ABD’de fonların ve yatırım danışmanlığı şirketlerinin pozisyonlarını bildirme son tarihi dün doldu. Yaklaşık 6000 tane kurumun yaptığı bildirimlerin hepsini incelemek mümkün değil tabi, ancak içlerinden büyük olanlarından bazılarının pozisyon değişimlerinden dikkatimizi çekenleri önümüzdeki günlerde inceleyeceğiz. İlk olarak Renaissance Technologies ile başlıyoruz.
- RENAISSANCE TECHNOLOGIES:
- Portföyünde toplamda 3406 hisse taşıyan fon geçtiğimiz çeyrekte portföyün %21’ini oluşturacak şekilde 704 yeni hisse eklerken, 555 hisseden çıkış yaparak portföyün %16’sını boşaltmış. 1707 hissede pozisyon azaltırken 985 hissede pozisyon artırmış. Bu büyüklük aynı zamanda portföyün yarısında pozisyonun azaltıldığını, %29’unda da pozisyon artırıldığını gösteriyor. En son bildirime göre fon büyüklüğü $80milyar seviyesinde. Aşağıda fona ait bilgileri ve fon portföyündeki sektörel dağılımı görebilirsiniz.
- Önceki çeyrekten geçen çeyreğe portföydeki ağırlık değişimini ise aşağıda görebilirsiniz. Bu görsele göre iletişim hisselerinde pozisyonları azaltırken teknolojide artış olmuş.
-
- Yeni alımlar:
- Nio: en büyük yeni alım pozisyonu bu hissede ama toplam portföy büyüklüğünün sadece %0.352’si kadar,$281mio.
- Caterpillar: Altyapı yatırımları teması nedeniyle bizim de önerdiğimiz hisselerden. Portföyde 2.en büyük pozisyon, $172mio.
- Micron, Unitedhealth, Snowflake, Linde, Accenture, AirBNB, Analog Devices büyüklük bakımından il 10.
- İlgi çekici başka yeni alımlar ise alt yapı hisselerinden Vulcan Materials, Southern Copper, bazı altın madencileri, az miktarda da olsa petrol şirketleri (başlangıç aşaması gibi gözüküyor), geçtiğimiz haftalarda iyi bilançosuna rağmen çok düşen Global Payments ve yine ödeme sistemlerinden Fiserv hisselerinde olmuş.
- ETF evreninde ise yeni alımlar en çok kısa vadeli para piyasası enstrümanlarından oluşan fonlarda yoğunlaşmış. Muhtemelen faiz piyasasında yön oturana kadar park etmek için 6’dan fazla ETF’e yayılmışlar. İlginç bir şekilde $15mio’luk GLD almışlar, ancak bu miktar portföyün sadece %0.019’unu oluşturduğu için önemli bir büyüklük sayılmaz. Ayrıca gayri menkul yatırım ortaklıkları ETF’lerinde de yeni alımlar olmuş, IYR ETF’inden çıktıklarının karşılığı olarak bunu almış olabilirler.
- Portföyden çıkışlar:
- Facebook, Novavax, Hilton, Marriot, Virgin Galactic, Goldman Sachs, Bank of America, bazı Çin şirketlerindeki pozisyonların tamamını kapatmışlar.
- En yüksek 2.çıkış petrol ve gaz ETF’i olan XOP’de olmuş. Yani petrolde gelecek olan zayıflığı iyi görmüş gibiler. Buna ek olarak XLE kısa isimli enerji ETF’inden de çıkmışlar. İçinde Exxon Mobil, Chevron, BHP, Archer-Daniels, Rio Tinto, Vale gibi daha önce konuştuğumuz hisselerin bulunduğu doğal kaynaklar ETF’erinden de çıkmışlar. Bu gün yaptığımız YouTube yayınında bahsettiğimiz emtia piyasası görüşünü destekler bir pozisyon değişimi.
- Pozisyon artışları:
- Zoom hissesinde yaılan 142K adet hisse alımıyla bu hisse yeni alımlar içinde portföyde en yüksek payı alan hisse oldu. Portföy ağırlığı %1.287.
- Son zamanların olağanüstü performans sağlayan hisselerinden olan Nvidia 2.en büyük pozisyon eklenen hisse olmuş. Portföy ağırlığı %1.160.
- Amazon 244.8K adet hisse alımıyla 3.sırada.
- Ardından sırasıyla Target, Moderna, Kroger, Domino’s Pizza, Microsoft, Apple ve Bristol-Myer ilk 10’u oluşturuyor.
- Dikkat çekenler arasında ise bazı fonların pozisyon kapattığı Disney hissesindeki pozisyon artışı var. Ayrıca Walmart, AMD, Netflix, UPS, Activision Blizzard gibi kapanma hisselerindeki pozisyon artışı hala Covid tradelerini bırakmadıklarını gösteriyor. Ek olarak altın madencilik hisselerindeki büyüklükleri Hisse başına yaklaşık $250mio mertebesine gelmiş. Petrol şirketlerindeki yeni alımlara ek olarak Occidental, Shell, Baker Huges gibi petrol şirketlerinde de pozisyon artırmışlar. Ayrıca ilk 10’daki Domino’s Pizza’ya ek olarak Papa John’s Pizza ve Las Vegas Sands gibi açılım hisselerinde de pozisyon artırmışlar. Yani hem kapanma, hem de açılma hisselerinde pozisyon artırarak makul bir dengeli portföy oluşturmuşlar gibi gözüküyor.
- Kısa vadeli para piyasası ETF’lerinde yoğunlaşan pozisyon artışları var. Yeni alımlarla aynı nedende dayandığını düşünüyoruz. Ayrıca enflasyona endeksli tahvil ETF’lerinde de pozisyon artışı var.
- Pozisyon azalışları:
- Baidu $671.5mio’luk azalış ile ilk sırada yer alıyor.
- Ardından sırası ile Tesla, Google, Palo Alto Networks, Chipotle, Pinduoduo (Çinli), Viacombs, Philip Morris, Berkshire Hathaway ve Ebay geliyor. Devamında ise yaklaşık $125mio büyüklüğünde altın hissesinde azalış olmuş. Buna karşılık pozisyon artırdıkları altın hisselerinde de $60mio’luk alım olmuş.
- ETF portföyünde en büyük pozisyon azalışı JNK kısa isimli yüksek getirili tahvil ETF’inde olmuş. Son derece belirgin bir tapering pozsiyonlanması olarak görülmeli. Büyük ihtimalle taperingden en fazla etkilenecek tahviller yüksek getirili tahviller ve yüksek borçlu şirketler olacak. Bu nedenle, yakın zamana kadar FED’in de aldığı yüksek getirili tahviller yakında el yakacak. GLD’deki alışa karşılık altın madencilik ETF’i GDX’de az miktar küçülmüşler.
Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist
Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center 4.Levent 34330 İstanbul
|
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.