success
X

TEMEL ANALİZ

Geri

Sabah Notları - 22 Eylül 2021

22.09.2021 09:27


Günaydınlar,

 

Tabi ki günün beklenen en önemli haberi FED’den gelecek. Ama öncesinde şu anda küresel risk algısının göz bebeğinde oturan konu da Evergrande. Bu konuda piyasalardaki risk algısını hafifletecek birkaç iyi haber var gibi gözüküyor; öncelikle Evergrande’nin onshore birimi %5.8’lik ödemesi gelen 2025 kıymetine yönelik kuponu yatırımcılarla pazarlık ettikten sonra ödeyebileceğini açıkladı. Bu tabi oldukça geniş anlamı olan bir açıklama ve başla detay yok ama şimdilik masada ödenmek üzere bir miktar para olması olumlu karşılanabilir. Diğer yandan Çin’in finansal sisteme 90 miyar Yuan enjekte edildiği haberleri likidite açısından olumlu bir haber. Bir diğer pozitif haber ise büyük ABD bankalarından sadece Goldman ve JPMorgan’ın varlık yönetimi şirketlerinde küçük miktarlarda Evergrande bonosu taşıyor olmaları. Citi, Bank of America ve JP Morgan’ın kendisinde Evergrande riski bulunmadığı raporlanmış. Tabi bunlar aslında sadece risklerin ilk etapta düşünüldüğü kadar büyük olmadığına dair, kötünün iyisi haberleri ve Evergrande hikayesinin daha bitmediğini düşündürüyor.

 

Bu günün diğer konusu ise tabi ki FED toplantısı. Bu toplantıda bir öncekinde de paylaşmıştık, nokta grafiklerin önemi biraz daha fazla. Çünkü bu grafik bize komite üyelerinin uzun dönemli veri setini nasıl okuduklarını ve bunlara dayalı olarak beklentilerinin nasıl değiştiğini gösterecek. Dolayısıyla gerçek şahin veya güvercin aslında dot plot’un içinde gizli olacak. Faiz artışı beklentilerinin yukarıya kayması Powell’ın konuşması ne olursa olsun komitenin şahinleştiğini gösterecek. Diğer yandan bu günkü toplantı aslında taper’ın detaylarını açıklamak için uygun bir ortam sunuyor. Aylık $30 milyar’ın altında bir daralma piyasada çok negatif bir tepkiye neden olmayabilir. Ancak 30 milyar ve üstü endekslerde ve emtiada baskı oluşturacaktır. Faizde ise güçlü yükselişe neden olur. Bunu izleyerek göreceğiz.

 

Asya seansında hisse senedi piyasası karışık seyir izledi. Evergrande haberleri ile açılıştaki kayıplarını toplayan Çin piyasası uzun hafta sonundan sonra beklediğimizden iyi tepki veriyor. ABD vadelileri ise %0.30 kadar primli. Tahvil faizlerinde ise ABD 10Y tahvil faizi hala tanımlı işlem koridoru içinde hareket ederken enflasyondan arındırılmış tahvil getirisi son 2 ayın en yüksek seviyesinde. Buna rağmen kıymetli madenler sabahtan bu yana alıcılı işlem görüyor. Buna rağmen altında opsiyon piyasası aşağıyı fiyatlarken geçtiğimiz günlere kadar yukarıyı fiyatlayan gümüş opsiyonları nötr duruma gelmişler. Akşam FED’in şahin olabilecek kararları kıymetli madenlerde satışa neden olabilir.

 

WTI petrolde dün aktif kontratın son işlem günüydü ve piyasa $69 bölgesine kadar kaydıktan ve kontratı aşağıda kapattıktan sonra API stoklarının da etkisiyle yeniden yukarı attı. $73 – 67 arasındaki bant hareketi kısa süreli salınımları takip edenler ve opsiyon satıcıları için imkanlar sunmaya devam ediyor.

 

Bakır ise 3.5 aydır işlem gördüğü koridorun alt bandı olan 400 cent bölgesinden alıcı bularak bu sabah 422 cent’e geldi. FED kararlarının aşırı şahin olmaması halinde 440 cent bölgesine kadar yükseliş gözlemlenebilir. Ancak bu noktada hatrımızda tutmak lazım; şahin bir FED USD’yi güçlendirebileceği için emtia kompleksinde satışa neden olabilir. Nitekim bakır madencileri ETF’ine baktığımızda bir bakır rallisine işaret etmediği görülüyor.

 

Doğal gazda eğer geçen hafta paylaştığımız oluşumlarla birlikte short yapanlar varsa, gelen satışlar bizim öngördüğümüz hareketi gerçekleştirmiş oldu ve bu nedenle karları realize etmek  makul olacaktır.

 

 

 

 

Özgür Hatipoğlu
Araştırma
Araştırma Müdür - Stratejist


Ak Yatırım Genel Müdürlüğü
Sabancı Center  4.Levent 34330 İstanbul

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. İş bu raporlardaki yorumlardan; eksik bilgi ve/veya güncellenme gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu değildir. Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan iş bu rapor ve yorumlar, kapsamı bilgiler, tavsiyeler hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş 'nin herhangi bir taahhüdünü tazammum etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar, gerçekleştirilecek işlemler ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin, gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeplerle uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak maddi ve manevi zarar, kar mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. ve çalışanları sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her ne nam altında olursa olsun Akbank T.A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Portföy Yönetimi A.Ş. çalışanlarından talepte bulunulmayacaktır.

Kullanmakta olduğunuz tarayıcının otomatik çeviri, kelime filtreleme özellikleri veya metin eşleştirme yapan 3.parti yazılımlar vb. metin farklılıkları sağlayacak otomatik ayarlar sebebiyle bu sayfada yer alan metinde anlam bütünlüğünü bozabilecek ifadeler bulunabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda musteri.hizmetleri@akyatirim.com.tr adresine e-posta iletebilirsiniz.

Geri
 
FOREX HESAPLAMA
Devamı İçin Lütfen Giriş Yapın.
. .
Dünya piyasaları elinizin altında! Yazının tamamına erişmek için
ücretsiz üye olun.