success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Avrupa elektrikli araç (EV) piyasası ve Bayerische Motoren Werke (BMW)

09.07.2021 02:33


Elektrikli araç (EV) piyasası artık hepimizin bildiği üzere oldukça sıcak bir piyasa ve önümüzdeki yıllarda da ısınmaya devam edecek gibi gözüküyor. Bu konuda daha önce ABD’de işlem gören Çinli EV hisseleri ve Tesla için bir çok kez yazıp çizmiştik. Ancak bu emailde piyasayı yakalamaya çalışan ve arkadan gelerek arayı hızla kapatan başka bir coğrafyadan bahsetmek istiyorum; Avrupa!

 

Avrupa’daki EV verilerine geçmeden önce top-to-bottom yaklaşımı ile küresel verilerden başlayalım. Eldeki verilere göre 1Ç2021’de küresel olarak EV satışları önceki senenin ilk çeyreğine göre  %154 artarak 1.1mio’u aştı. Bu artış, satışların 1 mio’dan fazla üst üste ikinci artışı oluyor ve pazarın büyüme hızını gözler önüne seriyor. Coğrafi bölgeler arasında karşılaştırma yaptığımızda EV satışlarındaki en büyük artışın son 3 çeyrekte Avrupa’da olduğu aşağıdaki Bloomberg raporundan aldığım grafikte görülebilir.

Avrupa’daki EV satışlarına geldiğimizde ise satışlardaki artışın aslında küresel akımdakine benzer şekilde (yukarıdaki grafikte de görüleceği üzere) 4Ç2020’ye göre yavaşladığını göreceğiz. Ancak yine de son çeyrekte Avrupa’da satılan araçların %15’inin elektrikli olması Avrupa pazarındaki talebi göstermeye yetiyor. Ayrıca karbon salınımı kontrolü konusunda Avrupalı hükümetlerin getirdikleri sert önlemler gereği bu konudaki dönüşümün en yüksek hızla Avrupa’da gerçekleşeceğini beklemek çok yanlış olmayacaktır. Veri setine göre Volvo, BMW, Daimler ve Audi gibi üst sınıf markalar Avrupalı otomotivciler arasında en yüksek EV satışlarına sahip markalar olarak öne çıkıyor. Ancak hatırlamakta fayda var, bu üst sınıf markaların sattıkları EV’lerin önemli bir çoğunluğu şimdilik hibrid sınıfında. Hyundai, Kia, Reanult ve Peugeot gibi markalar ise sadece elektrikle çalışan modellerde satışlarını yoğunlaştırıyorlar. Aşağıda çeyreklik bazda yıllara dağılmış olarak Avrupa’da elektrikli araç satışlarını markalara göre paylaşıyorum.

Avrupa lüks elektrikli otomobil segmentinde yukarıdaki grafikte de görüleceği üzere Bayerische Motoren Werke (BMW) ve Daimler (Mercedes) Volvo’nun ardından ilk 3 sırayı paylaşıyorlar. BMW ile Mercedes arasındaki çekişmede ise şöyle bir gelişme var; ABD’de lüks oto segmentinde BMW 2Ç’de Mercedes’ten daha fazla satış yapmış ve sene başından bu yana olan satışlarda da sektör lideri konumunda. Ayrıca geçen seneye göre neredeyse 2 kat daha fazla satış yaparken geçen senenin ilk çeyreğinden de %35 daha fazla satış yapmış durumda. Buna ek olarak çip tedarik problemine rağmen BMW ABD’deki bayilerine satışlara yetecek kadar araç temin edebilmişti.

 

Bloomberg terminalinde görülen analist tavsiyelerine göre 14 al, 13 tut, 3 sat önerisi var. 12 aylık ortalama hedef fiyat beklentisi %18.9 yukarıda €102.25’te oluşmuş. Şirket değeri/FAVÖK rasyosu 6.04 ile 7.83’lük sektör ortalamasının altında; 1.ve2.yıl beklentileri ise ortalama değerde görülüyor. Bu açıdan dikkate değer bir şekilde verimli çalıştığını söyleyemeyiz. Ancak 9.41’lik FK ile 12.24 olan sektör ortalamasının yaklaşık %25 altında olması ucuzluk açısından pozitif bir puan olarak görülebilir. %2.21’lik temettü getirisi ile sektördeki yüksek temettü verenlerden birisi oluyor. Euro Bölgesi’ndeki düşük faiz ortamını düşünürsek temettü geliri açısından da cazip bir fırsat sunuyor olabilir. Karlılık rasyolarına baktığımızda ise satışlardaki büyüme açısından rakiplerinin en önünde görünüyor; zaten bunu yukarıdaki paragrafta ifade etmiştim. FAVÖK büyümesi, net gelir artışı gibi kalemlerde de sırası ile %-9.12 ve %8.46 ile BMW’nin rakiplerine göre daha yukarıda olduğunu görüyoruz. Bu verilerin ışığı altında BMW hissesinde fırsatların devam edebileceğini düşünüyoruz.

 

Hissenin teknik görünümü ise şu şekilde; Covid dibinden bu yana %185 yükseldikten sonra son haftalarda yükselen kanalın üst bandından gelen beklenti dahilindeki satışlarla getirisi %146 mertebesine kadar kaydı. Ancak dün tepki alımlarının geldiği €83.45 seviyesi şimdilik satışlara “dur” demiş durumda. Aslında bu hisse için daha güvenli alım yeri yükselen kanalın alt bandı ve 2015 ve 2018 senelerinde direnç olarak, Mayıs 2021’de de direnç olarak çalışan €82 - €80 euro aralığı olabilir. Belirgin hedef ise açıkça görüldüğü üzere kanalın üst bandı olacaktır. Aradaki %50 Fibonacci bölgesi potansiyel bir direnç teşkil edebilir.

  

 

Zor senaryoda hissenin sarı ile gösterilen 200 günlük hareketli ortalamaya kadar kayma ihtimali her zaman bulunuyor. Bu nedenle taktik planlama yaparken risk alabilenlerin cari seviyelerden yapacakları ilk parça alımların ardından mavi ile gösterilen alım penceresinden bir parça daha, ve gerekirse fiyatın sarı çizgiye gelmesiyle 3.bir parça daha alım yapacak şekilde nakit pozisyonunu ayarlamaları makul bir seçim olabilir.

 

Opsiyon piyasasının işleyişini bilenler ise alım yapmak istedikleri seviyelerdeki uygulama fiyatlarına, gerçekte almak isteyecekleri büyüklüğe denk gelecek şekilde satım opsiyonu satarak getiri elde etmeyi ve hissenin vade sonunda söz konusu fiyatlara gelmesi halinde hisseyi almak üzere pasif alış pozisyonları açmayı düşünebilirler.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.