Sabah Notları - 12 Temmuz 2021
12.07.2021 09:10
Günaydın,
Ekonomik veri açısından hem ABD hem Avrupa hem de İngiltere’de enflasyonun açıklandığı bir haftaya başlıyoruz. Son dönemin en sıcak başlığı olması açısından tahvillerden kıymetli metallere, endekslerden paritelere bir çok varlık fiyatında hareketliliğe neden olabilecek veriler açıklanacak. Ayrıca ABD’den Cuma günü perakende satışlar verisi açıklanacak. Ek olarak, bu hafta ABD şirket bilançoları geçen hafta da bahsettiğimiz üzere büyük bankalarla birlikte başlıyor. Bilançolar için genel beklentimiz baz etkisinin son kez hissedileceği çeyrek dönem olması itibarı ile şirketlerin güçlü büyüme açıklayacakları bir dönem olacağı yönünde. Bu nedenle endekslerde hala yukarı yönlü hareketin devam etmesi gerekir. Özellikle de getiri eğrisinin hızlıca yukarı kaymayacağını düşünürsek… Yine de bilançolarla ilgili dikkatimizi çeken bir nüansı hatırlamakta fayda var; son 4 çeyrekte güçlü bilanço açıklamalarına rağmen 5 büyük Amerikan bankasının hepsi takip eden 1 hafta içinde bilanço öncesine göre düşüş kaydederek kapanış yapmış. Ancak yine bilanço açıklamasını takip eden 1 ay içerisinde tekrar artıya geçerek kazanç üretmiş. Dolayısıyla banka hisselerini alırken Covid sonrasında karakteristik özellik haline gelen bu durumu hatırlamakta fayda var.
Bu sabahki fiyatlamalara baktığımızda Asya endekslerinin artıda olduğunu görüyoruz. Özellikle Japonya %2’nin üzerinde primli işlem görüyor. ABD vadelileri ise yatay. Faiz (nominal 10Y faiz, 10y reel faiz, enflasyon beklentisi vs.) kompleksinde Cuma gününden bu yana önemli bir değişiklik yok. Ancak geçen hafta faizde gördüğümüz yukarı deneme devam ederse bu durum kıymetli metaller için çok iyi bir gelişme olmaz. Nitekim, görünüşe göre altın ve gümüş piyasası da şimdilik faizdeki hareketin yönünü göremiyor ve kıymetli metallerde bu nedenle bir trend oluşamıyor. Sonuçta altın ve gümüşte Haziran ortasından bu yana aslında trendsiz bir şekilde salınımlar görüyoruz. Özellikle gümüşte bu durum daha belirgin ve her ikisinde de Bollinger Bantları bir kez daha dikkat çekici seviyelere kadar daralmış durumda. Ancak bizim düşüncemize göre bu indikatör daha büyük bir salınım için henüz tetikleme yapmıyor, belki bu haftayı da geçirmemiz gerekebilir. ETF’lerden son 6 günde altında para çıkarken vadeli kontratlarda longlarda yeniden az da olsa artış dikkat çekiyor. Gümüşte de benzer şekilde hedge fonlar az da olsa alım yapmışlar ancak her ikisi de oyun değiştirici boyutta değiller. Fiyat reaksiyonu alım yönünde gibi gözükse de bir süre altın ve gümüşü izlemenin daha doğru olacağı düşüncesindeyiz.
Petrol tarafında ise yüksek talebe rağmen yavaşlayan Çin ekonomisinin de etkileriyle emtia kompleksinde fiyatların geri çekildiğini ve bu durumun petrolde de kendisini gösterdiğini görüyoruz. Bu noktada OPEC+ grubundan üretimle ilgili bir karar çıkmayınca muhtemelen piyasa fazla hızlıca aldığı petrolde olası fiyat savrulmalarına karşı bir miktar kar realize etmeyi tercih edecek gibi görünüyor. Ayrıca haftaya hafif satıcılı başlayan WTI kontratında bu gün kırmızı kapanış görürsek bu durum olası bir düşük tepe – düşük dip formasyonunun ilk adımı olabilir ki bu belirgin bir şekilde aşağı yönlü bir formasyondur; bu durumda petrolde $70’ın hemen altındaki 50 günlük hareketli ortalamanın test edildiğini görebiliriz. Nitekim en yaygın olarak alınıp satılan petrol ETF’i olan USO’daki fon hareketlerine bakarsak Mayıs’tan bu yana yükselen fiyata rağmen ETF’e giren paranın artmadığını, hatta bir miktar azaldığını görüyoruz. Bu da yatırımcıların yükselişi mal çıkmak için kullandıkları izlenimini uyandırıyor. Benzer şekilde hisse endekslerinin rekorlar kırdığı bir haftada S&P 500 enerji endeksi Mayıs’tan bu yana işlem gördüğü fiyat aralığının alt bandından toparlanma kavgası veriyor. Dolayısıyla petrol tarafında bir zayıflık dikkatimizi çekiyor.
Enerji kompleksinde bir başka zayıf fiyat hareketi de doğal gazda. Henry Hub kontratı ABD’de artan sıcaklıklara rağmen yeni yüksek yapmayı reddetmiş görünüyor. Hala risklerin yukarı yönlü olmasına rağmen macerayı sevenler için burada bir short fırsatı var ancak riskli. Özellikle $3.80’in üzerine atması halinde bunun bir boğa tuzağı olma ihtimaline rağmen shortlar için büyük tehlike doğacaktır. Bu nedenle pozisyon alırken kötü ihtimali değerlendirmeden hareket etmemek yerinde olacaktır.
Paritelerde geçen haftadan bu yana önemli bir değişiklik yok. Ancak bu hafta Kanada Merkez Bankası’nın toplantısı var ve beklentiye göre taper yapan ilk büyük merkez bankası olacak. Belki bu nedenle CAD tarafında bir güçlenme olabilir.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.