success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Fon hisse pozisyonları - Çeyreklik bildirimler: BRIDGEWATER ASSOCIATES

18.08.2021 03:07


ABD’de fonların ve yatırım danışmanlığı şirketlerinin pozisyonlarını bildirme son tarihi dün doldu. Yaklaşık 6000 tane kurumun yaptığı bildirimlerin hepsini incelemek mümkün değil tabi, ancak içlerinden büyük olanlarından bazılarının pozisyon değişimlerinden dikkatimizi çekenleri önümüzdeki günlerde inceleyeceğiz. Renaissance Technologies ile başladığımız seriye Ray Dalio’nun efsanevi fonu Bridgewater Associates ile devam ediyoruz.

 

  • BRIDGEWATER ASSOCIATES:
    • eçen çeyrekte 329 yeni hisse almışlar, 80 hissede pozisyon kapamışlar. 255 hissede pozisyon büyütürken 116 hissede pozisyonları azaltmışlar. Toplamda 704 hissenin bulunduğu portöyde yeni alımlar portföyün %47’sini oluşturmuş. Artırılan pozisyonlar ise %36 seviyesinde olmuş. Azaltılan pozisyonlar %17 de kalırken kapatılan pozisyonlarda toplam hisse sayısının %11’ini oluşturmuş. Genel olarak portföyde çeşitliliğin arttığı bir çeyrek olmuş gözüküyor. Portföy büyüklüğü yaklaşık $16 milyar seviyesinde. Aşağıda fona ait bazı bilgileri ve portföydeki hisselerin sektörel dağılımlarını görebilirsiniz.

                     

    • 2Ç’deki pozisyon değişikliklerini de aşağıdaki görselden takip edebilirsiniz. Others klasmanında izlenen ETF’lerde oldukça büyük pozisyon kapatmalar olmuş. Sağlık hisseleri ve teknoloji hisselerinde ise varlıklarda artış olmuş. Lüks tüketim hisselerindeki varlık ise azalmış.

 

                     

    • Fon portföyündeki en büyük ağırlık %5.424 ile S&P 500 ETF’i olan SPY’de. Ardından %4.725 ile Walmart geliyor. Sonrasında sırası ile %4.137 ile VWO (EM ETF’i), %4.114 ile Procter & Gamble, %2.984 ile Johnson&Johnson, %2.858 ile Coca-Cola, %2.537 ile Pepsico, %2.070 ile McDonald’s ve %5.065 ile Alibaba geliyor. Portföydeki hisse ağırlığı sektörel olarak daha çok perakende ve yeniden açılma hisselerinde yoğunlaşmış görünüyor. Çünkü listenin devamında Starbucks, Chipotle gibi hisseler de var. Ray Dalio ETF’leri seven bir para yöneticisi olduğu için olsa gerek ilk 10’dan sonraki hisselerde de bir çok ETF var.  Çin ETF’inde pozisyon azaltırken EM ETF’lerinde polzisyon artmış. Altın ETF’lerinde ise pozisyon azalmış. Bu konuya ETF bahsinde yeniden döneriz.
    • Yeni alımlar:
      • İlginç bir şekilde geçen çeyrekte piyasa büyüklüğü $13.5 milyar olan bioteknoloji şirketi Goodrx Holding’i almışlar. Teladoc benzeri bir alanda faaliyet gösteren bir şirket ve iş kolu olarak gerçekten umut vaat ediyor olabilir. İkinci en büyük yeni alım da aynı alanda faaliyet gösteren American Well Corp. Arada HP’yi eklemişler ama sonra yine sağlık sektörüne dalarak sadece $4.2milyar büyüklüğündeki Certara’yı almışlar. 2020’nin sonunda halka arzı olan bir hisse ve muhtemelen büyük beklenti var çünkü hisse portföyüne alanlar arasında bir çok büyük PYŞ var. Yeni alımların daha çok elektronik ve sağlık alanında yoğunlaştığını Teva Pharma, Oak Street Health, Amphenol, Corning, Micron gibi hisselerin ilk 10’da yer almasından anlıyoruz. İlk 10’un dışında da Schrodinger, Adapthealth, 1Life Healthcare, Nextgen, Glaxosmith, Neogen gibi hisseler var. Ancak genetik mühendisliği üzerine çalışan bu şirketlerdeki alımlar hisse adedi açısından en büyük olsalar da pozisyon büyüklüğü açısından portföy genelinde büyük ağırlık taşımıyor.
      • Pozisyon büyüklüğü açısından yeni alımlarda portföy içindeki en büyük yeri sırası ile Linde, VMWare, Deere (bizim de önerdiğimiz), Activision Blizzard, Applied Materials, Lam Research, Autodesk ve Air Products and Cehmicals hisseleri öne çıkıyor. İlk 10 hissenin devamında Nvidia, Micron gibi yarı iletkenler ve Caterpillar (bizim de önerdiğimiz) gibi alt yapı hisseleri de yeni alımlarda yer bulmuş. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın; yeni alımlarda portföyde en büyük yeri tutan Linde’nin ağırlığı sadece %0.192.
      • ETF’lerde yapılan yeni alımlar ise Renaissance’ın aksine, yüksek getirili tahvil ETF’lerinde olmuş. Sadece HYG ve JNK almışlar ancak portföydeki ağırlığı çok çok düşük.
    • Portföyden çıkışlar:
      • Portföyden boşaltılan hisselerde ilginç bir yoğunlaşma var; fırtınadan kaçar gibi yiyecek-içecek sektöründeki hisseleri sıfırlamışlar. Mondelez, Archer-Daniels, Mccormick, Coca-Cola Avrupa, Conagra Brands, Darling Ingredients, US Fodds Holdings, Ingredion ve Performance Foods sıfırlanan hisselerde başta geliyorlar.
      • Ek olarak Boeing, Delta Airlines, Southwest Airlines, UPS, Hilton, Marriot gibi otel zincirlerinden de çıkış yapışlar.
    • Pozisyon artışları:  
      • En büyük pozisyon artışı kapatılan Coca-Cola Avrupa yerine alınan Coca-Cola hisselerinde olmuş. Böylece KO hissesi pozisyon artışında piyasa değeri açısından 5.sırayı almış. Ardından EEM kısa isimli gelişen piyasalar ETF’inde en yüksek pozisyon artışı olmuş. Ardından Walmart, Procter & Gamble, Johnson&Johnson, Pepsico, RLX Technology (Çin şirketi), Kraft Heinz, Starbucks gibi hisseler ilk 10’u oluşturuyor. Devamında ise bizim de önerdiklerimiz arasında olan Freeport-Mcmoran, Li Auto (Çin menşeili olmasından dolayı son zamanlarda az tercihe dilen hisselerden), Mc Donald’s, Yum Brands, Target ve azar azar bankalar var.
      • ETF’lerden EM hisselerinden oluşan çeşitli ETF’lerde pozisyonlarını artırmışlar. Özellikle VWO kısa isimli Vanguard EM ETF’inde pozisyon ağırlığı portföyün%4.137’sine ulaşmış.
      • Pozisyon artırılan hisselerden Walmart’ın ağırlığı %4.725’e, PG’nin ağırlığı %4.114’e ulaşmış durumda. Ağırlık sırasına göre %3-2 arasında olanlar sırası ile KO, PEP, COST, MCD VE BABA hisseleri. Perakende süper market zincirlerine ağırlık verildiğini görüyoruz.
    • Pozisyon azalışları:
      • Toplam fon portföyünde en büyük yeri tutan ve S&P 500’ü takip eden pasif fonlardan olan SPY ETF’inde 1.16Mio adet satış yapmışlar. Ardından eğitim sektöründeki bazı hisseleri ve GLD ETF’indeki pozisyonu azaltmışlar ama GLD’nin toplam portföy içindeki ağırlığı hala %1.718 seviyesinde.
      • ETF’ler arasında ise SPY GLD’den sonra başka bir altın ETF’i olan IAU ve Çin ETF’lerinde ve ağırlığı %1 civarında olan yatırım yapılabilir tahvil ETF’i olan LQD’de pozisyon azaltılmış.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.