success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 23 Ağustos 2021

23.08.2021 09:05


Günaydın,

 

Jackson Hole toplantısı artık kapıya geldi. Ancak taper bilgilendirmesi için beklentilerin Ekim toplantısına, hatta veri akışına göre Aralık toplantısına kaymış olmasının ardından JH artık kısmen önemini yitirmiş durumda. Ancak yine de olası ip uçları için Powell’ın uzaktan video ile yapacağı sunum ilgiyle izlenecektir. Bu kritik haftanın başlangıcında henüz tahvil piyasasında bile herhangi bir fiyatlama olmuş değil ama haftanın sonuna doğru faizde artış görebiliriz. Bu sabah Bloomberg terminalinde faizin yükseleceğini düşünenler için iyi bir haber var; The Big Short filmine konu olan Michael Burry’nin şirketi tahvil faizlerinin yükseleceğine yönelik olarak ETF piyasasındaki opsiyon pozisyonunun büyüklüğünü $280 mio’a çıkarmış.

 

Piyasada Asya seansı oldukça iyi kazanımlarla başladı; Japonya PMI’larının öncekinin altında gelmesine rağmen Güney Kore ihracatının Ağustosun ilk 20 günü için %40.9 artması piyasalara deste vermiş gözüküyor. ABD vadelileri de Asya endekslerine paralel olarak yükseliyor. Özellikle Nasdaq vadelisi geçtiğimiz hafta başındaki rekor seviyelere gelmek üzere. Dolayısıyla geçen haftaki satışı piyasa geri aldı.

 

Tahvil tarafında ise geçen hafta enflasyona endeksli tahvilde başlayan satış şimdilik bu sabah da devam ediyor. -%1 seviyesine kadar yükselen reel getiri 50 günlük hareketli ortalamaya kadar gelmiş durumda ama bu haftanın önemini düşünürsek bu seviye kolaylıkla yukarı doğru kırılabilir. Nitekim hem 100, hem de 200 günlük hareketli ortalama -%0.90 bölgesinde kesişiyor ve bu bölgede önemli bir teknik direnç oluşturuyor. Dolayısıyla bu hafta reel getirideki yükselişin -%0.90 seviyesine kadar gelebileceğini değerlendiriyoruz.

 

Kıymetli metallerden altın hala yön arayışı içinde görünüyor. Önceki haftaki alımları yükselen reel getiriye rağmen geri vermedi, ama daha yukarı da atamıyor. Muhtemelen taper konusunda belirsizlik nedeniyle yönsel bir hareket göremiyoruz. Bir önceki hafta sert bir şekilde net longları azaltan hedge fonlar 10-17 Ağustos haftasında bir miktar alım yapmışlar. Bu sabah gümüşte gördüğümüz alımlara rağmen gümüşün sadece teknik bir hareket yaparak geçen hafta ve önceki haftanın kritik seviyelerinde tutunduğunu düşünüyoruz. Geçen hafta bahsettiğimiz son derece önemli destek koridoruna yakın seyrediyor ve hala aşağı yönlü riskler var. Nitekim hedge fonların vadeli kontratlardaki pozisyonlarında net longlardaki azalış hız kesse de devam ediyor. Platin teknik olarak net bir çift dip formasyonu oluşturarak bu sabahki yükselişi haklı kılıyor ama temel olarak hala belirsizlik hakim. Hatta reel faizin yükselmesi aslında aşağı yönlü bir dinamik olarak düşünülmeli. Paladyum ise Geçtiğimiz hafta paylaştığımız düşen kanalın dibinden gelebilecek yükselişi henüz yapamadı. Haftanın ilk günlerinde kıymetli metallerde gelebilecek yükselişin, haftanın sonuna doğru yerini satışa bırakabileceğini değerlendiriyoruz.

 

Petrol ve bakırda ise henüz temel dinamiklerde bir değişim olmamasına rağmen teknik tarafta geçen hafta gelen satışların ardından tepki alımları oluyor. Geçtiğimiz hafta gün içi işlemcileri için bu iki emtiada ve SPX vadelisinde alım fırsatı olabileceğinden bahsetmiştik. SPX geçen hafta ilk hedefe gelerek pozisyonların yarısının realize edilmesi için imkan vermişti. Bu sabahki rallide geri kalanlarında realize edilmesine olanak sağladı. Petrol ise bu sabah başladığı rallide $64,50-$65,00 arasını hedefliyor.

 

Pariteler haftaya USD satarak başladı. İlginç bir şekilde altın, pariteler ve endeksler tapering olmayacakmış gibi, tahviller ise “acaba tapering olur mu?” şeklinde bir fiyatlama yapıyor. Haftanın ikinci yarısında bu fiyatlamalarda biraz daha USD pozitif bir hava olabileceğini düşünüyoruz.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.