success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Madencilik hisseleri

29.07.2021 05:57


 

Sabah Notları’nda bakır ve madencilik şirketleri için yaptığımız yukarı yönlü kısa değerlendirmenin ardından bu görüşü destekleyen ve dikkatimizi çeken bir fiyat oluşumunu paylaşmak istiyoruz. Güçlü büyüme verilerinin hız kesmiş olmasına rağmen hammadde ve enerji talebinin devam ettiğini madencilik şirketlerinin üretim verilerinden ve stoklardaki azalmadan görebiliyoruz. Güçlü talebin etkilerini özellikle baz metallerde daha fazlaca görebiliyoruz. Nitekim aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere baz Bloomberg Sanayi Metalleri Endeksi’ni oluşturan 4 kalemin fiyat seyrini tek tek incelediğimizde son dönemde kıymetli metaller ve tarımsal emtiada olan derin geri çekilmelerin baz metallerde gerçekleşmediğini görüyoruz. En derin düzeltme yapan bakır (beyaz çizgi) oldu ki o da geri çekilmenin önemli bir kısmını geri almış durumda. Hatırlanırsa 22 Haziran tarihli notumuzda bakırda satışların yerini alışlara bırakabileceğini gündeme getirmiştik. Bu da aslında bu gün beklentilerin altında kalan ABD büyümesine rağmen dünyanın henüz büyümeden vaz geçmediğini gösteriyor.

 

 

Bu çerçevede gözlemlediğimiz bir oluşum, yukarıdaki grafikteki kontratlardan oluşan Bloomberg Sanayi Metalleri Endeksi ile S&P Metal ve Madencilik Endeksi arasındaki uyumun olası bir hareketin başında bulunduğumuzu işaret etmesi. Öncelikle grafiğin fiyat hareketinin büyüklüğünden ziyade Ağustos 2020 başından bu yana her iki endeksin de yüzdesel hareket marjlarını gösterdiğini, metallerin bu süreçte %144 yükseldiğini, buna karşılık madencilik hisselerinin %205 yükseldikten sonra aşağı doğru düzelterek bu gün itibarı ile %186 yukarıda olduğunu hatırlatmış olalım.

 

Bu görselde ifade edildiği üzere mavi ile gösterilen sanayi metal endeksi son 9 ayda ne zaman teknik düzeltme yapıp yatay gittikten sonra yeni yüksek yapsa madencilik hisselerinden oluşan metal ve madencilik endeksi de yukarı atarak trende devam etmiş. Şimdilerde ise sanayi metalleri endeksi Mayıs 2021’de yaptığı zirveyi son haftada 2.kez zorluyor. Yeni yüksek yaparak emtiadaki ana trende devam etmesiyle birlikte metal ve madencilik hisselerinde de hızlı bir artış beklemek hatalı bir yaklaşım olmayacaktır.

 

 

Yani ana tema şu; eğer baz metaller yükselmeye devam ederse madencilik hisseleri yüzdesel olarak daha büyük bir hareket yapma potansiyeli taşıyorlar. Tam da bu noktada sorulacak doğru soru “peki ama bu madencilik şirketleri kimlerdir?” olmalı. Bunun için de en alttaki linkten ulaşacağınız Excel yardımcı olacaktır. İlk sayfada ABD borsalarında işlem gören madencilik hisselerinin listesini göreceksiniz. Diğerinde ise Avrupa’lı şirketleri bulabilirsiniz. Bu şirketler arasında bakır madencileri, altın madencileri, demir & çelik üreticileri, alüminyum ve diğer baz metal madencileri, hatta uranyum madencileri bile bulunuyor. Uranyum konusunda daha sonra ayrı bir çalışma paylaşmak istiyoruz, nitekim yeşil enerji akımının aksine uranyum artan enerji ihtiyacında en güçlü temiz kaynak alternatifleri arasında nükleerin de bulunması nedeniyle özel ilgiyi hak ediyor.

 

Son olarak pozisyonlanma ile ilgili bir nüans paylaşalım; yatırım yapan kişinin risk algısına ve hedeflerine göre değişkenlik gösterecektir mutlaka ama elimizde bu şekilde tematik listeler bulunduğunda tercih edilebilecek bir model, listedeki hisselerden seçici davranarak elde edilecek çekirdek listedeki hisseleri, portföy ağırlığı mümkünse %3’ü aşmayacak şekilde almak olabilir. Tematik fikirde değişiklik olduğunda bu hisse grubunun önemli bir kısmında kar realize edilmesi beklenir. Ufak bir dip not vermiş olalım; hisselerden yukarıdaki kriteri aşmayacak şekilde 100 ve 100’ün katları şeklinde alım yapılırsa yeri geldiğinde opsiyonla cover yapmak daha kolay olacaktır.

https://www.tradeall.com/apps/Analyses/c9fa3022f4924ace875f7f0d1088c2ec.xlsx

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.