success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 16 Eylül 2021

16.09.2021 09:43


Günaydınlar,

 

Son zamanlarda daha çok gündeme gelen ama aslında çok önceden beri ortada olan ve fiyatlanan bir konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Geçtiğimiz haftadan bu yana İspanya, İtalya, İngiltere gibi büyük ekonomileri olan ülkelerin siyasi otoriteleri aşırı yükselen enerji fiyatları karşısında önlemler almak durumunda kaldıklarını açıkladılar. Aşağıda görüleceği gibi aşırı yükselen elektrik fiyatları karşısında Avrupa’da dağıtıcı şirketlerin gelirlerinden bir kısmının tüketicilere geri ödeme şeklinde plase edilmesi, veya devletin aldığı vergi muafiyeti sürelerinin uzatılması gibi önlemler söz konusu.

 

 

Bu duruma ek olarak önümüzdeki birkaç sonra kışın gelmesiyle beraber soğuyan hava, özellikle perakende kullanımda ısınma ihtiyacının artmasıyla birlikte elektrik başta olmak üzere enerji talebini, dolayısıyla da fiyatları yukarı ittirecektir. Bu durumun birkaç tane sonucu olacaktır. Enerji fiyatlarının yükselmesi elektrik, doğal gaz ve kömür gibi hem sanayi kullanımı hem de perakende kullanımı olan doğal kaynaklarda fiyat artışına neden olacak, bu da enflasyonda aşırı hızlı bir yükselişe neden olacaktır. Bu anlamda FED ve AMB’nın geçici enflasyon artışı fikrini yeniden gözden geçirmesi gerekebilir. Eğer bu konuya önceden bir çözüm bulunmazsa enflasyonda bir tur daha yükseliş olacak ve bu da kaçınılmaz olarak faiz piyasasında yükselişi beraberinde getirecektir. Sonuçta bu kış da tahvil shortlamaya devam edecek gibi görünüyoruz.

 

Benzer şekilde, 1 ayda %50 yükseliş kaydeden Henry Hub doğal gaz fiyatına baktığımızda bunun tetikleyicisinin peş peşe gelen kasırgalar olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu marjdaki hareketler doğal gaz için çok anormal sayılmaz. Dolayısıyla içinde biraz spekülasyon, biraz az önce bahsettiğimiz enerji talebi, biraz da kasırga konusu olduğu için brutal yükselişi takip edip izlemek yerinde olacaktır. Ancak bu işler bittiğinde en azından %20’lik bir geri çekilme beklenebilir. Geri çekilmenin zamanlaması için ise aşağıdaki grafik bize bazı fikirler verebilir. Bu grafikte mum grafik Ekim vadeli doğal gaz fiyatını gösteriyor. Kırmızı çizgi ise Kasım vadeli kontrat ile Aralık vadeli kontratın spreadini gösteriyor. Temel olarak kırmızı çizgi yukarı gittiğinde yakın vadeli kontratın daha hızlı yükseldiğini, aşağı gittiğinde ise daha hızlı gevşediğini düşünmeliyiz. Bu davranışın tetikleyicisi ise kısa vadeli talep artışı, arz daralması gibi faktörlerin güçlenmesi veya zayıflamasıdır. Grafiğe dönersek, spread ile aktif vade arasında şöyle bir ilişki göze çarpıyor; önce kırmızı çizgi aşağı dönüyor, sonrasında aktif vade aşağı geliyor. Dolayısıyla spread çıplak fiyattaki aşırı spekülasyondan arınmış bir indikasyon sunuyor. Şimdi gelinen noktada ise spreadin gerilediği yani kısa vadenin uzun vadeye göre daha zayıf kalmaya başladığını, yani yakın vadede görülen sıkışıklığın gevşemeye başladığı görülüyor. Bu da doğal gaz da bir 1-2 hafta içinde fiyatın gerileyeceğini düşündürüyor.  

 

 

Bu gelişmelerin bir başka etkisi de yüksek enerji ile üretim yapan sanayi şirketlerinde kendisini gösterecektir. Nitekim artan enerji fiyatları bu şirketlerin girdi maliyetlerini artıracak  ve bu maliyet artışı fiyatlara geç yansıyabileceği için şirketlerin kar marjlarını aşağı çekecektir. Bu da hisse performansı üzerinde etkili olabilecek önemli bir temel dinamik değişimi olacaktır.

 

Enerji emtiasının yanında tahıl kompleksinde hafta başında yükseliş olabileceğini gündeme getirmiştik. Bu varlıklarda fiyat artışı gerçekleşiyor. Alınan long pozisyonların bir süre daha taşınabileceğini düşünüyoruz.

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.