success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Powell'ın sunumu öncesi enflasyon ve faize dair...

14.07.2021 03:26


Başkan Powell’in bu akşam Senato’daki sunumundan önce son gelişmeleri, aklımızdaki soruları ve aranacak cevapları bir kez daha güncellemekte fayda görüyoruz.

 

İlk olarak bu akşam Powell’dan şahin açıklamalar gelmesi halinde bir süredir geçici enflasyon konusunda ikna olmuş görünen piyasanın aldığı tahvil longlarda bir miktar pozisyon kapatıldığını ve faizin yukarı tepki verdiğini görmeliyiz. Buna karşılık hisselerde dünden kalan ve bu güne de sirayet etmiş gözüken satış dalgasının devamı beklenmeli. Para birimlerinde ise USD pozitif fiyat reaksiyonu makul karşılanmalı. Bu senaryoda altın ve gümüş için hala belirgin bir yol çizmek kolay değil. Bir çok analistin belli bir dayanak göstermeden altın ve gümüşte büyük hareket beklemesine karşın hala enflasyondaki yükselişin faizin önünde koşarak reel getirinin düşük seyretmesine neden olacağını garanti altına almak pek mümkün değil. Bu nedenle kıymetli metaller hala belirsiz.

 

Peki, işin başına dönersek Powell bu gün şahin bir açıklama yapar da aslında enflasyonun geçici faktörlere rağmen hala hızlı gittiğini, buna karşılık olarak da FED’in gerek tahvil alım programı gerekse faiz artırımları ile beklenenden önce davranması gerektiğini söyler mi? Doğrusu, her ne kadar dün gelen enflasyon verisi de dahil olmak üzere aşırılık gösteren kalemler daha çok araç kirası, 2.el araçlar ve tatil vs. gibi harcama kalemlerinden kaynaklansa da aslında ABD’de enflasyonun varlığı yadsınamaz bir gerçek. Ve aslında FED’in de bu konuda söylemek istediği – ama piyasanın bu şekilde anladığından emin değilim – enflasyon artışının yavaşlayacağı ama fiyatlar genel seviyesinin yüksek kalmaya devam edeceği. Nitekim aşağıdaki grafiğe baktığımızda ABD’de çekirdek enflasyonun en son 1991 seviyesinde görülen %4.5 seviyesine geldiğini göreceğiz. Manşet enflasyon ise 2008 krizinden hemen önce bu günkü seviyelerine ulaşmıştı. Dolayısıyla enflasyonun varlığı kaçınılmaz. Şimdilik not olarak yazalım, ileride tekrar değineceğiz; aynı dönemlerde ABD 10Y tahvilinin nominal faizi sırası ile %8.23 ve %3.94 seviyesindeydi. FED fonlama faizi ise %5 bölgesindeydi.  

 

Enflasyon ölçümlemesinde uygulanan bir metot da döngüsel bir şekilde belirli süreçlerde bir fiyatı artan bazı kalemleri (outliers) hesaplama dışına alarak sonuca ulaşmaktır. Cleveland FED’in hesapladığı “trimmed mean”, yani traşlanmış ortalama enflasyon da bu şekilde hesaplanıyor. Aşağıda görüleceği üzere bu şekilde hesaplanmış enflasyon bile 2008’de petrolün $140’ın üzerine gittiği dönemki enflasyonist dönemdeki seviyeye yakın gelmiş durumda. O günden bu güne geçen 30 senedir ilk defa enflasyonun bu kadar yükseldiğini gözden kaçırmamak lazım.

 

 

Bu noktada Bloomberg’deki bir çalışmadan yardım alarak 3.bir enflasyon ölçme metoduna değinmek istiyorum. New York FED’in hazırladığı ve “dayanak enflasyon” olarak çevirebileceğim ifadeyle, bir çok farklı kalemi de hesaplamaya katarak elde edilen bu enflasyon değeri de çeşitli senelerde gelinen ve maksimum seviyesi %3 ve hemen üzeri olan bir enflasyon grafiği çizdiriyor. Hatta söz konusu çalışmada değinildiği üzere bu grafikteki inişler – çıkışlar FED’in faizleri düzenlemesi üzerinde etkili olmuş olabilir. Nitekim bu göstergenin düşmesinin ardından FED faizleri düşürürken yükselmesinin ardından faizler de yükselmiş. Dolayısıyla bu endeksin şu anki gelişimi de ABD’de faiz artım sürecinin başlayabileceğini düşündürüyor. Bu durumda ABD 10 yıllıklarda büyükçe bir hareket olacaktır.

 

 

Buradan hareketle Powell’ın bu günkü sunumu, Jackson Hole toplantısındaki açıklamalar ve gelecek FED toplantılarında önemli konular hammadde fiyatlarındaki geri çekilmenin devam edip etmeyeceği, biraz aşırıya kaçtığı gözlemlenen konut fiyatlarının seyri ve istihdam ile ücretlerin seyri olacak.

 

2.paragrafın sonunda tekrar dönmek üzere enflasyonun en son şimdiki seviyelerinde olduğu dönemdeki piyasa faiz oranı ve FED fonlama faizi seviyesini vermiştim. Şimdi o konuya dönersek; tabi ki şartlar aynı değil ve faizin o zamanki seviyesinde olmaması son derece normal. Ancak bundan bir önceki QE döneminde, yani 2013’te QE ile birlikte 10Y faizin 5 ay gibi bir sürede %1.62’den %3’e kadar yükseldiğini hatırlamak gerekiyor. Daha önceki yüksek enflasyon dönemlerinde ve QE uygulamalarında oluşan fiyatlamalara bakarak önümüzdeki aylarda faizde belirgin bir yükseliş beklemek makul bir yaklaşım olacaktır. Pozisyon taşıyabilecek büyüklükteki portföylerde 30Y ve 10Y tahvil vadelilerinde short pozisyonlar oldukça ilgi çekici sonuçlar doğurabilir. Faizin gelebileceği seviye için koşullar şimdilik olgunlaşmadı, bu nedenle bir seviye vermek grafikten gözümüze bir yer kestirmekten ibaret olacaktır. Onun yerine şimdilik sadece FED’in sıkılaşma ve faizler konusunda ne kadar hızlı ve büyük adımlarla davranacağını takip etmek ve beklentinin ona göre şekillenmesi daha mantıklı olacaktır. Sonuçta FED şimdilik, listesini aşağıda gördüğünüz daha önce aldığı ETF’leri geri satarak piyasadan kontrollü bir şekilde USD çekecek.

 

 

Bunun ardından tahvil alımlarının sonlandırılması gelecek. Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere FED dolaşımdaki tahvillerin yaklaşık %62’sini taşıyor. Henüz tahvil satmayacak, sadece alımı azaltarak sonlandıracak. Ama daha uzun vadede bu tahvilleri de satmaya başladığında buna karşılık Amerikan hazinesinin tahvil ihraçları aynı hızla devam ederse bu sefer piyasadaki arz fazlası nedeniyle tahvil faizleri kaçınılmaz olarak yükselecektir. Bunu zaman içinde göreceğiz. Ancak daha kısa vadede bile tahvillerde satışın taper konusu ateşlendikçe ivme kazanması beklenmeli.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.