success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Vadeli Kontratlarda Fon Pozisyonları Özet Tablosu

16.08.2021 12:57


Merhaba,

 

Haftalık yayınlanan, vadeli kontratlarda fon pozisyonlarının özet tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu verilere göre 3 - 10 Ağustos haftasında fonlar;

 

  • Enerji kontratlarında pozisyonlarında ham petrolde satış yaparken kalorifer yakıtı ve benzin gibi petrol ürünlerinde alış yapmışlar. Özellikle WTI’da hem longların azalışı hem de shortların artışı buradaki zayıflığın bir göstergesi olarak düşünülebilir. WTI kontratlarında fonların son 1 yılın en düşük sayıda long pozisyonunu taşıdığını not etmek lazım. Kalorifer yakıtında ise yeniden son 1 yılın an yüksek sayıdaki net alış pozisyonuna ulaşılmış. Aşağıdaki görselde Henry Hub doğal gaz hariç tek tek enerji kontratlarındaki net pozisyon değişimini ve beyaz ile gösterilen toplamdaki değişimi göreceksiniz. Bu grafiğe göre Haziran ayından bu yana aslında enerji kontratlarında net alım pozisyonları azalıyor.

 

 

  • Bu haftanın COT raporundaki en önemli noktalarından birisi kıymetli metal kontratlarında altın ve gümüşte sırası ile net long pozisyonların %61 ve %54 azalmış olması. 1 hafta gibi kısa bir sürede bu kadar sert pozisyon değişikliği tahvil alım programındaki gelişmelere kıymetli metaller piyasasının vereceği reaksiyonun ne kadar güçlü olacağının bir göstergesi olarak algılanmalı. Aşağıdaki görsellerden soldaki hedge fonların altındaki pozisyon değişimini gösteriyor. Üst yarıda altın fiyatı ve net pozisyonlar, alt yarıda ise tek başına long ve short pozisyonların değişimini görebilirsiniz. 2019’un sonundan bu yana bahsini ettiğimiz ve 2011’de örneğini gördüğümüz durum gerçekleşiyor. Henüz fiyatta etkisini çok güçlü görmedik ama potansiyel olarak altın için aşağı yönlü hareketin derinleşme riskini göz önünde bulundurmak lazım gelir. Gümüşte ise 2 senedir net long pozisyonun hareket ettiği aralığın en altına gelindi ve görünüşe göre burada yeni bir dönem başlayacak.

 

  • Bir zamanların en umut vaat eden kıymetli metali platinde ise hedge fonlar son 2 senenin en düşük sayıda net longunu taşıyorlar. Burada da shortların hızla arttığını ve longların eridiğini görüyoruz. Paladyumda ise yönsel büyüklük ifade eden bir pozisyon değişimi göze çarpmıyor. FED’in tahvil alım programını açıklamasının ardından, zamanlaması ve hızına bağlı olarak bu grafiklerde çok ilginç değişimler göreceğimizi düşünüyoruz.         
  • Bakır tarafında ise shortların artığ longların azaldığı bir hafta geçti. Genel görünüm itibarı ile piyasanın bakırdaki varlığını eritme eğiliminde olduğu görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda beklentimize paralel olarak longlarda artış görmüştük. Ancak Çin ekonomisindeki soğuma ve Covid varyantlarının yeniden gündemi domine etmesi sanayi metallerine olan ilginin azalmasına neden olabilir.
  • Soya ve mısırda fonların short pozisyonları tarihi düşün seviyelerde ve daha fazla düşecek gibi görünmüyor. Bu nedenle net pozisyondaki değişim longlardaki değişimle 1-1 ilişkili olarak şekillenecektir. Gelecek haftalarda long pozisyonlarda bir miktar erime görebileceğimizi düşünüyoruz.
  • Pamuk ve şekerde de benzer bir pozisyonlanma detayı olduğunu ve net longların son senelerin en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz. Burada bir süre daha alımların devam edeceğini öngörüyoruz.
  • Pariteler tarafında ise 2020 sonundan beri 2.defa fonlar longa geçtiler. Henüz bu pozisyon değişikliğine piyasanın fiyatlama açısından yeterince tepki vermediğini düşünüyoruz. Gelecek haftalarda taper detaylarına bağlı olarak DXY’de daha yüksek seviyeler görmemiz beklenir.
  • EURO kontratlarında ise fonlar en son Mart 2020 döneminde taşıdıkları 40K satış pozisyonu seviyesine ulaşmışlar. Aynı dönemde EURUSD paritesi 1.09 bölgesindeydi. Net pozisyondaki değişimin shortlardaki hızlı artıştan kaynaklandığı aşağıdaki grafikten görülüyor. Bu da piyasanın paritedeki eğilimin cari dinamikler altında Euro satış yönünde olduğunu gösteriyor.

 

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.