success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 7 Temmuz 2021

07.07.2021 09:20


Günaydın,

 

Dün ABD piyasaları açısından oldukça ilginç bir gün oldu; 10Y tahvil faizi belirgin bir haber akışı olmadan son 5 ayın en büyük günlük düşüşünü yaparken kıymetli metaller gün içi kazanımlarının neredeyse hepsini geri verdiler. Petrol fiyatı OPEC ile ilgili bir gelişme olmaksızın $77’dan $73’a geriledi. Benzer şekilde bakırda da sert satışlar yaşandı. Ayrıca dün tarımsal emtia için oldukça sert bir gün oldu, neredeyse bütün tarımsal emtia kontratlarında %5’ten fazla satış oldu. Faizin düşmesine uygun hareket eden bir varlık sınıfı ise hisseler oldu; teknolojiler güçlü giderken S&P 500 Sanayi Endeksi günü % 0,93 aşağıda kapadı. Benzer şekilde hammadde şirketleri olan bakır, demir cevheri, petrol şirketleri ise günü ciddi kayıplarla kapadılar.

 

Bütün bunlar aslında FED’in geçici enflasyon söylemini destekleyen ve piyasanın bu duruma inancını gösteren fiyatlamalar olarak gözüküyor. Ayrıca bir hafta da sadece 3 aydan kısa vadeli tahvil ihracının yapılması uzun dönemli kıymetlere olan talebin artmasına ve faizin düşmesine neden oluyor.  Ancak 10Y başa baş enflasyonuna ve 5Y enflasyon beklentisine baktığımızda ilginç bir şekilde burada aşağı yönlü bir hareket görülmüyor. FED fonlama faizi Aralık 2021 – 2023 vadeli kontrat spreadi ise geçtiğimiz FED toplantısı öncesinde olduğu gibi hala en az 2 faiz artışı fiyatlamasının devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla 2 seçenek var; ya beklentiler ve spread fiyatlaması değişecek ve gerçekten geçici enflasyon (hatta belki deflasyon) fiyatlaması haklı çıkacak ya da getiri eğrisindeki bu aşağı kayma önümüzdeki 3-6 ay arası için çok iyi bir giriş fırsatı veriyor. Bizim düşüncemiz ikincisinden yana. Bu anlamda 2021’deki yükselişin neredeyse %75’ini geri veren TBT hissesi dikkatimizi çekmeye başlıyor.

 

Dün ayrıca önemli hareketlerden birisi de ABD’de kısa zaman önce halka arzı gerçekleşen Didi ve diğer Çin hisselerinde oldu. ABD’de halka arz yaptığı için Çin hükümeti tarafından mobil uygulaması yasaklanan Didi aslında bilgi transferine imkan tanıdığı gerekçesi ile cezalandırılıyor. Bununla birlikte Alibaba, Baidu gibi diğer Çinli şirketler de satış gördü. Aslında bu durum Çinli EV’leri önerirken çekindiğimiz ve risk olarak uyarıda bulunduğumuz bir konuydu; ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı ile yüzeye vuran ama aslında bir bilişim savaşı olan bu durum neyse ki şimdilik elektrikli araçları vurmuş değil. Ama şunu aklımızda tutmamız lazım; sene başından bu yana NDX endeksi %16, SPX endeksi % 17 prim üretirken ABD’de işlem gören Çin menşeili hisselerden oluşan Golden Dragon China endeksi bu yükselişten ayrışarak %11 kadar ekside geçiyor. Yani aslında ABD-Çin arasındaki bilişim savaşı varlık fiyatlarında net bir şekilde etki ediyor. Bu nedenle Çinli şirketleri portföylere alırken taşıyacağımız bir başka risk sınıfı daha olduğunu unutmamak gerekir.

 

 

Bu günkü beklentilere dönersek; zayıf faiz kompleksi dün kıymetli metallerde gerçekleşen başarısız ralli denemesinin devamının gelebileceğini düşündürüyor. Altının hala 100 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalmış olması $1840 bölgesindeki 50 ve 100 günlük hareketli ortalamanın test edilme ihtimalinin canlı kalmasına neden oluyor. Gümüş ise zaten dün ilgili hareketli ortalamayı test ederek ilk görevi tamamlamış oldu. Bundan sonrasında $26.50’nin üzerine atarsa yükselişin devamını beklemek gerekir. $25.70’in altında ise boğalar için ciddi riskler gündeme gelecektir. Platin için de hala hafta başındaki $1140/50 bandındaki kısa süreli hedef beklentimizi koruyoruz. Buradaki görüşümüzü daha detaylıca incelemek için buraya tıklayarak Youtube kanalımızda dün yayınlanan videomuza gidebilirsiniz.

 

Petrol tarafında ise Pazartesi günü Sabah Notları’nda bahsettiğimiz üzere volatilitede gelen yükselişle beraber fiyatta son ayların en büyük günlük satışı, aktif kontratın ömrü boyunca görülen en yüksek hacim eşliğinde oldu. Bundan sonrasında da büyük marjlarla salınımlar beklemek gerekir. Bizim beklentimiz fiyatta geri çekilme olacağı yönünde ama Suudi Arabistan ve BAE arasındaki gerilim petrol fiyatı açısından belirsizliği artırıyor, pozisyon alırken bu durumun farkında olmak gerekir.

 

Tahıl kompleksinden mısır, soya ve buğday bir süredir bant hareketi yapıyor ve son satışla güncel işlem bantlarının alt sınırına kadar geldi. Risk alabilenler için long denemeleri yapılabilir.

 

Paritelerde ise ana düşüncemiz yukarı yönlü düzeltmelerde güçlü dirençlerden short pozisyonların oluşturulması gerektiği yönünde. EURUSD için 1.20 bölgesi bu anlamda mantıklı görülüyor. JPY spot fiyata göre bu sabah 110.57’den geçiyor. Burada da 109.80 bölgesine çekilmeler yeniden USD pozitif pozisyonlanma için makul gözüküyor.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.