success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 8 Eylül 2021

08.09.2021 09:16


Günaydın,

 

Dün ABD ana endeksleri karışık seyirle kapanırken SPX endeksinde sanayi, enerji ve hammadde hisseleri satıcılı kapanış yaptı. Buna rağmen havayolu endeksi günü artıda kapadı. Benzer şekilde seyehat ve konaklama hisseleri de yükselerek kapanış yaptılar. Görünüşe göre post-covid fiyatlamasıyla seçilen hisse grubunda bir mini rally görüyoruz. Ancak tapering süreci yaklaştıkça ister istemez hisseler genelinde biraz satış görülecektir. Bunun trend dönüşümü olacağını düşünmüyoruz. Ancak daha öncekiler gibi 2 günlük satıştan sonra dipleri almak ile sonlanacak bir satış da olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle orta- uzun vadeli portföylerde yeni hisse alımına bir süre ara verip hatta bazı pozisyonlarda kısmi realizasyon yapmak ve hisseler geri gelirse aşağıdan yerine koymak makul bir seçenek olabilir. Benzer şekilde, daha önceki kısa ömürlü satışlarda da önerdiğimiz gibi VIX hisselerinde veya SPX ile ters çalışan hisselerde veya bunların opsiyonlarında kısa süreli pozisyonlar alınarak ufak korunma mekanizmaları hayata geçirilebilir. Gün içi işlemcilerin ise hala hisse seçerek işlem yapmaya devam edebileceklerine inanıyoruz.

 

Dün haberi nedeniyle hakkında kısa bir not paylaştığımız Tesla hissesi gün içinde %4’e yakın prim yaptıktan sonra geri çekilse de günü artıda kapadı. Notta da bahsettiğimiz üzere, opsiyon fiyatlaması nedeniyle bu hissede önümüzdeki hafta sonuna kadar bir miktar geri çekilme görmeyi bekliyoruz. Bu nedenle yükselişlerde kısmi de olsa kar realize etmek doğru bir karar olabilir.

 

10Y tahvil ve reel getiride dünkü yükseliş sonucu kıymetli metaller satış gördü. Tahvil piyasasında dünkü hareketin temel nedeninin hazinenin yaptığı ihalelerin büyüklüğü ve bunlardaki karşılama oranının ortalamaya göre düşük olması olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu yükseliş hareketin ilerleyen zamanlarda, ilk etapta %1.43/45 bölgesine kadar, sene sonu civarında da %1.80 bölgesine kadar sürebileceğini değerlendiriyoruz. Nominal faizdeki bu yükseliş ister istemez reel getiriyi de yukarı sürükleyecek ve kıymetli metaller üzerinde baskının artmasına neden olacaktır. Bu hareketin sonunda altında kalıcı alım için fırsat doğacağını düşünüyoruz. Altındaki satış nakışla işlenmiş gibi 50 günlük hareketli ortalamaya kadar geldi. Burada opsiyonların anlattığı hikayeden bahsetmiştim, şimdi detaya girmiyorum ama bir güncelleme yaparsak put tarafa yaslanmış piyasa devam ediyor. Yine de altının 50 günlük hareketli ortalamayı kırmadan önce bir az oyalanabileceğini düşünüyoruz. Gün içi işlemciler için bu satış ufak bir al/sat imkanı olarak değerlendirilebilir. Altın hisseleri de dün satıcılı çalışarak zayıflığı teyit ettiler.

 

Petrol hisseleri ve petrol dün satıcılı bir gün geçirdi. Ancak hala petrol 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların arasındaki işlem bandından kurtulmuş değil. Buradaki aşağı yönlü beklentimiz devam ediyor. Daha detaylı petrol fikirleri için dünkü YouTube yayınımızı izleyebilirsiniz.

 

Enerji fiyatlamasında önemli yer tutan Henry Hub doğal gaz kontratı artık ABD’de hava koşullarının mevsim normallerine yaklaşmasıyla birlikte talep azaldığı için düşüş kaydetti. Ancak hala son 30 ayın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Mevcut durumda doğal gazda talep azalması nedeniyle bir miktar gevşeme bekliyoruz, ancak bundan sonrasında gaz için daha çok alış yönünden pozisyon taşımak daha doğru olabilir.

 

Tahıl kontratlarındaki alış önerimiz dün gelen satışlarla başabaştan stoplanmış olmalı. Özellikle soya ihracatının geçen hafta %96 oranında düştüğüne dair haberler etkili olmuş olmalı. Bir süre tahıllarda yeni pozisyon için daha elverişli fiyatlar beklemek gerektiğini düşünüyoruz.

 

AMB toplantısı öncesi dün DXY’deki güçlenmeyi faizdeki artışa bağlamaktan başka seçenek görünmüyor. Oysa AMB toplantısına doğru Euro’da yükseliş bekliyorduk. Muhtemelen toplantı sonrasındaki basın açıklaması veya öncesinde paritede yükseliş göreceğiz. Fiyat hareketini dikkatle izlemek ve Euro long pozisyon için tetikte olmak gerektiğini düşünüyoruz. Negatif senaryoda ise AMB’nın PEPP ve APP’ye dokunmayacağını açıklaması olabilir ki bu paritede sert satışlara neden olacaktır.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.