı çizgi fonun büyüklüğünü, turuncu histogram her ay için gerçekleşen para giriş/çıkışını, en alttaki beyaz histogram ise hacmi gösteriyor. Powell’ın ısrarla enflasyonun geçici olduğuna dair söylemine rağmen son 10 ayda piyasa resmen enflasyondan korunma amaçlı olarak bu ETF’lere para boca ediyor. Tabi alım hikayesinin öncesi de var…

Bu iki ETF’le ilgili olarak fon akımlarına farklı zaman aralıkları için baktığımızda sene başından bu yana TIP $716 mio para çekerken SCHP $3.15 milyar para toplamış. Son 1 yıllık flow a baktığımızda ise $7milyar’ın üzerinde para girişi ile TIP ETF’inin ağırlığı ortaya çıkıyor. Son 1 senede SCHP de $8 milyar’dan fazla para girişi elde etmiş.

 

 

Enflasyonun gelişi sadece yatırım piyasasında fiyatlanan bir gelişme değil. Aynı zamanda madalyonun borçlanma tarafında da tüketici davranışında önemli bir değişime yol açıyor. Aşağıda BofA Global Research tarafından hazırlanan bir grafiği paylaşıyorum. Bankalardan alınan kredilerin göreceli olarak büyüklüğünü görmek mümkün. Demek oluyor ki işin büyüğü kredi piyasasından dönüyor. Kişiler ve kurumlar henüz paranın maliyeti düşükken olabildiğince borçlanmaya gidiyor olmalılar. Bu çalışmaya göre, az önce bahsettiğimiz TIPS’lere olan ilgi aslında alt sıralarda yer alıyor. Altın ve gümüş ise onun da altında. Bu da bize şunu düşündürüyor; ABD de (ve aslında küreselde) gelmekte olan enflasyon, hali hazırda neredeyse 10 aydır fiyatlanıyor ve daha enflasyonun öngörülen hedefine varmasına çok var.

 

 

Bitirmeden önce; daha önce değindiğim halde bir kez de arz tarafından kısaca bahsetmek istediğim bakıra konuyu getirelim. Sanayideki elektrifikasyon ve yeşil enerjiye kayış nedeniyle talep artışını konuşmuştuk. Ancak geçtiğimiz senelerde bakır madenlerinde yapılan yatırım harcamalarının çok çok düşük seviyelerde kalmış olması artacak olan talebin mevcut arz tarafından karşılanabilme şansının düşük olduğunu düşündürüyor. Bu nedenle başta bakır olmak üzere sanayi metallerindeki fiyat artışı enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkiyi artıracaktır.

 

Tarımsal emtia kontratlarında son haftalarda gördüğümüz güçlü ralli ise aslında talep artışından kaynaklanmıyor. Fiyat artışındaki tetikleyici faktör daha çok Orta ve Güney Amerika’da bazı tarım alanlarında kuraklığın, bazılarında da aşırı yağmurun etkisi nedeniyle hasatta oluşması beklenen zayıflık. Bu nedenle şimdilik tarımsal emtianın son yükselişini enflasyon sepeti için gerçekten de geçici görebiliriz. Ama orada da hareketin devamı ihtimali son derece yüksek.

 

Sonuçta yine enflasyon beklentilerini teyit eden gelişmelere bakıyoruz. Önümüzdeki hafta ABD üretim PMI verisi ve istihdam yine beklentinin üzerinde gelirse “geçici enflasyon” söylemi bir kez daha çok tartışılacaktır. Bu durumda varlıkları korumak amacıyla bahsi geçen enstrümanlar orta vadede ilgi çekici fırsatlar sunabilir.

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

 

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.