Covid vs. havayolları & petrol
19.08.2021 02:56
Covid-19 Delta varyantı nedeniyle 3 Haziran 2021 tarihli Sabah Notları'nın küresel havayolu yolcu trafiği ve jet yakıtı talebi hakkındaki paragrafına bir güncelleme yapmak gerektiğini düşünüyoruz. Hatırlanacak olursa Bloomberg tarafından yapılan bir araştırmada havayolu trafiğinin ve jet yakıtı talebinin Ağustos ayına kadar olan süreçte artmasının beklendiğini paylaşmıştık. Gerçekten de bu beklentiler gerçekleşti ancak gelişmeleri önceden fiyatlayan piyasa şimdi de Delta varyantı nedeniyle yavaşlaması beklenen talep nedeniyle petrolde satış yapıyor.
Aynı çalışmanın güncel versiyonunda 3 aylık dönemde havayolu yolcu trafiğinin çeşitli coğrafyalarda beklenen değişimini aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. Bu grafiğe göre hali hazırda ticari hava taşımacılığının önemli bir kısmını en soldaki ilk grafikte koyu mavi ile gösterilen yurt içi uçuşlar oluşturuyor. Açık mavi ile gösterilen uluslararası uçuşlar ise domestik uçuşlara göre oldukça az. Önümüzdeki 3 ay için her ikisinde de önemli bir artış beklenmiyor. Kıtasal Amerika’nın geri kalanında ise yine domestik uçuşlar (koyu yeşil), uluslararası uçuşlara (açık yeşil) göre daha fazla yer tutuyor ve çok büyük yükseliş beklenmiyor. Avrupa’ya baktığımızda ise ağırlığın daha çok uluslararası uçuşlarda olduğunu görüyoruz. Doğu Avrupa ve Gelişen Ülkeler coğrafyasında da aynı şekilde uluslararası uçuşlar daha fazla ve Ekim ayında bunların hepsinde bir miktar azalış bekleniyor. Çin’de domestik uçuşlar (kırmızı) neredeyse hava trafiğinin tümünü oluşturuyor. Asya-Pasifik ülkelerinde de benzer durum hakim. Bu ülkelerdeki uçuş trafiğinin ABD ve Avrupa’ya göre daha zayıf seyretmesi bekleniyor. Muhtemelen Covid’in bu coğrafyada daha fazla etkili olması da beklentiler içindedir.
Jet yakıtı talebine baktığımızda ise aşağıdaki grafiklerde görüleceği üzere 3 ana bölgede ve küreselde Kasım ayında bir mitar talep artışı beklentisi hakim. Raporun detayında geçen haftadan beri yapılan rezervasyon iptalleri nedeniyle jet yakıtı talebinde yaklaşık olarak günlük 180K varil azalış olmuş. Buna rağmen özellikle Asya’da jet yakıtı talebinde artışın devamı bekleniyor.
Beklentilerin ardından mevcut durumda uçan yolcu sayısını önceki senelerle karşılaştırdığımızda yine Bloomberg’dan aldığım bu grafiğe göre Avrupa’da 2019 seviyesinin altında ama 2020’nin üzerinde yolcu uçmuş. 2019’un yılın bu zamanındaki uçan yolcu sayısının yaklaşık %70’indeyiz. Aynı veriye ABD için baktığımızda ise sağdaki grafikte görüleceği üzere toplam yolcu sayısı günlük 1.93mio’a ulaşmış. Bu büyüklük 2019’un aynı dönemindeki 2.46 mio’nun yaklaşık %78’ine denk geliyor.
Sonuç olarak hem jet yakıtı talebi nedeniyle petrol piyasasında ve havayolu trafiği nedeniyle havayolu hisselerinde ki düşüncemiz bir süredir paylaştığımız şeklinden farklılaşmış değil;
Özgür Hatipoğlu |
YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.
Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.