success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 3 Eylül 2021

03.09.2021 09:23


Günaydınlar,

 

Bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve ücretler verileri tahvil piyasasından kıymetli metallere, paritelere ve hisselere kadar birçok fiyatlamada önemli rol oynayacaktır. Bloomberg anketine göre 725K artış beklenen manşet veride Asya seansında traderlardan alınan görüşlere göre – buna whisper deniyor- beklenti aslında 701K ya inmiş durumda. Burada önemli rol oynayacak bileşen büyük ihtimalle en yüksek sayıdaki çalışanı ve verimli iş gücünü oluşturan 25-55 yaş arası iş gücünün geldiği seviye olacaktır.  Önceki ay açıklanan veri setini aşağıda görebilirsiniz. Sarı çizgi ile gösterilen 25-55 yaş grubu istihdamının yükselmesi tapering zamanlamasının yaklaşmasına neden olacaktır. Tabi manşet verinin de zayıf olmaması istenir.

 

Bugün ayrıca Avrupa’da ülkeler bazında PMI’lar açıklanacak. ABD ve Çin PMI verilerindeki zayıflıkla beraber Avrupa’da da son PMI okumaları aşağı dönmüştü. Bugünkü verilerin de zayıf gelmesi halinde Avrupa’da da tüketici davranışında bir gerilemenin, dolayısıyla enflasyon beklentilerindeki bir gerilemenin başında olabiliriz. Ancak bu, yine de tahvil alım programındaki yavaşlama beklentisinin bitmesine neden olmayacaktır.

 

Piyasa tarafında ise ABD 10Y tahvilleri %1.30 bölgesinde sıkışmaya devam ediyor. Benzer şekilde 10Y reel getiri de -%1’in hemen altında istihdam verisini bekliyor. Hisse endeksleri ise dünkü kazanımların ardından bugün Asya seansında PMI verisi zayıf gelen Çin ve Hong Kong hariç artıda. Bu arada dün Nasdaq bileşik endeksi artı kapatırken çekirdek gibi düşünebileceğimiz Nasdaq 100 endeksi eksi kapattı. Önemli veri öncesi pozisyon ayarlaması olabilir.

 

Altın da tıpkı tahviller gibi dar fiyat aralığına sıkışmış durumda. Daha önce bir satış penceresi olarak tanımladığımız $1800/15 aralığı satışın etkin çalıştığı bir yer olmasa da net bir şekilde yükselişe bariyer çekti ve fiyatı baskılıyor. Bugünkü veri nispeten büyük fiyat hareketlerine neden olabilir. 1 haftalık opsiyon volatilitesine baktığımızda son 6  aydır bulunduğu aralık içinde kaldığını ve aşırılık göstermediğini görüyoruz. Bu anlamda opsiyonlarda vol kaynaklı bir prim artışı olmaması gerekir. Büyük fiyat hareketler öncesinde, volatilitenin yükselişine yönelik pozisyon almak için call ve put opsiyonlarını birlikte almak nispeten pahalı ama kazançlı bir yöntem olabilir. Gümüş de 23.80/24.30 aralığına sıkışmış durumda. Güçlü bir NFP verisi altın ve gümüşte yeni bir satış dalgasına neden olabilecekken zayıf veri daha güçlü bir yükselişe neden olabilir.

 

WTI petrol dünkü güçlü yükseliş ile $69.54 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapanış yaparak teknik olarak yukarının yolunu açmış oldu. Oldukça kritik bir yerde, bunun bir boğa tuzağı mı yoksa yönsel bir hareket mi olduğunu bugün görebileceğimiz düşünüyoruz.

 

Soya ve mısır tarafında dünkü notumuzda fiyatların biraz daha geriledikten sonra alıcı bulabileceğini paylaşmıştık. Ancak görünen o ki alıcılar çekingen bir tavırla piyasaya gelmeye başladılar. İlgilenenler için ufak pozisyonlarla ilk parti alım fırsatlarının kapıda olduğunu düşünüyoruz.

 

Ayrıca dün petroldeki yükselişe paralel olarak haber kaynaklı yükselişin devamı olabileceğini düşündüğümüz Total Energies ve Eni hisseleri de günü yükselişle kapadılar. Bu hisseleri bugün yakından takip etmek lazım. Total eğer €37.80’in üzerinde kapanış yaparsa hareketin devamını değerlendirmeli. Eğer başaramazsa kar almak mantıklı olabilir. Eni’de ise €10.84’nun üzerine gidip gitmeyeceği hareketin devamı açısından önemle takip edilmeli.

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.