Sabah Notları - 19 Ağustos 2021
19.08.2021 09:35
Günaydınlar,
Dünkü FED tutanakları tapering zamanı hakkında bir bilgi vermese de bazı başka konular hakkında komite üyelerinin düşüncelerini görmemizi sağladı. İlk önemli çıkarımımız FED söylemlerinde her zaman yer bulan "tahvil alımlarını azaltmaya başlamadan önce ekonomide önemli ilerlemeler kaydedilmesi" ifadesindeki önemli ilerlemenin komite üyeleri tarafından bu sene içerisinde kaydedileceğini düşünülmesi oldu. Buna ek olarak tutanaklara göre komite üyelerinin çoğunluğu fiyat istikrarı konusunda enflasyon hedefine ulaşılırken maksimum istihdam hedefine henüz ulaşılamadığını düşünüyor. Buna rağmen çoğunluğun fikrine göre bu sene tapering için uygun olacak.
Ayrıca tutanaklara göre, tartışılan konulardan birisi de taperinge başlanmasının faiz artırımı ile karıştırılmaması konusu. Bu tartışmanın aslında piyasaya verilen bir mesaj olduğunu düşünmek lazım. Deniyor ki; tahvil alımlarını azaltmak aslında sıkılaşmak demek değil; yani taper yapıyoruz diye tahvil faizlerinin alıp başını gitmesini beklemeyin çünkü faiz artışı taperdan çok sonra başlayabilir. Oysa daha önce Powell 2008’de derslerini aldıklarını ve bir işi bitirmek için sonuna kadar, güçlü bir şekilde gitmek gerektiğini söylemişti. Söylemler bir yana, taper’dan sonra faiz artırımı için yine verilere bağlı bir karar mekanizması çalışacak gibi gözüküyor.
Delta varyantı konusu tutanaklarda 6 kez geçmiş ve bazı üyeler fikirlerini Covid'in etkilerine göre değiştirebileceklerini söylemiş.
Sonuçta bizim tutanaklardan edindiğimiz çıkarım, Jackson Hole toplantısı tahvil alımlarına son verileceği zamanı ve detayları açıklamak için uygun bir ortam olmayacak ve muhtemelen bu gelişme Eylül toplantısına kalacak.
Piyasaya dönersek dün ABD seansında tutanaklarla birlikte endekslerde satışlar gördük. Dün gün içinde chat odasında paylaştığımız S&P 500’ü takip eden ETF’lerin hepsinde aşağı yönlü görünüm, S&P 500’ün performansını ters yönde takip eden ETF’lerde de yukarı yönlü görünüm oluştuğuna dair düşüncemiz haklı çıktı. Post-Covid dönemde SPX’in 50 günlük hareketli ortalamadan %4-5 uzaklaşmasıyla satışlar geldiğini daha önce gözlemlemiştik. Şimdi de aynı sürecin tekrarını yaşıyoruz. Ancak bu sefer tapering konusunun ana gündem olması nedeniyle satışların 4345 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamanın altına devam edip etmeyeceğini izlememiz gerekiyor. Dünkü hızlı satışlarla VIX endeksi de %20’den fazla yükselerek 21.57’de kapanış yaptı. Endeks vadelilerinde veya ilgili ETF’lerde opsiyon spreadleri almak için hala çok geç kalınmış değil.
Tahvil piyasasında tutanaklara önemli bir tepki olmadı. Hem 10Y nominal faiz hem de reel faiz yatay kaldı diyebiliriz. Ancak DXY’nin yükselmesi altın ve gümüş için olumlu sayılmaz. Altın $1815/1800 arasındaki satış penceresinin hemen öncesinde baskı görerek geriliyor. İçinde bulunduğumuz sürecin altında yeni maliyetler oluşturmak için çok iyi yerler olduğunu düşünmüyoruz. Gümüş ise altına göre daha zayıf bir görünüm sergiliyor. Hatırlanırsa geçtiğimiz hafta altında gördüğümüz yükselişi gümüş hiç takip etmemiş ve bunun altın özelinde bir spekülatif hareket olduğunu yazmıştık. Bu düşüncemizin teyit edildiğine inanıyoruz. Bu sabah $23.21’den geçen spot gümüş için $23.20 - $21.80 son derece kritik bir bölge. Bu koridorun altına kayması halinde yükseliş trendinin kırıldığını düşünmek gerekir.
Petroldeki zayıflık devam ediyor. Bu konudaki görüşlerimizi Salı günü yaptığımız YouTube yayınımızda detaylı olarak paylaşmıştık. Genel beklentimiz WTI fiyatında $61 - $56 arasındaki alım penceresine kadar gevşeyeceği yönünde. Önemli bir dinamik değişikliği olmadığı sürece 1-2 günlük yükselişler short pozisyon eklemek için fırsat olarak görülmeli. Nitekim bundan 2 ay önce petrol stokları yüksek gelse bile petrolü alan piyasa artık hem API stokları hem de DOE stokları düşük gelse de satışla karşılık veriyor. Bu da Covid başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı piyasanın petrol tutmak istemediğini gösteriyor. Bu arada Salı günü Sabah Notları’nda bahsettiğimiz S&P 500 Enerji Endeksi 200 günlük hareketli ortalamasına kadar geldi. Bu gün veya yarın enerji hisselerinde bir miktar alım denemeleri görebiliriz ama kalıcı alım için hem petroldeki baskının hem de ana endekslerdeki baskının sakinleştiğini görmek daha doğru olacaktır. Bu anlamda enerji endeksinin haftalık grafiğinde dikkatimizi çeken 50 ve 100 haftalık ortalamaların kesişim bölgesi olan 335 bölgesini takip ediyoruz. Endeksin dünkü kapanışı 352 seviyesinden oldu.
Geçen hafta Covid nedeniyle kapatılan Çin’in en büyük limanlarında olan Ningbo – Zhoushan limanının ardından CME bakır kontratı yeni bir tur satışa konu oluyor. bu sabah 409 cent’ten geçen Aralık kontratı büyük ihtimalle 402 cent’i görecektir. Bu seviyede teknik traderların etkisiyle bir miktar git gel olacaktır ama kalıcı alım için temel faktörlerin düzeldiğini görmek lazım.
Takip edenler için, doğal gazda geçtiğimiz haftalarda ABD’de hava sıcaklıklarının düşmesi sonucu doğal gaz talebindeki azalma fiyatın düşmesine neden oluyor. Bu sabah $3.80 bölgesinden geçen aktif kontrata göre $3.50 bölgesinde bir alım fırsatı doğabilir. Bunu takip etmek gerekir. O bölgeye kadar short taşımaya devam edilebilir.
Pariteler tarafında ise Dolar Endeksi’nin tutanaklarla birlikte Kasım 2020’den bu yana görülmeyen seviyelere geldiğini görüyoruz. Eylül’deki FED toplantısına kadar DXY’nin 94.50/70 bölgesine kadar yükselebileceğini değerlendiriyoruz. Bu da EURUSD için bir süredir hedefimiz olan 1.1600 bölgesinin rahatlıkla test edilmesini sağlayacaktır. Şimdiden bunu ilan etmek doğru olmayabilir ama taper kararı geldiğinde paritenin 1.1450/00 aralığına kadar gerilediğini de görebiliriz. Bir süredir işlem gördüğü 108,50-111,50 arasındaki koridorun alt bandına yakın bölgeden yükselen USDJPY ikilisi yukarıda bahsettiğimiz DXY hareketine paralel olarak %3-4 kadar yükseliş marjı taşıyor. Eğer bu öngörümüz gerçekleşirse önümüzdeki 3 aylık süreçte USDJPY’nin 114-115 aralığına geldiğini görebiliriz.
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.