Sabah Notları - 16 Ağustos 2021
16.08.2021 09:38
Günaydınlar,
Bu sabah açıklanan Çin perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri hem beklentinin hem de öncekinin altında açıklandı. Perakende satışlar geçen senenin Temmuz ayına göre bu sene %8.5 artış gösterirken önceki ayki artış %12.1 olmuştu. Sanayi üretimi ise önceki ayki %8.3 artışın ardından Temmuz ayı için %6.4 olarak açıklandı. Her iki veri seti de Çin’de ekonomik soğumanın beklenenden fazla hızlı olduğunu gösteriyor. Bu gelişme deflasyon bekleyenler için destekleyici olacaktır ama henüz o noktaya çok çok uzak olduğumuzu düşünüyoruz. Yine de Çin’le ilgili haber akışında özellikle tahıl ithalatının ciddi anlamda yavaşladığını görüyoruz. Bu nedenle mısır ve soya başta olmak üzere tahıl kompleksi kontratlarında satış görme ihtimalimiz arttı. Risk alabilenler short denemeleri yapabilirler ancak gerçek risk long taşıyanlarda. Varsa eğer, tahıl longlarda biraz kar realize etmek mantıklı bir seçim olabilir. Nitekim CRB Genel Emtia Endeksi, CRB Sanayi Emtia Endeksi ve Birleşmiş Milletler Yiyecek Fiyatları Endeksi’nde yükselişin hız kestiği veya gerilemeye başladığı görülüyor.
Yine ekonomi takvimine baktığımızda ABD’de bu hafta açıklanacak olan perakende satışlar ve FED tutanakları öne çıkıyor. Piyasa FED tutanaklarından tahvil alım programının akıbeti ile ilgili detayları yakalamaya çalışacaktır ancak biz bu tutanaklardan bilinmeyen bir konuya ışık tutulacağını düşünmüyoruz. Avrupa’da ise Euro Bölgesi 2Ç büyümesi ve PMI’lar takip edilecek.
Delta varyantı nedeniyle oluşan endişe piyasalarda hisse senetlerinde henüz fiyatlanmasa bile paranın hızlıca tahvile kaçmasına ve faizin düşmesine neden oluyor. Benzer şekilde reel getiri de % -1 seviyesinin eşiğinden dönerek tekrar eksi bölgede ilerlemeye devam ediyor. CFTC COT raporuna göre hedge fonların son 52 haftanın en yüksek seviyelerine yaklaşan net USD long pozisyonlarına rağmen yeni yüksek yapamayan DXY ve reel getirideki gerileme aslında kıymetli metal kompleksi için makul bir yükseliş imkanı sunuyor. Bu gelişmeye paralel olarak geçen hafta $1690‘ı test ettikten sonra $1782’a kadar altının yükseldiğini görüyoruz. %5.5’luk bu ralli ne yazık ki boğalar için bir trend başlangıcı olmaktansa sadece bir salınım hareketi olacaktır. Bunun ilk işareti olarak altından başka hiçbir kıymetli metalde rallinin takip edilmemesi görülebilir. $1800/15 arası bölge altında bir satış penceresi olma potansiyeli taşıyor. Gümüşte ise $24.50/25.00 arası benzer bir potansiyel taşıyor.
Hisse endeksleri tarafında ise Asya seansı belirgin bir şekilde satıcılı kapanış yapıyor. Covid endişesi bir kez daha bölgesel kapanmalara ve çeşitli ülkelerde maske kullanımı gibi zorunlu uygulamaların geri gelmesine neden oluyor. Bu da genel olarak hisse senetlerinde baskıya neden olmalı. Endekslerde gelişebilecek baskı mutlaka ABD banka hisselerinde fiyatlanacaktır. Bu nedenle portföylerdeki banka hisselerinde kısmi de olsa kar realize etmek düşünülebilir. Ayrıca havayolları, Cruise şirketleri, restaurant ve oteller satışlardan daha fazla pay alabilirler. Portföylerde varsa pozisyonları azaltmakta fayda olacaktır. Delta varyantının çok kalıcı olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle şimdilik azaltılabilecek pozisyonlarda aslında yeniden alım için takip ediyor olmak lazım.
Delta varyantı nedeniyle petrol talebinin azalacağı yönündeki beklentilerin de artması petrol fiyatında gerilemeye neden oluyor. Temmuz’dan bu yana 2 kere test edilen ve ayılara geçit vermeyen 100 günlük hareketli ortalama bu sabah $66.92’de görünüyor ve bir kez daha test edilecek gibi görünüyor. Direkt olarak alım için biraz riskli görünse de alım tarafından pozisyonlanma ile sonuçlanabilecek opsiyon yapıları olumlu sonuçlar verebilir. Buradaki genel düşüncemiz WTI petrol fiyatında $60 - $55 arasında güçlü bir alım penceresi bulunduğu ve bu bölge test edilene kadar piyasanın çeşitli nedenlerden dolayı baskı altında kalmaya devam edebileceği yönünde.
Geçtiğimiz haftalarda ABD’deki aşırı sıcaklar nedeniyle büyük yükselişler kaydeden Henry Hub doğalgaz fiyatı hava sıcaklıklarının yumuşaması sonucu 3 haftadan beri ilk defa $3.85’in altına indi. $3.80 – 3.50 arası satışların konsolide olabileceği ilk önemli aralık gibi görünüyor. Ancak küresel olarak enerji ihtiyacının arttığı bir dönemde satış dalgasında tıpkı petrolde de olduğu üzere enerji fiyatlarının çok gerilemesini beklemek pek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle konsolidasyon aralığının alt bandına yakın seviyelerden alım için takip etmekte fayda olacaktır.
Pariteler tarafında ise profesyonel yönetim altındaki paranın yeniden USD’ye yöneldiği bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz. Sonuçta fonlar DXY’de nette yeniden long olurken Euro’da Nisan 2020’den bu yana en yüksek sayıda net short pozisyon taşıyorlar. Dolayısıyla tapering için zamanın yaklaşmasıyla bu dinamiğin kendisini daha da belirgin hale getirebileceği düşünülebilir. Ayrıca aşağıdaki grafikte görüleceği üzere Yen ile ilgili fiyatlamada ABD ile Japon enflasyona endeksli tahvil getirisi spreadi ile USDJPY arasındaki yüksek korelasyon ABD’de tahvil getirisinin arttığında paritenin belirgin bir şekilde USD lehine gidebileceğini gösteriyor. Fonların pozisyonları ile ilgili daha detaylı bilgiyi gün içinde paylaşacağımız vadeli kontrat fon pozisyonları özet tablosu notumuzda bulabilirsiniz.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.