success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 11 Haziran 2021

11.06.2021 09:16


Günaydınlar,

 

Dün, son kez baz etkisi nedeniyle yüksek gelen ABD enflasyonu üzerine piyasanın aslında yüksek enflasyonu değil de FED’in enflasyonun geçici olacağına dair söylemini fiyatladığını gördük. Aslında enflasyon verisinin kırılımında dün de bahsettiğimiz üzere, özellikle 2.el araç, kiralık araç, araç sigortası, uçak bileti, dışarıda yiyecek ve yakıt fiyatlarında talep bazlı yükseliş bireylerin yaklaşık 2 sene baskı altında yaşadıktan sonra özgürlüğü yaşamak için para harcamaya hazır olduğunu gösteriyor. Ancak tam da bu durum FED’in geçici enflasyon düşüncesini destekliyor. Bu durumda piyasanı verdiği reaksiyon çok da hatalı değil. Zaten gerçekleşen enflasyona değil de beklenen enflasyona baktığımızda Nisan ayında yüksek gelen okumadan bu yana beklentinin geri geldiğini görebiliriz. Bundan sonrasında gözler gelecek haftaki FED toplantısında olacak. Bu toplantıda komite üyelerinin uzun dönemli beklentilerini takip edeceğimiz nokta grafikler oldukça önemli olabilir. Tabi bir de Powell’ın taper zamanlaması ve hızı ile ilgili vereceği ip uçlarını yakalamaya çalışacağız.

 

AMB toplantısı sonrasına yapılan açıklamalarda önemli noktalardan birisi yine dün bahsettiğimiz üzere PEPP dahilinde yapılacak alımlarda “büyük ölçüde (significant)” artış yapılacağı, ancak bu ifadenin gerçek anlamda bir büyüklük ölçüsü içermemesi oldu. Aşağıda oldukça geniş bir zaman aralığında AMB’nın yaptığı tahvil alımlarının aylar bazında değişimini göreceksiniz.

 

 

Bu data setinde her senenin Ağustos ayı beyaz barla işaretlenmiş ve neredeyse her seferinde beyaz çizgiyle birlikte seride dikkat çeken bir küçülme görülüyor. Yani AMB çoğunlukla yaz aylarında likiditenin azaldığını göz önüne alarak dengeleri bozmamak için tahvil alımlarını azaltıyor. Bu sefer nasıl olacak göreceğiz.

 

Bu sabahki fiyatlamalarda ABD 10Y tahvilinin Şubat 2020’den bu yana gördüğü en düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Enflasyona endeksli 10Y ABD tahvili ise dün yaklaşık 9 bps’lik önemli bir geri çekilme ile -%0.93 seviyesinden geçiyor. Reel getirideki bu gerileme doğal olarak altın fiyatına destek vermiş durumda; spot altın $1900’dan geçiyor ama hala Haziran başında yaptığı en güncel zirve olan $1916’ın altında işlem görüyor ve bu seviyenin kırılmasından önce yukarı yönlü momentumun geri kazanıldığını söylemek için biraz erken. Gümüş de benzer şekilde Mayıs ortasından bu yana süregelen bandın içinde kaldı ancak $28.30’un üzerindeki bir kapanış gümüş için hızlı bir yükselişin kapısını açabilir.

 

Petrolde yukarı yönlü temel dinamikler devam ederken ABD’nin İran yaptırımlarını kısmi olarak kaldırıldığına dair bir haber, muhtemelen algoritmaları harekete geçirdi ve dakikalar içerisinde fiyatın $70.30’dan $68.70’e kadar gelmesine neden oldu. Ancak sonrasında haber güncellendi ve sadece 1 İranlı petrol yetkilisi üzerindeki yaptırımların kaldırıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine petrol fiyatı önceki satış hiç olmamış gibi aynı yerine geri topladı. Ancak bu durum bize İran’la varılacak olası bir anlaşmanın sonunda olabileceklere dair bir ip ucu vermiş oldu.

 

ABD hisse senetleri tarafında ise dün faiz piyasasının hızlıca geri gelmesi teknoloji hisselerine yakıt sağlarken sanayi hisselerinin baskı altında kalmasına neden oldu. Bu satışta, bizim 2 sene ve üstü vadeler için portföylerde bulunması gerektiğini düşündüğümüz alt yapı hisseleri de düşüş kaydetti. Ancak bu gelişme ilk turda alamayanlar için yeni alım fırsatı verebilir. Diğer yandan gelecek 5-10 içinde çok daha fazla önem kazanacağına inandığımız tarım endüstrisine iş makinası ve ekipman sağlayan Deere & Co. ve Agco hisseleri de dünkü satıştan payını alarak geriledi. Daha önce almak için takip ettiğimiz bu hisseler anlamlı bir gerileme yapmadıkları için fırsat vermemişlerdi. Bu satış dalgası parçalı olarak alım yapmak için bir fırsat olabilir.

 

ABD enflasyonunun fiyatlamasından DXY’de payını aldı ve Mayıs ortasından bu yana işlem gördüğü bandın içinde aşağı kaydı. Temel olarak hala DXY’nin yukarı hareketlenmesi için gerekli faktörlerin oluşmaya devam ettiğini düşünüyoruz. Teknik olarak ise taban oluşumunun bozulmadığı görülüyor. Ancak yine de DXY’de long olmak için şu anda güven veren bir ortam görünmüyor. Kısa süreli işlemciler için belki Mayıs ortasından bu yana çalışan pozitif eğimli kanalın alt bandı olan 89.80 trade amaçlı bir alım bölgesi olabilir ama dikkatli olmak lazım nitekim 31Mayıs tarihli Sabah Notları’nda bahsettiğimiz hareketin çalışması halinde DXY’de 88.30 seviyesi gündeme gelebilir. DXY bu sabah 89.98’den geçiyor. Dünkü ilginç fiyatlama neticesinde işlem bantlarını aşağı kırmasını beklediğimiz EURO ve GBP yukarı tepki verdi ancak hala son dönemki işlem bantlarını kırmış durumda değiller. Hala aşağı yönlü ihtimallerin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.