success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Altına dair bir esinti

13.09.2021 05:12


Merhabalar,

 

Bloomberg terminalinde çok beğendiğim bir çalışmaya rastladım ve paylaşmak istedim. Bizim de yazılarımızda ve YouTube yayınlarımızda sıkça bahsettiğimiz üzere Dolar Endeksi ve enflasyona endeksli 10Y tahvil getirisi (reel faiz), altın ve hatta diğer kıymetli madenlerin fiyatlaması üzerinde oldukça etkilidir. Bloomberg yazısına göre bu iki değişkeni faktörize eden bir eğri hesaplamışlar ve eğri ile altın fiyatı arasındaki haftalık korelasyonu %60 olarak bulmuşlar. Hatta bunu grafiğe koyduklarında aşağıdaki gibi çıkmış.

 

 

Bu grafik şöyle okunmalı: reel faiz  ve Bloomberg Dolar Endeksi üzerinden hesaplanan altın fiyatı beyaz çizgi ile gösteriliyor. Yani t zamandaki reel getiri ve DXY ‘nin seviyesine göre altın fiyatının olması beklenen seviyesi beyaz çizgi oluyor. Buna karşılık altının piyasadaki gerçek fiyatı mavi ile gösteriliyor ve spotun sözde makul değere göre primli veya iskontolu trade ettiği de mavi çizginin beyaza göre nerede olduğuna göre değerlendiriliyor. Bu grafiğe göre 2019/20 senelerinde piyasanın yükseldiği ve tapering’in esamesinin okunmadığı zamanların çoğunda altın primli işlem görmüş. Ancak sonrasında tapering gündemi meşgul ettiğinde altın satış görerek hesaplanan makul değer karşısında iskontolu işlem görmeye başlamış.

 

Yukarıdaki grafikte görülen mavi ve beyaz çizgi arasındaki fark, aşağıdaki grafikte 0 değeri etrafında değişen bir yatay eksende gösterilmiş. Farkın pozitif değer aldığı yani altının primli çalıştığı dönemler yeşil ile, iskontolu çalıştığı dönemler kırmızı ile incelenebilir. Bu grafikte dikkat çeken durum, bu grafiğin daha önce 2013’teki tapering öncesinde kırmızıya geçmesi ve önceden altında başlayan satışların o dönemde hız kazanması.

 

 

Dolayısıyla, başından bu yana altın boğalarına yaptığımız hatırlatmayı bir kez daha yapmakta fayda görüyoruz; önümüzdeki tapering hikayesi varlık fiyatları üzerinde yadsınamaz riskler içeriyor ve bu risklerden en fazla etkilenecek varlıklar faiz enstrümanları ve altın başta olmak üzere kıymetli madenler olacaktır. “Bunlar çok satılacak” gibi iddialı bir söylemden her zaman kaçınmışızdır. Ancak diğer yandan hızlı ve şahin bir tapering’in bu enstrümanlar üzerindeki olası etkisini de göz ardı edemeyiz. İnanıyoruz ki; tapering hikayesiyle gelecek satış, altında takip eden yıllarda göreceğimiz ralli öncesindeki alım fırsatını verecek. Ancak o satışta pozisyonda yakalanmamak için çok kurnazca davranmak gerektiğini düşünüyoruz.

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.