success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

petrol - gaz - yönetim dilemması ve gözden kaçan(?) uranyum hisseleri

20.09.2021 11:52


Geçtiğimiz hafta sonu aşağıdaki görsele rastladım. Doğrusu enerji piyasasında son kullanıcının gördüğü fiyatın etkilerini son derece iyi anlatan bir çizim bu. Amerikan toplumu mobiliteyi özgürlük olarak algıladığı için benzin fiyatları onlar için çok önemli. Akaryakıtın pompa fiyatının hızlı yükselmesi konunun hemen basına yansımasına ve hükümetin bu konuda sert bir şekilde eleştirilmesine yol açar. Bu konuyu daha önce de gündeme getirmiştim. Aşağıdaki karikatür de bu durumu yansıtıyor.

 

 

Temelde durum şöyle; çevre bilincinin özellikle batılı toplumlarda tavan yaptığı bir dönemdeyiz. Hatta öyle ki 100 yıllık petrol ekonomisi bu gelişme karşısında değişiyor ve en eski petrol şirketleri bile yeşil enerji tarafına yatırım yapıyorlar çünkü görünüşe göre karlılığın sürdürülebilmesi için göstermelik veya reel faaliyetin çok küçük bir yüzdesini oluştursa bile bu alanı bir pazarlama ve şirket yüzü olarak ön plana çıkarmaya çalışıyorlar. Diğer yandan çevre kirliliğini önlemek adına gerçek anlamda sonuç alınabilir bir konu olan elektrik motorlu araç konusunda özellikle Avrupalı’ların aldığı kesin kararlar var.

 

Ancak sanayi üretiminde temel enerji kaynağı hala doğal gaz, petrol ve kömür. Bunların hepsi fosil yakıt ve yüksek enerjileri nedeniyle bunlardan vazgeçmek mümkün değil. Oysa insanoğlunun enerji ihtiyacı giderek artıyor. Dolayısıyla yukarıdaki karikatüre dönersek Demokratlar için durum zorlaşıyor; yükselen petrol ve gaz fiyatı nedeniyle tabandan gelen homurtular yükselecek. O zaman üretimi artırmak bir çare olabilir mi? Ama o zaman da Biden’a seçim kazandıran (en azından vitrinde öyle gözüken) yeşil enerji, geri dönüştürülebilir malzeme  temasından vaz geçilmiş gibi gözükecek.

 

Bizim düşüncemiz petrol fiyatının yükselmesi halinde ABD’nin yeniden stratejik rezervlerden satış silahını çekmesi ve bu arada da OPEC (daha çok Suudi Arabistan) ile görüşerek üretimin artırılması konusunda baskı yapacağı yönünde. çünkü karikatürde anlatıldığı üzere diğer iki seçenekten her hangi birisini belirgin şekilde desteleyemeyecek.

 

Peki bu arada diğer bir seçenek ne olabilir? Aslında diğer seçenek bilinenin aksine yeşil enerji kaynakları arasında sayılan nükleer enerji olabilir. Zaten son zamanlarda uranyum hisselerindeki çılgın yükseliş bu düşünceyi destekler nitelikte. Nitekim uranyum hisselerinin özel ilgiyi hak ettiklerini 29 Temmuz tarihli Madencilik Hisseleri başlıklı notumuzda ifade etmiştik. Aşağıda Uranyum ETF’i olan URA’nın fiyat grafiğini göreceksiniz. İlk grafik son yükselişteki ve kar realizasyonundaki yüksek hacmi göstermesi açısından önemli. Sağdaki grafik ise teknik indikatör düzeneğimizin son haftada fiyattaki aşırılığı bize önceden göstermiş ve bir bayrak kaldırmıştı. Şimdi endekslerdeki genel satış havası ile Uranyum hisse sepetinde $24 - $22 aralığına kadar gerileme görebileceğimizi düşünüyoruz. Bu tür bir fiyatlamadan sonra potansiyel bir alım penceresi açılmış olacaktır ve bunu orta vade için değerlendirmenin iyi bir fikir olacağını düşünüyoruz.

 

 

Aşağıdaki linkte ise münferit uranyum hisselerinin listesini göreceksiniz. Bu şirketlerin önemli bir çoğunluğu ne yazık ki Avustralya ve Kanada piyasalarında işlem görüyor. ABD’de oldukça az sayıda seçenek var. Bu nedenle ETF seçeneği göz dolduruyor. Listede söz konusu hisselerin son 1 aylık hisse performansına baktığınızda %100’ün üzerinde getirisi olan bir çok hisse göreceksiniz. Kısa sürede bu kadar güçlü yükselişler ister istemez arkasından en azından %20-30 aralığında düzeltme getirecektir. Bu hareketi iyi takip edip doğru zamanda pozisyon almak önemli. Bu yüzden daha önce alınmış hisseler varsa şimdi en azından %70-80 aralığında pozisyonlarda kar realize etmek ve yukarıda bahsettiğimiz seviyelerin test edilmesi halinde yeniden alım için düşünmek makul bir düşünce gibi gözüküyor.

https://www.tradeall.com/apps/Analyses/873f53d21e824bcc88270b56241be49f.xlsx

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.