success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 5 Ağustos 2021

05.08.2021 09:12


Günaydınlar,

 

Dün Clarida’nın tahvil alımlarının sonlandırılması ve faiz artışı ile ilgili olarak yaptığı açıklamalar oldukça önemli fiyat hareketlerine neden oldu. Faiz artışı için şartların 2022 sonunda olgunlaşacağını ve taper konusunun da önümüzdeki toplantılarda tartışılacağını söylemesi piyasanın bir anda ters dönmesine neden oldu. Sıkılaşma ile ilgili bir açıklama da bu sene komitede oy veren üyelerden olan Mary Daly’den geldi ve bu sene sonu itibarıyla ya da gelecek senenin başlarında tahvil alımlarında azaltıma başlanacağını söyledi. Daha önce taper yapılacağı zaman bunu çok önceden piyasa ile paylaşacaklarını söyleyen Başkan Powell’ın planı uygulama metodu buymuş gibi gözüküyor; yavaş yavaş Powell haricindeki kişiler bunu piyasa duyurarak suyu ısıtıyorlar. En son Powell açıklama yaparak olaya resmiyet kazandıracaktır.

Bu açıklamalardan sonra gelişen piyasa reaksiyonuna gelirsek; tahvil piyasasında nominal faizler bütün vadelerde bir miktar yukarı kaymış durumda. Aşağıdaki grafiğin alt kısmındaki sarı histogram dün ve bu sabah getiriler arasındaki spreadi gösteriyor. 10Y Tahvil getirisi ise %1.1250 bölgesine geriledikten sonra günü yükselişle %1.18’de kapadı. Bu sabah Asya seansında ise yavaş da olsa yukarı yönlü çalışmaya devam ediyor. Enflasyona endeksli 10Y tahvil faizi ise daha belirgin bir şekilde yukarı dönmüş durumda ancak seviye olarak %-1.15’te olması şimdilik kıymetli metaller için pozitif ortam sağlamaya devam etse de dünkü açıklamalardan sonra faizin yönü daha da belli oldu ve hareket başlaması artık daha çok zaman meselesi. Bu şartlar altında piyasanın altın alma ihtimali biraz daha zayıflamış olmalı. Eğer her hangi bir nedenle kıymetli metallerde alım gözlemlenirse piyasanın bunu erken shortlayanların oyun dışı kalması için gerçekleştirdiği düşünülebilir ve yükselişin satış için kullanılabileceği değerlendirilir. Geçtiğimiz haftalarda paylaştığımız ve 3-6 ay sonrası için şimdilerde alınacak tahvil faizinin yükselişine yönelik pozisyonların ilgi çekici karlar üretebileceği düşüncemizi tekrar hatırlatmış olalım.

 

 

Dünkü açıklamalara kadar altın fiyatı güçlü bir yükseliş yaparak hareketli ortalama yığılmasının üzerine atmıştı. O şekilde kapasaydı sonrası için oldukça olumlu bir teknik görünüm vermiş olacaktı. Ancak kazanımlarının hepsini geri verdi. Bundan sonrası için bir süreliğine yükselişlerde short taraftan pozisyonlanmak daha makul olacak gibi görünüyor. 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinden geri dönen gümüşte de aynı şekilde düşünmek doğru olacaktır. Platin ise CFTC COT raporunda fonların long pozisyonları aylardır azaltıyor olmalarına paralel bir şekilde en zayıf görünüm veren kıymetli metal durumunda ve ona da short eğilimi ile bakmak daha doğru olacaktır.

 

Petrolde ise küresel olarak artan Covid vakaları satmak için iyi bir sebep verdi. Ayrıca dün DOE’nin açıkladığı stok verileri kısmen karışık gelse de stoklarda artış olduğu görüldü ve piyasa petrolü satarak 50 günlük hareketli ortalamanın altına kaydı. Bundan sonrasında $66.30’da bulunan 100 günlük hareketli ortalamaya kadar sarkması beklenir. Alım yapmak için şimdilik makul görünen alım penceresi $66.50 – $66.00 civarında açılacaktır. Opsiyon piyasasında ise volatilite eğrinin her iki tarafında da artarken eğilimin daha çok putlarda olması piyasanın aşağı tarafı daha pahalı fiyatladığını gösteriyor.

 

Faizin yükselişine yönelik yorumlar düşük faiz ve yüksek büyüme ortamından istifade edecek olan bakırda da satışa neden oldu ve bakır fiyatı 50- 100 günlük hareketli ortalamaların yığıldığı 435-438 cent bölgesine geldi. Bu fiyat aralığının altına kayması boğalar açısından oldukça negatif bir fiyatlamanın başlangıcı olabilir. Bu nedenle long taşıyanların pozisyon yönetimi yapmaları yerinde olacaktır. Short için sabredenler ise 430 cent’in altındaki bir günlük kapanışta 395 cent hedefli olarak satış pozisyonlarını değerlendirebilirler.

 

Dünkü yorumlardan sonra paritelerde de USD pozitif fiyatlamalar başladı. DXY alım için beklediğimiz pencerenin hemen üzerinden yukarı döndü. Henüz hızlıca yükselmeyebilir, bu nedenle yeniden fırsat verebilir. Ancak tıpkı tahvilde olduğu gibi önümüzdeki aylar için şimdiden alınacak DXY long pozisyonlar pozitif sonuçlar üretebilir. EURUSD paritesinde ise hafta başında bahsettiğimiz üzere aşağı yönlü fiyatlamalar beklemek yerinde olacaktır. Birkaç aylık dönemde en azından 1.6000 bölgesini göreceğimizi düşünmek yerinde olur. GBP tarafında ise bu gün BoE toplantısı olması nedeniyle paritenin toplantı sonrasında yapılacak açıklamalara tabi olacağını düşünmek lazım. Ancak beklentisel olarak BoE’nin oldukça güvercin tondan açıklamalar yapacağını ve tahvil alımlarını sürdüreceğini söylemesini bekliyoruz. Bu beklentimiz doğrulanırsa GBPUSD paritesinde 1.3750 bölgesindeki 200 günlük hareketli ortalamaya kadar baskı görebiliriz.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.