Sabah Notları - 4 Haziran 2021
04.06.2021 09:33
Günaydınlar,
Dünkü ADP verisi ve piyasanın veriye olan reaksiyonundan sonra bu haftanın adı artık tarım dışı istihdam olmuş durumda. Kendimizi tekrar etmek olacağından dolayı söyleyecek çok fazla bir şey yok; istihdam yüksek gelirse taper için yolu geniş bir şekilde açmış olur. Bu durumda USD güçlenir, pariteler düşer, başta altın ve gümüş olmak üzere emtia fiyatları bir miktar baskı altında kalır ama trend dönüşü olmayabilir, hisse endeksleri de o çok beklenen düzeltmesini yapar. Ancak hatırlamak gerekir, taper kararının yanında hızı da son derece önemli olacak ve piyasadaki savrulmaların boyutlarını belirleyecek belki de en önemli faktör olacak ve görünüşe göre taper’a başlamak için beklenenden hızlı davranacak olan FED adımların büyüklüğü konusunda oldukça sabırlı davranacak. Zayıf veri ise fiyatlamayı bir anda terse çevirecektir.
Bu arada, konunun önceki roundda olduğu gibi abartılıp aşırılık gösterecek fiyat hareketine (Taper Tantrum) dönmesini engellemek için olsa gerek, NY FED Bşk. John Williams henüz tahvil alımlarını yeniden düzenlemek için arzu ettikleri ilerlemeden oldukça uzak olduklarını ifade etti. En temel görevi fiyat istikrarını sağlamak olan bir kurumun üst düzey yöneticilerini anlamak lazım. Bu nedenle açıklamasını makul buluyoruz ancak olan biten gerçekleri de kaçırmamaya çalışıyoruz. Veri bağımlı karar verme süreci devam ediyor ve artık ibre iyiden iyiye tahvil alımlarının azaltılmasına dönmüş durumda. Bu günkü veri zayıf gelirse en fazla süreci biraz öteleyecektir.
Bu sabah Bloomberg terminaline AMB ile ilgili düşen haberlere göre AMB, PEPP alımlarının süresini Mart 2022’den Eylül 2022’ye uzatmayı planlıyor. Bu konu tam da hafta başında yazdığımız “Merkez Bankaları – EURUSD – Volatilite” başlıklı yazıda bahsettiğimiz konu. ABD’de tahvil alımı azaltılmaya başlanırken Euro Bölgesi’nde alımların uzatılması konuşuluyor. Sonuç ise 1.25, hatta 1.40 bekleyen Euro boğaları için oldukça can sıkıcı olacak gibi gözüküyor. Yukarıda bahsi geçen yazıda önerdiğimiz opsiyon stratejileri şimdilik iyi performans gösteriyor.
ADP’den sonra kıymetli maden kompleksinde dünkü Sabah Notları’nda bahsettiğimiz sıkışan üçgen aşağı doğru ihlal edilmiş oldu. Bu günkü veri ile altın muhtemelen $1850/40 aralığına, gümüş ise $26.70/50 bölgesine sarkabilir. Daha 3 gün önce yukarı iştahı yüksek göründüğü için long pozisyona girenlerin eğer dün yapmadılarsa bu gün veri öncesinde pozisyonlarını yeniden düzenlemeleri ve potansiyel bir satış hareketine karşı önlem almalarında fayda olacaktır.
Dün akşam açıklanan petrol stoklarına göre ham petrolde stoklar beklentiye göre fazla azalırken Cushing Hub’ındaki ham petrol stokları ve benzin/dizel stokları fazlaca artmış. Normal şartlarda hele bir de DXY’de güçlenmenin olduğu bir günde bu tür bir verinin petrolde en azından $1-1.5’lık satışa neden olması beklenirdi. Ancak buradaki bullish beklenti o kadar yüksek ki petrol veriden sonra sadece 80 cent düştükten sonra kayıpları topladı. Bize göre petrol fiyatlarındaki yükseliş oldukça iniş çıkışlı ve yavaş olacak. Bu nedenle hem short taraftan hem de long taraftan trade edenlerin para kazanma şansı var. Ancak pozisyon alıp üzerinde beklemeyi seçenlerin long taraftan pozisyonlanmaları daha doğru olacak gibi gözüküyor. Bu anlamda USO, UCO, DBO gibi hisseler ilgi çekici fiyat hareketleri gösterebilirler.
Hisse endekslerinde ise dün paylaştığım piyasa genişliği indikatöründeki 250 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki hisselerin toplam içindeki büyüklüğünün %93 gibi bir aşırılığa ulaşmasının yanında bir de aşağıda göreceğiniz Credit Suisse Korku Barometresi var.
S&P 500 OTM call ve put opsiyonları arasındaki prim farkından faydalanarak hesaplanan Credit Suisse korku barometresi yukarı gittikçe piyasadaki put opsiyonlarının daha fazla ucuzladığını ve endişenin korkunun olmadığını gösterir. Tam da bu tür durumlar satış için cazip ortamlar olarak karşımıza çıkar. Nitekim 2018'den bu yana barometrenin 30 seviyesine geldiği zamanlarda hisse endekslerinde aşağı yönlü düzeltmeler gerçekleşiyor. Şu anda barometrenin 32 seviyesinde olduğunu düşünürsek, piyasa genişliği olarak adlandırılan indikatörler genelinin de aşırı iyimserliği gösteriyor olması endekslerde bir satışa yakın olduğumuzu gösteriyor.
Artık üzerinde çok konuşmaya lüzum yok ama seviye vermek gerekirse güçlü NFP verisiyle birlikte muhtemelen DXY’de 50 ve 100 günlük hareketli ortalamanın çakıştığı 91 seviyesine kadar yükseliş görürüz. Hatta takip eden günlerde 91.65 bölgesindeki 200 günlük ortalamayı da test etme ihtimalimiz bulunuyor. Bu durumda DXY kontratlarına göre daha fazla işlem yapılan EURUSD paritesinde hızlıca 1.1980 bölgesine gelmeliyiz. Hatta sürecin devamında aşağıdaki grafikte görülen 1.16 bölgesine kadar satışların devam ettiğini görebiliriz.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.