success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

ABD'li Havayolu şirketleri

21.06.2021 02:14


Covid sonrası toparlanma sürecinde özellikle ABD’de aşılamanın başarılı olması, geçtiğimiz haftalarda da paylaştığımız aşağıdaki görsellere de yansıdığı üzere havayolu seyahatlerinde artış beklentisini gündeme getirmişti. Uçuş sayısındaki artış beklentisini coğrafi bölgeler bazında gösteren bu resmin ötesinde, TSA kontrol noktalarından geçiş yapan toplam yolcu sayısına baktığımızda da hali hazırda gerçekleşen veri olarak yolcu sayısındaki artış son derece çarpıcıdır. Özellikle Şubat ayında artmaya başlayan seyahatlerde, Mart ayında artış durmuştu. Ancak Mayıs ayında yeniden artışa geçen toplam havayolu yolcu sayısı en güncel durumda Covid öncesinin %68’i seviyesine kadar gelmiş durumda. Seyahat talebi o kadar artmış durumda ki ABD’deki havayolu şirketi yöneticileri beklentilerinin üzerinde artan yolcu talebi karşısında zorlandıklarını açıkladılar. Havacılık sektörü veri sağlayıcısı Cirium’a göre Temmuz ayında ABD’li havayolu şirketleri 88 mio’dan fazla yolcu uçuracak kadar sefer koymuş durumdalar. Bu sayı Nisan ayına göre %32 daha yüksek ama 2019’dan düşük. Ama yine de artan talebe karşılık havayollarının talebi karşılamak için artırdıkları müsait koltuk miktarı artık çok daha fazla, şimdiki %32’ye karşılık 2019’da aynı dönemde sadece %9 kapasite artışı yapmışlardı.

 

Seferlerdeki artışa rağmen ücretlerde artış oluyor. Nisan’da ortalama %10.2 artan uçuş ücretleri Mayıs ayında da %7 arttı ve tatil amaçlı uçuşlar 2019 seviyelerine gelmek üzere. Tabi bu talep patlaması geçen sene çalışanlarını çeşitli özendirici politikalarla işten çıkaran havayolu şirketlerini biraz zora sokmuş durumda çünkü talebe yetişmekte zorlanıyorlar. Bu nedenle de bir çok havayolu şirketi işe yeni çalışanlar alarak üzerlerindeki finansal yükü biraz artırıyorlar.

 

 

Aşağıda görüleceği üzere S&P 500 Havayolu Endeksi Şubat 2021’den bu yana işlem gördüğü fiyat aralığının alt bandına kadar geldi ve potansiyel olarak bu bölgeden yükselme ihtimali taşıyor. Endeksin teknik görünüme ve artan havayolu trafiği sonucu gelişen beklentiye uygun hareket etmesi halinde kanalın alt bandından üst bandına yaklaşık %16’lık bir marj bulunuyor. Henüz bir çok indikatör bazında aşırı satışa dönmüş değil, bu nedenle kesikli yeşil alanın alt bandına kadar sarkma ihtimalini de değerlendirerek sınırlı pozisyon büyüklüğüyle hareket edilmesi daha doğru olabilir.

 

 

Diğer yandan havayolu şirketlerinin bonolarından oluşan Airlines Bond Index’e baktığımızda hisselerde son aylarda görülen yatay fiyatlamanın şirket tahvillerinde oluşmadığını ve aslında iyimserliğin devam ettiğini görüyoruz. Bu durumda hisselerde görülen satış aslında sadece durumsallık gereği olan ve piyasadaki gerçek bir bozulmadan kaynaklanmayan bir gelişme olarak görülebilir. Tabi eğer piyasada genel bir bozulma olur da tahvil endeksi gerilemeye devam ederse o zaman hisselerdeki satış derinleşir. Ancak bunu daha az gerçekçi bir senaryo gibi gözüküyor.

 

 

Peki S&P 500 Havayolu Endeksi’nde kimler var? Kısaca hatırlayalım; American Airlines, United Airlines, Southwest Airlines, Delta Airlines, Alaska Airlines. Bu hisselerin Covid sonrası dönemde göreceli hareketlerine bir göz atalım. Aşağıdaki görsel karışık gibi görünse de aslında oldukça yalın bir grafik. 5 havayolu şirketi, Havayolu Endeksi ve S&P 500 endeksinin Covid dibinden itibaren yüzdesel olarak performanslarını gösteriyor. Görüleceği üzere söz konusu dönemde S&P 500 endeksi bu güne kadar %86 pozitif performans gösterirken havayolu endeksi %95 yükselmiş. Hisseler bazında ise American %117, United %209, Delta %102, Southwest %63, Alaska %163 yükselmiş. Hatırlanacağı üzere havayolu sektörü Covid’in başından bu yana yakından takip ettiğimiz ve birkaç tur alım satım önerileri verdiğimiz sektörlerden birisiydi.  

 

 

Bu durumda yavaş yavaş portföylere havayolu şirketlerinin alınabileceğini düşünüyoruz. Basit bir risk yönetim stratejisi olarak maliyetin %5 aşağısına stop, %15 yukarısına limit koyularak 1:3 risk getiri rasyosu ile makul görünen bir pozisyona girilebilir. Bir diğer seçenek ise 1 ay vadeli opsiyonlarda örnek olarak Delta Airlines’a bakarsak 16 Temmuz vadede 45 strike alım opsiyonları (ATM) ortalama $1.90’a alınırsa %4.22 risk ile yukarı potansiyeli teorik olarak sınırsız olan bir bullish pozisyon elde edilmiş olur. Arzu edenler yaklaşık %16 yukarıdan aynı sayıda alım opsiyonunu 20 cent’ten satarak maksimum %3.78 riske karşılık maksimum %16 getiri hedefi ve 1:4.2 risk getiri rasyosu ile pozisyon alabilir.

 

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.